Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Den elegante exit

Vi skylder hinanden at tage en værdig afsked, når chefen forsvinder. Også selvom mange ledere overser, hvor hurtigt bedetæpperne vender.

Susanne Toftgaard Nielsen tidl. CEO i arkitektvirksomheden C.F. Møller. Hun arbejder nu som ledelseskonsulent.

I sidste uge berettede Finans om det store antal generationsskifter, der forventes i de kommende år. I en noget anden sammenhæng blev Burkina Fasos præsident styrtet ved et militærkup, efter at han forsøgte at forlænge sin tid i embedet med endnu seks år – ovenpå de 27 han allerede har siddet.

Selvom de fleste generationsskifter ender mindre dramatisk, stiller præsidentens exit skarpt på vigtigheden af at trække sig i rette tid. Og det er et svært kunststykke at trække sig tilbage i rette tid med ynde og elegance, så alle oplever det som en ordentlig og værdig overgang til en ny æra.

Først; kunsten at finde det rette tidspunkt. Det er det sværeste. I visse virksomheder er det fastlagt ved en vis alder. Men en given alder er jo ikke i sig selv et velvalgt tidspunkt. Nogle bør trække sig lang tid, før de bliver 65 år – andre har måske flere effektive ledelsesår tilbage. For den enkelte er det svært at se objektivt på sig selv og vide, hvornår det er tid.

For den leder, der har været vant til at være i centrum, er det svært at se, hvor hurtigt bedetæpperne vender, når man stopper.

Susanne Toftgaard Nielsen, tidl. direktør i arkitektvirksomheden C.F. Møller

Imens går snakken. Alle ved, at det sker på et tidspunkt, men det er svært at bringe op direkte, hvis lederen forbliver tavs. Bedetæpperne vendes usikkert rundt i virksomheden, og folk spejder efter den kommende ledelse og magtens centrum. For den leder, der har været vant til at være i centrum, er det svært at se, hvor hurtigt bedetæpperne vender, når man stopper.  

Hvis man så finder det rette tidspunkt, kommer det næste kunststykke: at overgive tøjlerne på en god måde. Den nye ledelse skal have plads og rum til at finde sine egne ben og træde i karakter. Der er behov for råd og støtte fra den udgående leder, men hvor meget og hvilken form for råd og støtte? Man skal finde sig tilpas i sin nye rolle som guide og mentor, mens man overleverer viden, kontakter og netværk samt accepterer at andre beslutninger træffes – og ligefrem nyde at se hvordan nye arbejdsmåder tages i brug.

En værdig exit er tegn på en sund virksomhed. Virksomheden og den nye ledelse brug for de ressourcer og viden, den afgående leder har – og den afgående leder skal respektere og acceptere sin nye rolle. Og at denne rolle er en kort overgang til en ny tilværelse helt udenfor.

Vi skylder hinanden at skabe en god kultur omkring exits. At tale om det, sætte rammer i tide og anerkende, at det kan være svært og ømfindtligt – og derfor håndtere det med ekstra omhu.

Susanne Toftgård Nielsen er tidl. bestyrelsesformand for arkitekterne C.F. Møller og medlem af VL-gruppe 6. Hun skriver fast om ledelse og arbejdsliv for Finans.

Alle kommentarer og indlæg modtages gerne på opinion@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.