Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Teamwork – en historie fra det virkelige liv i Dignity

Er de rette rammer til stede, kan man få et team til at sprudle og præstere flot. Så opstår nye ideer og output, f.eks. eventen Dignity Day.

Karin Verland er adm. direktør for Dignity, Dansk Institut mod Tortur og tidligere topchef i Pfizer i Danmark

Jeg har snart skrevet denne søndagsklumme i Jyllands-Postens tillæg, Karriere, i nogle år, og som hovedregel har jeg holdt mig fra at nævne den organisation, jeg selv kommer fra med roser eller konkrete eksempler.

Denne gang kommer jeg til at gøre en undtagelse. Jeg har nemlig lyst til at dele min stolthed og glæde over at arbejde i en organisation, der i den grad forsøger at gøre vores klode til et bedre sted at være.

Jeg er direktør i Dignity, som er en mere end 30 år gammel menneskerettighedsorganisation, der i sin opstart med læge Inge Genefke som initiativtager udsprang og hovedsageligt blev finansieret af frivillige bidrag fra private danskere. Inge og hendes team havde bemærket, at der hverken i Danmark eller internationalt var et rehabiliteringstilbud til mennesker, som havde været udsat for tortur, og der var på trods af diverse internationale konventioner heller ikke en systematisk indsamling af data og dokumentation af tortur.

Der var heller ingen penge til arbejdet, så teamet gik i gang med at samle penge ind. De ville i gang med at hjælpe torturofre og deres familier til et bedre og mere værdigt liv. Dengang var initiativtagerne så succesfulde i deres dialog med danskerne, at det efterhånden som opmærksomheden mod feltet steg lykkedes dem at få flere og flere af organisationens aktiviteter finansieret fra statslige midler.

Der var heldigvis både en politisk vilje og også en politisk vej. Dignity er i dag en stor organisation med mere end 100 medarbejdere, der med mange forskellige faglige og menneskelige kompetencer arbejder for at bekæmpe tortur og lindre følgerne deraf. Vi driver fortsat et eget rehabiliteringscenter i Danmark, som af Sundhedsstyrelsen er anerkendt som nationalt center med speciale i behandling af svært traumatiserede flygtninge.

Globalt udmærker vi os ved at have både rehabilitering, forskning og internationalt udviklingsarbejde under ét tag. Dignity er en pioner, når det gælder forskning i tortur og torturens konsekvenser. Vi var de første til at dokumentere, at tortur ikke kun giver fysiske, men også psykiske skader, og at rehabiliteringen derfor må være tværfaglig. Siden sin spæde start har Dignity været kendetegnet ved, at mange discipliner arbejder tæt sammen. Organisationen er intet uden de ildsjæle, som arbejder sammen på et højt fagligt niveau mod tortur nationalt og internationalt. Vores medarbejdere er mennesker med stort engagement og tung professionel erfaring.

Organisationen er intet uden de ildsjæle, som arbejder sammen på et højt fagligt niveau mod tortur nationalt og internationalt.

Karin Verland

I Dignity har vi over de seneste par år forsøgt os med en for os ny disciplin, nemlig fundraising. Vi modtager uvurderlig støtte fra Udenrigsministeriets udviklingsmidler samt fra Region Hovedstaden, men vi har brug for flere ressourcer, da vi desværre er meget langt fra at nå vores mål: en verden uden tortur.  Der er så meget, vi kan, og der er så meget, vi vil, og at ville i denne verden koster penge – derfra kommer vores initiativ.

Vi har besluttet os for, at det er tid til igen at mobilisere danskerne og bede dem give økonomiske bidrag til gavn for de mange tusinde mennesker, der hvert år udsættes for tortur rundt om på Jorden. De mennesker har brug for hjælp, og vi har kompetencen til at hjælpe. I de mange år, der er gået, siden vi startede med at arbejde for en verden uden tortur, har danskerne desværre næsten helt fortrængt, at problemet eksisterer.

