Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Ambassadør: Væk det indre marked til live

EU's nyvalgte kommission bør liberalisere markedet for serviceydelser yderligere og sætte skub i nye handelsaftaler.

Artiklens øverste billede
EU's konkurrenceevne halter, skriver Vivien Life, den britiske ambassadør i Danmark.

Fra første dag bør økonomisk vækst i Europa stå øverst på den nye EU-kommissions dagsorden.

Netop offentliggjorte tal fra IMF tyder på, at Storbritannien bliver den hurtigst voksende økonomi i G7 i år.

Den britiske arbejdsløshed er også den laveste i seks år. Det ser desværre anderledes ud i Eurozonen, hvor IMF vurderer, at risikoen for recession er på 40 pct. Det er dårligt nyt for lande som Danmark og Storbritannien, da vores økonomiske velstand afhænger af handel med landene i Eurozonen.

Fra britisk side ønsker vi et EU, der sætter fokus på konkurrenceevne og jobskabelse.

De næste 15 år forventes en halvering af Europas andel af den globale produktion. Det er til dels en konsekvens af nye markeders voksende indflydelse. Men det skyldes også, at EU’s konkurrenceevne er utilstrækkelig.

I vores optik er svaret bl.a. at reformere det digitale indre marked, yderligere liberalisering af markedet for services, nye handelsaftaler og mere fart på innovationen.

Skabelsen af et digitalt indre marked vil alene bidrage med fire pct. til EU's økonomi i 2020.

Vivien Life, Storbritaniens ambassadør i Danmark

Skabelsen af et digitalt indre marked vil alene bidrage med fire pct. til EU's økonomi i 2020. Skal det potentiale udnyttes, må vi sørge for at reglerne på området er formuleret så fleksible, at de ikke står i vejen for fremtidige teknologiske muligheder.  E-handel, som i disse år vinder frem både i Danmark og Storbritannien, skal ikke mødes af barrierer, som gør det svært for virksomheder at gøre brug af denne mulighed.

Den nye EU Kommission bør prioritere en færdiggørelse af det indre marked for service. Sektorer med størst vækstpotentiale, såsom byggeri og professionelle serviceydelser til erhverv, bør prioriteres.

Servicesektoren står i dag for 70 pct. af EU’s økonomi og 90 pct. af alle nye jobs i Europa skabes inden for denne sektor. Men paradoksalt nok udgør tjenesteydelser kun 20 pct. af handelen i unionen. Det bør vi ændre på. Det oprindelige servicedirektiv har allerede bidraget med en vækst på 0,8 pct. i EU, og fuld implementering kunne bidrage med yderligere 1,8 pct.

Som forbrugere drager vi fordel af frit at kunne handle i det indre marked. Det samme gør sig gældende i vores relationer til lande uden for EU. Jeg ved den danske regering er enig, når vi fra britisk side siger, at vi ønsker, at den nye Kommission skal indgå ambitiøse handelsaftaler med bl.a. USA. En aftale med USA kan give billigere produkter til forbrugerne, og nye muligheder for virksomhederne.

Kun 17 pct. af verdens innovatører indenfor it-branchen kom fra EU, mens 52 pct. kom fra USA

Innovation er nøglen til vækst. Det er bekymrende, når studier i 2011 fandt, at kun 17 pct. af verdens innovatører indenfor it-branchen kom fra EU, mens 52 pct. kom fra USA. Vores virksomheder kan ikke konkurrere med resten af verden på pris alene. Forskning skal være tilgængelig for små og mellemstore virksomheder. Og rigid lovgivning, som står i vejen for innovative produkter, skal fjernes.

Den nye kommission og et nyt parlament er på plads. Det er vores chance for at arbejde sammen med fornyet kraft og energi for at få et mere konkurrencedygtigt og fremgangsrigt EU.

Vivien Life er Storbritanniens ambassadør i Danmark.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.