Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Troen løfter Indiens økonomi

En stor del af Indiens befolkning har fået fornyet tro på den økonomiske fremtid i landet, og alle steder er optimismen voksende.

Artiklens øverste billede
Tillid til fremtiden bærer Indiens økonomi mod nye højder.
Peter Lundgreen er direktør i Lundgreen’s Capital, der rådgiver formuende kunder, virksomheder og kommuner i ind- og udland. Firmaet er repræsenteret i Danmark og Kina.

For nogle årtier siden rejste nogle mennesker til Indien for at finde sandheden. I den forgangne uge var jeg selv i Indien for at lede efter sandheden. Mit formål med rejsen til det farverige land var dog af mindre spirituel karakter.

Det var et stykke tid siden, at jeg sidst havde haft fornøjelsen af at besøge Asiens tredjestørste økonomi, og Indiens politiske landskab har ændret sig siden sidst. Det vigtigste var at søge sandheden om den økonomiske udvikling og få afprøvet min egen holdning til landets økonomiske vej fremad.

Det har været tydeligt for enhver, at optimismen bredte sig i hele Indien, siden premierminister Narendra Modi vandt parlamentsvalget i maj. Både blandt private, erhvervslivet og i aktiemarkedet. Det har jeg samtidig set som den stærkeste af de nye positive kræfter i økonomien.

Jeg har været kritisk om, hvor hurtigt de optimistiske forventninger kan omsættes til reel økonomisk vækst. For mig var en vigtig del af besøget netop at afprøve min kritiske holdning til, hvor hurtigt nye reformer kan slå igennem. Og naturligvis om der er en sandhed, som jeg hidtil ikke har fået øje på.

Alle, som jeg har talt med, er optimistiske. Noget af det som, jeg selv vægter meget optimistisk, er en række dereguleringer. F.eks. har det hidtil ikke været muligt for bønderne at sælge deres produkter direkte til engrosleddet, som distribuerer produkterne videre til detailbutikkerne. Bønderne skulle i stedet sælge til andre mellemhandlere.

Denne deregulering skulle gerne øge landbrugssektorens profit, men derfor er der forsvundet nogle energisubsidier. Den slags dereguleringer resulterer i en mere fleksibel markedsøkonomi fremover. Det er grundlaget for en større økonomisk vækst, men på kort sigt omfordeles indtægterne blot og bliver ikke til en højere BNP-vækst.

Et stort mantra for Modi er netop, at økonomien skal blive markedsorienteret og mindre statskontrolleret. Derfor har han annonceret, at Plankommissionen skal afskaffes. Det er et meget styrende organ for hele Indiens økonomi. Modis plan er at give de enkelte delstater mere selvbestemmelse, men de delstater som er ledet af hans politiske modstandere afviser pt. idéen.

Oppositionens genopvågnen efter Modis jordskredssejr er netop værd at holde øje med. For Modi er i mindretal i parlamentets overhus, hvilket oppositionen nu udnytter. Så vidt er Modis største reform strandet der, nemlig åbningen for en større udenlandsk ejerandel af indiske forsikringsselskaber. Det er et eksempel på, at de store reformer endnu ikke er gennemført.

Det lammer naturligvis ikke Modi, for han er pragmatisk anlagt og går efter at få skabt løsninger, hvilket vil give bevægelse i Indiens økonomi. Han har derfor søgt aktiv kontakt med alle de store erhvervsledere.

Den handlingsorienterede stil, som han repræsenterer, har helt sikkert bidraget til optimismen hos virksomhederne. Grafik et viser den positive tendens, som indekset med indkøbschefernes forventninger til fremtiden i både service- og produktionssektoren afspejler.

Et stort mantra for Modi er netop, at økonomien skal blive markedsorienteret og mindre statskontrolleret.

Peter Lundgreen

En af Modis kampagner, der virkeligt er blevet modtaget positivt af mange, er hans ”Make in India”-idé. Den er målrettet industrisektoren, som næsten stagnerede sidste finansår.

Mange gentager Modis håb om, at de lave lønninger skal tiltrække udenlandske virksomheder i produktionssektoren. Det er muligt, og alt hjælper naturligvis til økonomisk vækst. Men i realiteten deltager man blot i den internationale lønkonkurrence uden at byde på noget, der særligt fremhæver Indien.

Når jeg har spurgt ind til, hvad der skal give Indien mere vækst til næste år, er det gamle cirkusheste, der bliver trukket ind manegen. Man ser større eksport som en løsning, men det håb har alle verdens lande. Så fremhæves it-sektoren, og igen er yderligere vækst absolut at forvente, men nogen nyhed er det ikke. Og spørgsmålet er, om væksten i sektoren bliver større end den allerede forventede.

Et andet argument for mere vækst er en stigende kapitalbevægelse ind i landet. Man forventer, at udenlandske investeringer i Indien stiger til næste år, hvilket er en rimelig forventning, og det vil bidrage positivt til væksten i det kommende år.

At den udenlandske kapital kommer, vil Indiens centralbank først se, før renten bliver sat ned. Som grafik to viser, har man meget længe levet med en høj rente. Op til det seneste rentemøde i centralbanken tirsdag den 2. december håbede hele erhvervslivet og regeringen på en rentenedsættelse, men den kom ikke. Beskeden fra centralbanken var, at det er muligt i 1. kvartal til næste år. Det viser, hvordan trægheden arbejder imod den hurtige optimisme.

Andre vigtige projekter behøver også deres tid. Her er et godt eksempel Indiens utilstrækkelige strømforsyning. Hele sektoren for elforsyning er præget af underskud og store nye projekter er blevet forsinket i årevis. Nu prøver Modis regering at få projekterne gennemført inden for en realistisk tidsramme frem til 2019. Det er virkelig vigtige tiltag, som vil understøtte væksten over tid, men igen understreger det, at man skal have tålmodighed.

Det har været helt uvant at besøge et land med så meget optimisme og tro på mere vækst. Jeg tør derfor godt udnævne Indien til at have verdens mest optimistiske økonomi lige nu.

Helt grundlæggende fandt jeg dog ikke så meget ny sandhed. Der kommer løbende reformer, hvilket bliver utroligt vigtigt for Indiens fremtidige vækst. De store reformer, samt behov for fundamentale ændringer, kommer forhåbentlig også. Dog har jeg ikke fundet nogen, som har kunnet pege på, at hastigheden i processen bliver så hurtig, som alle håber på.

På kort sigt vurderer jeg stadig den optimistiske bølge til at være den største kraft. Men alene den energi kan blive jokeren for mere økonomisk vækst end forventet til næste år – det har aktiemarkedet dog allerede indregnet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.