Men tortur forekommer millioner af gange rundt om på jorden hvert år. Typisk er det fattige mennesker, der udsættes for tortur, og torturen bruges i mange tilfælde som en standard operating procedure for at presse en tilståelse frem, for at skaffe penge til dårligt uddannede og dårligt lønnede politifolk eller blot for at straffe. Og meget ofte efterlader torturen et menneske, der har ar på både sjæl og legeme. De er de grumme realiteter, og der er brug for, at danskerne tager stilling og engagerer sig i, at det faktisk er muligt at hjælpe disse mennesker og deres familier.

Fundraising teamet er et lille, ungt team, som med stort engagement hver dag arbejder for at skaffe ekstra ressourcer til vores vigtige arbejde. Samtidig får de uvurderlig hjælp af alle de andre kolleger i organisationen, som har andre kompetencer, men som bidrager med ideer, sparring og fortællinger fra vores arbejde rundt om i verden. 30.000 til 45.000 flygtninge lever med følgerne efter traumer i Danmark. Et forsigtigt skøn er, at 15.000 børn i Danmark lever i en traumatiseret flygtningefamilie.

Succes opnås, når vi er gode til at arbejde sammen i teams, fordi teamwork er fundamentet under enhver god præstation.

Karin Verland

Fundraising- og kommunikationsteamet er et lille, ungt team, som med stort engagement hver dag arbejder for at fortælle om og skaffe ekstra ressourcer til vores vigtige arbejde. Samtidig får de uvurderlig hjælp af andre kolleger i organisationen, som har andre kompetencer, men som bidrager med ideer, sparring og fortællinger fra vores arbejde både i Danmark og ude i verden. Ifølge et gammelt kinesisk ordsprog lyder det, at »bag en dygtig mand findes der altid andre dygtige mænd«. Succes opnås, når vi er gode til at arbejde sammen i teams, fordi teamwork er fundamentet under enhver god præstation. Mennesker lærer hurtigere, når de arbejder sammen med andre mennesker. Vi bliver mere kreative, og nye ideer kommer i spil. Vi tør mere og har også nogen, som vi kan fejre vores succes sammen med, når vi er en del af et team.

Lige i disse uger er vi i gang med at organisere en større event, som kommer til at finde sted den 30. oktober på Rådhuspladsen i København. Dignity Day hedder arrangementet, og vi har fået lov til at låne pladsen af Københavns Kommune – tak for det.

Målet med Dignity Day er at skabe opmærksomhed om vores arbejde mod tortur, at få danskerne i tale, få dem til at tage stilling og igen hjælpe os med at støtte de mange tusinde torturofre, som vi hvert år arbejder for. På Rådhuspladsen vil der være telte bemandet med fageksperter, der vil fortælle de besøgende om vores arbejde, der vil være en fotoudstilling, konkurrencer og underholdning med DJ's, levende musik samt en prisoverrækkelse af ”En Verden uden Tortur Prisen”.

Hele ideen til arrangementet på Rådhuspladsen kom fra en af vores yngste medarbejdere, og ideen opstod netop under et teammøde, hvor rammerne for kreativitet var til stede – der var god stemning, og vi var enige om, at kun fantasien skulle sætte grænser. Det engagement og den energi, som teamet har udvist under hele forløbet, har i den grad været med til at smitte af på kollegerne – også på mig. Alle er med, alle bidrager, og i de seneste dage er der også begyndt at melde sig frivillige uden for organisationen til projektet. Vi har fået mobiliseret et korps af ambassadører, der består af en række stærke og dygtige mennesker, der har store netværk og er villige til at repræsentere os.

Jeg glæder mig hver dag til at komme på arbejde og være med til at gøre den 30. oktober til en succes. For et par timer siden var jeg forbi det kontor, hvor hele arrangementet styres fra. Her er der levende lys på bordene – det er jo ved at blive tidligt mørkt – der er gang i telefonerne, en lille radio spiller musik, og ikke alle sidder ved ergonomisk korrekte skriveborde – stemningen er fuld af energi og engagement. Så selv om det er et alvorligt emne, vi arbejder med – så er vi også i stand til at glædes over at skabe noget nyt sammen og ikke mindst gøre det med teamsamarbejde som vores model.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.