Mænd tror de kan det meste. Hvor svært kan det være?
Mandelige ledere bekymrer sig om bundlinjen, ikke så meget andet. Det kan kvinder lære noget af.
Diversitet i ledelsen er godt.
Ledelser, som består af udelukkende mænd eller kvinder, er ikke så elastiske, dynamiske og interessante som ledelser, hvor der er mere end et køn. I disse år, hvor kvinderne strømmer ind – og senere ud – af universiteter og handelshøjskoler, er det værd at værne om mænd i vores ledelser.
I mit efterhånden lange arbejdsliv har jeg oplevet tre maskuline kvaliteter, der er vigtige i ledelse.
Mandlige ledere er ikke altid udstyret med store empatiske omsorgsfornemmelser. De kan være døve overfor de finere nuancer i medarbejdernes og kollegerne befindende. Med mænd i ledelsen undgår man således alt for megen fokus på trivsel og personlig udvikling.
Der vil være fokus på om varen leveres, og mindre på om medarbejderne nu også trives, mens de leverer varen. Derved undgås den omsiggribende omsorg og privatgørelse af arbejdslivet, der præger vores arbejdspladser.
Vi er på arbejde for at arbejde og evt. realisere nogle faglige ambitioner og nyde godt af professionelt samarbejde. Vi er der ikke for at få dækket vores sociale behov, for at få omsorg eller plejet vores opmærksomhedsbehov.
Med mænd i ledelsen undgår man således alt for megen fokus på trivsel og personlig udvikling. Der vil være fokus på om varen leveres, og mindre på om medarbejderne nu også trives, mens de leverer varen.
Mænd har ofte en overdreven tiltro til egne evner og reflekterer mindre over egne mangler og usikkerheder.
Jeg har spurgt flere af mine succesfulde – og mindre succesfulde – mandlige bekendte, om de også ind imellem tvivler på sig selv og frygter den dag omgivelserne kalder deres bluff. De forstår ikke spørgsmålet.
Mænd tror de kan det meste – derfor handler og agerer de: hvor svært kan det være? Måske sker der fejl, men der sker noget.
En ung kvinde, der ind imellem sejler med en gruppe kammerater, fortalte mig, at når de er ude at sejle, er alle drengene vilde med at styre og regere, mens pigerne er godt tilfredse med at sidde i cockpittet og snakke.
Mænd tror de kan det meste – derfor handler og agerer de: hvor svært kan det være?
De private emner mænd bringer ind i arbejdslivet er Champions League, og hvorvidt det nye Apple Watch er kompatibelt med deres Fitbit: konkrete neutrale emner, der opretholder den professionelle arbejdssfære, foregår indenfor kendte og fastlagte rammer, og som kan lukkes ned, når klokken ringer ind til næste ledermøde.
Mit råd til alle de kvinder, der forhåbentligt strømmer ind i ledelsespositioner i disse år, er: gå ind i drengelegen og kom i kontakt med jeres maskuline sider.
Susanne Toftgård Nielsen er tidl. bestyrelsesformand for arkitekterne C.F. Møller og medlem af VL-gruppe 6. Hun skriver fast om ledelse og arbejdsliv for Finans.
Alle kommentarer og indlæg modtages gerne på opinion@finans.dk.