Mens rekrutteringskrigen raser, lister medarbejderne ud ad bagdøren
Manglen på arbejdskraft har skabt en benhård kamp blandt danske virksomheder, der har stort fokus på at kapre dygtige talenter fra konkurrenterne. En god rekrutteringsstrategi er vigtig, men mange glemmer fastholdelsen i jagten på kandidater.
Hvad nytter det at tiltrække dygtige kandidater på jobmarkedet, hvis lige så mange smutter ud ad bagdøren?
Lige nu skifter danskerne job som aldrig før, og den såkaldte jobomsætning – danskere der starter i et nyt job fra uddannelse, ledighed eller andet job – har nået nye højder med 108.135 personer, viser de seneste nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering registreret i august 2021.
Det er ikke længere en nyhed, at jobmarkedet er brandvarmt, og mens virksomhederne er på jagt efter nye talenter, bliver deres medarbejdere prikket på skulderen med lukrative jobtilbud.
Mange ledere mangler simpelthen blik for, at forholdet mellem arbejdsplads og medarbejdere har ændret sig. Den yngre generation er mere tilbøjelig til at skifte job med få års - eller måneders - mellemrum, og konkurrenceforholdet er vendt på hovedet, fordi manglen på hænder og kloge hoveder er enorm.
Det er faktorer, der er svære at gardere sig 100 procent imod, men det starter med, at man er proaktiv og laver en konkret strategi for fastholdelse.
Konkurrenceevnen og virksomhedens succes i fremtiden defineres ud fra evnen til både at tiltrække nye talenter og holde på eksisterende nøglemedarbejdere. Både fordi det hæmmer væksten at mangle de nødvendige kompetencer, og fordi udskiftning er lig med, at vigtig viden går tabt.
Friske tal fra Ofir.dk viser, at antallet af ledige stillinger i den private sektor er rekordhøjt. Derfor gør virksomheder klogt i at forberede sig på, at deres medarbejdere får henvendelser på LinkedIn, tilbud om kaffemøder og fristes med nye titler eller en højere løn.
Løn og gode forhold er ikke uvæsentligt, men det er vigtigt, at man også har andet og mere at tilbyde end høj løn. Det handler om at tænke fastholdelsen bredt.
Trives mine medarbejdere? Føler de sig udfordret? Kan deres arbejds- og privatliv hænge sammen? Og får de den anerkendelse, de fortjener?
Det er jobtagers marked, så næste gang cheflaget sætter sig og ser på, hvordan der skal rekrutteres, vil jeg foreslå, at man tilføjer ‘fastholdelse’ som et fast punkt på agendaen. Man kan aldrig låse bagdøren, men med de rette rammer bliver den mindre attraktiv.
Karsten Vikke