Debat

Tillykke Søren Skou, men der er lang vej igen

Der er ikke flere formildende omstændigheder for en hurtig og effektiv transformation af Danmarks største virksomhed.

Det begynder at lysne for Søren Skou i spidsen for A.P. Møller Mærsk. Otte kvartalers fremgang giver tro på fremtiden og en succesfuld transformation af Danmarks største virksomhed. 
Foto: Nanna Navntoft

Smilene er sjældent set bredere på Esplanaden. Hovedet er løftet, skuldrene sænket, mens der er boblende optimisme i stemmen. Topchef Søren Skou kan mærke, at der er kommet anderledes styr på A.P. Møller-Mærsks kerneforretning. Otte kvartaler i træk med fremgang i den underliggende drift på trods af handelskrige, skrappe fordyrende krav til skibenes brændstof og ikke mindst en global pandemi med store negative konsekvenser for verdenshandlen og antallet af fragtede containere hjælper på selvtilliden.

Danmarks største virksomhed overrasker således positivt og forventer nu i år at tjene 6-7 mia. US-dollar på driften (EBITDA) mod 5,5 mia. US-dollar, før resultatprognosen blev suspenderet tidligere på året. Under finanskrisen gik A.P. Møller-Mærsks økonomiske resultater totalt i dørken, da efterspørgslen svigtede, og skibene kun kunne fylde ved at dumpe priserne. Et par fusionsbølger senere er industrien tilsyneladende blevet klogere. Der er yderst disciplineret taget kapacitet ud, skibene fyldes, og raterne holdes oppe og stiger endda flere steder. På samme tid skæres der i omkostningerne, mens en lavere oliepris hjælper på brændstofregningen...

BRANCHENYT
Læs også