Serier

Kina og USA – hver eneste sojabønne tæller

Covid-19-krisen tager stadig al opmærksomhed rundt om i verden, men investorer kan blive udfordret af sager fra før corona - f.eks. fase 1-handelsaftalen mellem USA og Kina.

Corona rammer verden
Peter Lundgreen er direktør i Lundgreen’s Capital, der rådgiver formuende kunder, virksomheder og kommuner i ind- og udland. Firmaet er repræsenteret i Danmark og Kina.

Fase 1-handelsaftalen mellem USA og Kina fra januar indebærer, at Kina har accepteret at importere for 36,5 mia. dollars amerikanske landbrugsprodukter. Landbrugsprodukterne er en af fire sektorer som Fase 1-handelsaftalen omfatter så Kinas import af landbrugsprodukter er temmelig afgørende for forholdet mellem de to supermagter. I alt skal Kina købe for 80 mia. dollars landbrugsprodukter i løbet af 2020 og til næste år. Men som American Farm Bureau Federation (AFBF), endnu relativt roligt, konkluderede for ca. en måned siden, så skal Kina øge importen af landbrugsprodukter fra USA ganske gevaldigt for at nå fase 1-målene for i år.

Lige nu plager covid-19-krisen og andre indenlandske problemer den amerikanske økonomi samt landets præsident. Dette tager formentlig den fulde opmærksomhed pt., men opfylder Kina ikke løfterne til præsident Trumps kernevælgere, vil det givet blive bemærket i det ovale kontor i Det Hvide Hus, og om ca. fem måneder har præsidenten brug for stemmerne fra landbrugsområderne. En fornyet handelskonflikt mellem Washington og Beijing vil påvirke de globale finansmarkeder, men ikke nødvendigvis ramme markederne hårdt – det kommer til at afhænge af flere udviklinger...

BRANCHENYT
Læs også