Debat

Vindeventyr 2.0 kræver mere risikovillige pensionskasser

Der er potentielt store økonomiske fordele, velfærd i yderområder og ikke mindst kæmpe internationale klimagevinster i at opbygge en betragtelig produktion af grønne brændstoffer i Danmark. Men ivrige investorer skal gøre sig umage for at overbevise politikerne om at åbne statskassen.

En forudsætning for en betydelig produktion af grønne brændstoffer i Danmark er masser af vedvarende energi. Det vil kræve etableringen af op til adskillige energiøer med tilhørende havvindmølleparker i de danske farvande.  
Foto: Arkiv

Det kan nemt blive et nyt industrieventyr for Danmark. Der var ikke mange, der for lidt over 40 år siden, da Tvind-lejren i Vestjylland havde rejst verdens dengang største vindmølle, kunne forestille sig opbygningen af en kæmpe vindindustri i Danmark med betydelige gevinster for hele samfundet; job, velstand og velfærd og så i miljøets navn. Nu er muligheden for at gøre det samme med de grønne brændstoffer, de såkaldte Power-to-X, der skal være med til at gøre den tunge industri og transport, der er svær at elektrificere, klimaneutral.

Men som det var tilfældet med udbygningen af vindkraft og opbygningen af en industri, kræver det politisk mod, masser af risikovillig kapital og selvfølgelig de helt rigtige virksomheder med førende teknologier, der formår at skalere industrien, så omkostningerne per grøn energienhed kommer hurtigt ned. Som det var tilfældet med vindindustrien, er det ikke tilstrækkeligt at have et godt udgangspunkt. I en startfase er risikoen høj, når teknologierne skal modnes, anlæggene gøres større, og vindervirksomheder skilles fra taberne. Risikoen skal ned. Ellers tøver de traditionelt konservative danske pensionskasser med at være med...

Læs også
Top job