Danmark slår aldrig igennem som iværksætterland
Vi er simpelthen for små og tænker for småt.
Danmark bliver aldrig et iværksætterland.
Landet er simpelthen for lille til store succeser, og potentialet på den anden side af grænsen er så meget større.
Enhver investor eller kvik iværksætter kigger på størrelsen af markedet for at beregne vækstmulighederne, som i sidste ende afspejler, hvor mange penge virksomheden kan tjene.
Vores land på sølle 5,5 millioner mennesker er så småt, at selv gode niche-idéer, som ville få stor medvind på store markeder, ikke overlever i Danmark. Der er simpelthen for få aftagere.
Det gør landet uattraktivt for niche-ideer og firmaer, som stiller risikovillig kapital til rådighed.
Tager man et kig på USA, er markedet 50 gange større og muligheden for at tjene penge tilsvarende større. Et stort marked tiltrækker andre virksomheder, risikovillig kapital og slutresultatet er et enestående økosystem for iværksætteri. Det forklarer, hvorfor Silicon Valley med San Francisco som kronen på værket er iværksætterområde nummer et i verden.
Hvad skal man så gøre? Ja, det er heldigvis ikke idéer eller ambitiøse iværksættere, Danmark mangler, og vi skal forsat håbe på fremtidige succeser.
Vi må bare erkende, at vi er for små til at blive et rigtigt iværksætterland for ambitiøse start-ups. Dem med de største ambitioner og mest potentiale forlader landet, når mulighederne i Danmark er udtømte.
Men det dummeste vil være at stoppe dem.
Vi skal selvfølgelig fortsætte med at gøre det lettere at rejse risikovillig kapital, så nogle af dem bliver hjemme, men vi skal også gøre det nemmere for dem at komme tilbage, hvis de rejser ud.
Politikerne skal gøre det lettere for iværksættere at rejse ud af landet med deres idé og for en tid glemme alt om havelågebeskatning og bureaukratiske regler, der bremser væksten. Vi skal ikke bremse ambitiøse iværksættere, der vil ud i verden og skabe succes.
De fleste danskere, som rejser ud, skal nok vende hjem med deres formuer, hvis det er attraktivt nok. Og hvis de succesfulde kommer tilbage, bringer de ideer, erfaring og penge til geninvestering med sig. Hvis vi gør hjemrejsen gunstig og meningsfyldt, skal de gode ideer og pengene nok komme tilbage.
Skribenten er direktør og grundlægger af Billy’s Billing, en softwarevirksomhed med 10 medarbejdere, og sidder i en stribe bestyrelser. Toke skriver fast for Finans.
Alle kommentarer og indlæg modtages gerne på opinion@finans.dk.