Derfor giver det mening at hjemtage produktion fra Kina
Politisk uro i Kina er ikke kun et problem for danske virksomheder – det er også en mulighed. Vi kan i Danmark både forbedre produkterne og gøre dem mere grønne.
De seneste dage har vi kunnet læse, hvordan danske virksomheder ser med bekymring på den geopolitiske udvikling i Kina, som kan gøre det nødvendigt at flytte produktion ud af landet. Bl.a. her på Finans 25/1, hvor danske virksomheder er bekymrede for forsyningssikkerhed i fremtiden, men også kan have svært ved at trække produktionen ud af Kina.
Det, man dog skal overveje, er, at hvis vi i stigende grad trækker produktion hjem til Europa – og allerhelst Danmark – kan der også være en række gevinster i form af øget innovation samt bedre og grønnere produkter.
På Teknologisk Institut arbejder vi tæt sammen med en række danske virksomheder, og vi oplever, at de er rigtig gode til at omstille sig. Derfor mener vi, at dansk industri er godt rustet til at kunne håndtere den omstilling, det vil være at hjemtage en del af eller hele produktionen fra Kina – flere af dem er faktisk allerede godt i gang.
I denne sammenhæng er det dog vigtigt, at der ikke laves en 1-til-1 kopi af det, man får produceret i Kina. For at det kan betale sig at hjemtage produktionen, er vi nødt til at innovere på produktionsmetoderne, så der bliver en gevinst. Dette kan både ske ved at optimere på design mv. af de eksisterende komponenter og ved at gentænke hele produktionsprocessen.
CSR-gevinsterne vil selvfølgelig være der i form af øget transparens, mere tryghed om arbejdsvilkår, lavere fragtomkostninger og bedre mulighed for at etablere bæredygtige – og kortere - forsyningskæder, der støtter de klimapolitiske ambitioner. Men den helt store gevinst ligger i muligheden for at skabe bedre produkter.
Noget af det, vi er rigtig gode til på vores breddegrader, er innovation og produktudvikling – også udvikling af produkter, der er bedre end det, vi kan få i Kina. Nu har vi muligheden for at komme endnu tættere på innovationsprocessen og samtidig disrupte de enkelte produktionsteknologier. Dette kan bl.a. ske ved at udnytte, at vi har højt specialiseret produktionsviden i Danmark – f.eks. inden for 3D-print i metal og højteknologiske overfladebelægninger.
Ved at udnytte 3D-printteknologiens designfrihed og ved at 3D-printe i metal er det muligt at optimere støbeformene, så vi opnår en hurtigere og bedre køling. Hvis vi samtidig udvikler en højteknologisk overfladebelægning til støbeformene, kan vi desuden øge deres holdbarhed og ydeevne.
Det giver i sidste ende bedre slutprodukter, og det er alt sammen noget, vi allerede kan, og er rigtig gode til, i Danmark. En afledt grøn gevinst af denne optimeringsøvelse er, at vi bruger mindre energi i fremstillingsprocessen på grund af den forbedrede køling. Samtidig optimeres produktiviteten, og vi kan fremstille mere med den samme mængde energi.
En yderligere sidegevinst ved at producere i Danmark er, at vi er bedre beskyttet mod kopiering af vores design.
Selvom et produktionsmæssigt exit fra Kina ikke er uden udfordringer, har vi fået et varsel i ordentlig tid. Så lad os se det som en mulighed snarere end et problem. Med erfaringerne fra Ukraine-krigen i frisk erindring handler det derfor om at gribe muligheden – allerede nu – og begynde at skabe nye og bedre produkter.
Hvis vi gør det, tror vi på, at det kan blive en god forretning at trække produktionen hjem til Danmark.