Serier

Slaget om obligationsmarkedet

Nervøsiteten stiger fortsat i de globale finansmarkeder grundet den stigende inflation, stigende lange renter og faldende aktiekurser, men udviklingen er under kontrol – lige nu.

Corona rammer verden

den aktuelle rentestigning i USA’s obligationsmarked udtrykker bl.a., at inflationen i USA er tilbage på blot et nogenlunde normalt niveau omkring 1,5 pct., hvilket kun er godt. Hvis man havde drømt om, at 10-årsrenten skulle forblive nede omkring 0,6 pct. (grafik et), så ville jeg for alvor krisesikre porteføljerne. Finansmarkederne har dog udsigt til yderligere stress, idet inflationen forventes at være på vej mod 2,5 pct. Men det er kun temporært, idet råvarepriserne faldt kraftigt sidste år. Der er dog god grund til at være ekstra opmærksom på udviklingen, men lige nu er bekymringen stadig kun omkring middel på skalaen.

Dramatikken omkring rentestigningen i obligationsmarkederne i slutningen af februar var bemærkelsesværdig. Den australske centralbank fordoblede sin intervention for at presse obligationsrenterne ned igen, og der var diskussion, om selv USA’s centralbank ville komme ekstraordinært i markedet. Desuden advarede den australske finansminister, Josh Frydenberg, om, at de mange hjælpepakker kunne true den globale finansielle stabilitet. Chefen for Kinas finanstilsyn, Guo Shuqing, har udtryk bekymring om risikoen for bobler i det globale finansmarked. For en måneds tid siden overraskede den tidligere amerikanske finansminister Lawrence Summers alle med at udtrykke en stærk bekymring for en overophedning af den amerikanske økonomi grundet de store stimulanspakker. Han var også meget konkret omkring frygten for inflation...

BRANCHENYT
Læs også