Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Regeringens reformer tager overhånd

Reformen af erhvervsuddannelserne smækker døren i hovedet på unge iværksættere. Vi har brug for en reel iværksætterstrategi

Anne Vang.

»Vi får ikke løn det første år«, siger hun og smiler. »Men nu skal du høre, der er brug for vores produkt på markedet. Det forstår du godt, ikke?«

Jeg er til Iværksættermesse på Niels Brock. Gennem en uge har eleverne arbejdet med at lave virksomhedsstrategi, markedsføringsplaner og budgetter for fiktive produkter, de selv har fundet på. De er ambitiøse. Engagerede. Lever sig ind i livet som iværksættere.

De er klar over, at iværksætterbranchen er benhård. Mange fejler, og dem, der får succes, begynder først at tjene penge efter måneder eller års hårdt arbejde til meget små penge. Jeg spørger dem, om de alligevel kunne forestille sig at blive iværksættere. Det kan mange.

Deres gå-på-mod gør mig optimistisk. Men det får mig også til at spørge mig selv, om det egentlig behøver være så svært. Hvorfor skal der være så mange barrierer for, at danskere med en god ide kan lykkes med at starte egen virksomhed?

Hvorfor skal der være så mange barrierer for, at danskere med en god ide kan lykkes med at starte egen virksomhed?

Anne Vang

Problem nummer et er opstartsfinansiering. Det er svært at komme i gang – og særligt svært efter den nye patentdomstol. Jeg hører blandt dem, der stemte ja. Det er ikke godt at stå udenfor.

Alligevel er vi nødt til at anerkende, at det er blevet rasende dyrt at patentere opfindelser for små virksomheder. Mange af vores elevers fiktive produkter er gode ideer. Det er også nye ideer, som der kun kan tjenes penge på, hvis de ikke kopieres. De nævner stort set alle sammen den kæmpestore opstartsomkostning og bankernes uvillighed til at låne penge ud.

Løsningen er simpel. Den danske regering har postet ganske mange penge i selskabsskattelettelser. De penge går til virksomheder med overskud – og overskud har nyopstartede virksomheder netop ikke. På den måde er pengene ganske dårligt brugt. Store virksomheder med overskud sparer op i krisetider. Med den danske stats hjælp sparer de nu lidt mere op. Hvorfor ikke bruge nogle af pengene på opstartslån eller afgiftslettelser til små, nye virksomheder? Det kunne hjælpe flere i gang.

Problem nummer to er uddannelse. Iværksættermessen er for vores voksenelever. De fleste af dem er i tyverne og drømmer om en fremtid på kontor, i butik eller som selvstændige. De kom ikke i gang med en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. Nogle fordi de fik børn. Andre fordi de brændte efter at flytte hjemmefra tidligt og fik  sig et arbejde. Atter andre fordi de startede egen virksomhed op.

Jeg har snakket med mange elever i tyverne med succesfulde virksomhedseventyr i bagagen. Men livet som virksomhedsejer er usikkert, når du er ufaglært. Derfor går de i gang med en uddannelse, der både giver sikkerhed og kvalificerer de forretningsmæssige beslutninger. Det er godt.

Desværre bliver det med reformen af erhvervsuddannelserne sværere at tage en faglært uddannelse i handelsbranchen, når du ikke kommer direkte fra folkeskolen.

Allerede et år efter at du afslutter 9. klasse, klapper fælden, da du mister retten til et fuldt grundforløb. Det er problematisk, for på grundforløbet får du de fag, du skal bruge for at komme videre i systemet. Folketinget har vedtaget en erhvervsuddannelsesreform, hvor man for at starte på en merkantil EUX har brug for otte c-niveaufag for at blive optaget. De fag skal du have på dit grundforløb.

Men hvis du er voksen, har du ikke ret til et grundforløb. Så skal du selv betale dine fag og gå uden SU, mens du tager dem. Desværre er det totalt urealistisk for stort set alle vores elever.

Det er ikke ordentligt overfor de mennesker, hvis fremtidsdrømme knuses

Jeg forstår udmærket regeringens ambition om at få unge til at starte en uddannelse hurtigt. Men det tager totalt overhånd, når ambitionen ender i en politik, hvor der lukkes døre for alle unge mennesker, der er fyldt 17 år uden at være kommet i gang. Det er ikke ordentligt overfor de mennesker, hvis fremtidsdrømme knuses – og det er ikke smart for et Danmark, der skal leve af viden og virkelyst.

Igen er løsningen simpel. Voksnes C-fag på erhvervsuddannelserne skal finansieres og berettige til SU. En politik, der uddanner mennesker til et liv i iværksætterbranchen er god på alle parametre: Den giver mennesker muligheder og den danske økonomi et skub.

Det er bare om at komme i gang. Danmark har brug for en iværksætterpolitik, der er ambitiøs på både opstartsfinansiering til og uddannelse af iværksættere.

Skribenten er direktør for erhvervsuddannelserne på Niels Brock i København og tidligere socialdemokratisk borgmester i København. Anne skriver fast for Finans.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.