Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Tidlig julegave fra Danmarks Statistik

Danmarks officielle statistikkontor lod højtiden komme tidligt, da de fredag præsenterede et nyt månedligt »kongetal« for arbejdsmarkedet, skriver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Artiklens øverste billede
Værsgo! Den nye månedlige opgørelse over ledigheden fra Danmarks Statistik, er en julegave til landets arbejdsmarkedsøkonomer, skriver AE-rådet.

For arbejdsmarkedsøkonomer og andre med interesse i udviklingen på det danske arbejdsmarked er der grund til at trække lidt ekstra på smilebåndet fredag.

Danmarks Statistik har fredag for første gang offentliggjort månedlige tal for lønmodtagerbeskæftigelsen, som hidtil kun er kommet kvartalsvist.

Tallene viser, at fra august til september er lønmodtagerbeskæftigelsen vokset med 3.400 personer, og tendensen i beskæftigelsestallene de sidste tre måneder er klar: Flere ér kommet i arbejde.

Samlet er lønmodtagerbeskæftigelsen således vokset med 4.600 personer fra juni til september, og beskæftigelsen er den højeste siden november 2009.

Tendensen i beskæftigelsestallene de sidste tre måneder er klar: Flere ér kommet i arbejde.

Erik Bjørsted, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har månedlige tal for lønmodtagerbeskæftigelsen længe stået på vores ønskeliste. For med en månedlig opgørelse over lønmodtagerbeskæftigelsen er det muligt at få et mere dækkende billede af udviklingen på det danske arbejdsmarked, end det hidtil har været tilfældet.

I den offentlige debat har arbejdsløshedstallene i mange år fungeret som vejrhane for udviklingen på arbejdsmarkedet. Problemet med arbejdsløshedstallene er dog, at de ikke nødvendigvis giver et særlig godt billede af den generelle udvikling på arbejdsmarkedet eller hvor meget ledig arbejdskraft, der er til stede i økonomien.

Det så vi bl.a. under krisen.

Det mest brugte tal - bruttoarbejdsløsheden, som opgøres som antallet af dagpengemodtagere plus antallet af arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere samt aktiverede - er således vokset mindre under krisen end beskæftigelsen er faldet.

Mens bruttoarbejdsløsheden fra 4. kvartal 2008 til 2. kvartal 2014 er vokset med ca. 56.000 fuldtidspersoner, viser beskæftigelsen en nedgang på 117.000 fuldtidsbeskæftigede.

At beskæftigelsen er faldet langt mere, end arbejdsløsheden er vokset, skyldes, at arbejdsstyrken er blevet mindre i samme periode. Mange har i løbet af krisen helt mistet tilknytningen til arbejdsmarkedet og er derfor ikke registrerede som arbejdsløse.

Mens bruttoarbejdsløsheden fra 4. kvartal 2008 til 2. kvartal 2014 er vokset med ca. 56.000 fuldtidspersoner, viser beskæftigelsen en nedgang på 117.000 fuldtidsbeskæftigede.

Der kan være flere forklaringer på, at bruttoarbejdsløsheden undervurderer, hvor galt det i virkeligheden står til på arbejdsmarkedet.

For det første kan jobcentrene i løbet af krisen have kategoriseret kontanthjælpsmodtagerne anderledes, end da tiderne var gode, så flere er blevet kategoriseret som ikke-arbejdsmarkedsparate. Den gruppe tæller ikke med i bruttoledigheden. Netop gruppen af ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere er steget voldsomt under krisen.

Stigningen kan også tilskrives, at arbejdsmarkedet er blevet mindre rummeligt under krisen.

Det kan også skyldes, at flere af dem, der har mistet jobbet gennem krisen, ikke modtager ydelser fra det offentlige. De er blevet »selvforsørgende«. Måske har de haft penge i banken eller en ægtefælle, der tjener penge, og derfor modtager de ikke kontanthjælp. Disse personer optræder således ikke i den registrerede bruttoarbejdsløshed, selvom de reelt er ledige.

Bruttoarbejdsløsheden fanger heller ikke personer, som er faldet ud af dagpengesystemet på grund af den forkortede dagpengeperiode, og som ikke har ret til kontanthjælp.

Bruttoledigheden ser ligeledes ud til at have ændret sig markant, efter at kontanthjælpsreformen trådte i kraft. Kontanthjælpsmodtagerne vurderes i dag nemlig efter helt andre kriterier end før reformen. Unge kontanthjælpsmodtagere, som tidligere blev talt med i statistikken, kan være faldet ud, hvis de ikke er blevet erklæret »åbenlyst uddannelsesparate«.

Den anden opgørelse af ledigheden, vi bruger herhjemme – den såkaldte AKU-ledighed, som er en internationalt sammenlignelig spørgeskemabaseret opgørelse fra Danmarks Statistik – har også undervurderet krisens omfang, selvom denne opgørelse i princippet kan fange arbejdsløse uden ret til understøttelse. AKU-ledigheden er således kun vokset ca. halvt så meget, som AKU-beskæftigelsen er faldet.

Arbejdsløsheden – specielt bruttoarbejdsløsheden, som hidtil har været betragtet som »kongetallet« i den offentlige debat til at beskrive udviklingen på arbejdsmarkedet – tegner altså ikke nødvendigvis et særligt godt billede af udviklingen på det danske arbejdsmarked.

At Danmarks Statistik nu har besluttet at offentliggøre lønmodtagerbeskæftigelsen på månedlig basis er derfor lidt af en julegave. For her har vi potentielt et nyt og bedre kongetal, der kan være med til at give et mere dækkende billede af udviklingen på det danske arbejdsmarked.

Af Erik Bjørsted, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.