Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Den dag virksomhedernes pligter forsvandt

Hvis DR virkelig havde ønsket at undersøge forholdene på arbejdsmarkedet, havde man insisteret på at give seerne den fulde information om de deltagende virksomheder.

Artiklens øverste billede

Nyhedsredaktør Henriette Marienlund fra DR forsvarer i JyllandsPosten 11/12 i en kronik programmet ”Den dag de fremmede forsvandt”. Nyhedsredaktøren skriver, at DR ønskede at sætte vilkårene på det ufaglærte arbejdsmarked på dagsordenen, samtidig med at danskerne på baggrund af udsendelsen skulle diskutere ret og pligt i et velfærdssamfund.

I 3F hilser vi altid sådan en debat velkommen, og vi synes selvfølgelig, at det er utrolig vigtigt at få belyst vilkårene på det ufaglærte arbejdsmarked. Når vi alligevel ikke er imponerede over DR i denne sag, er det, fordi programmet – og den efterfølgende debat – ene og alene kommer til at handle om en lille del af den samlede diskussion; nemlig de lediges pligter.

Ensidigt og forsimplet

På intet tidspunkt nævner DR de lediges rettigheder – som i denne sammenhæng i store træk modsvarer virksomhedernes pligter. Da DR’s debatoplæg er ensidigt og forsimplet, bliver den efterfølgende debat hurtigt det samme.

Hvis DR virkelig havde ønsket at undersøge forholdene på arbejdsmarkedet og diskutere ret og pligt, havde redaktører, journalister og researchere insisteret på at give seerne den fulde information om de deltagende virksomheder. F.eks. at i hvert fald to af virksomhederne ikke havde pudsekassen i orden, for så vidt angår basale elementer som løn og pension.

Faglige sager mod virksomheder

F.eks. kunne den fynske gartneriejer ikke finde ud af at indbetale pension til sine udenlandske medarbejdere, og rengøringsfirmaet har svært ved at forstå filosofien bag betaling for overarbejde, løn under sygdom mv. Resultatet er, at 3F har faglige sager kørende mod begge virksomheder. På intet tidspunkt bliver det nævnt, at virksomhederne ikke vil respektere de ansattes rettigheder for så vidt angår løn- og ansættelsesvilkår.

En anden dimension af ”ret og pligt-diskussionen”, som DR holder hemmelig for seerne, er hele diskussionen om arbejdsmiljø. Enhver arbejdsgiver har pligt til at sætte nye medarbejdere ind i arbejdet og give den nødvendige instruktion i, hvordan arbejdet skal udføres ergonomisk korrekt og med hensigtsmæssige arbejdsmetoder.

Det er ekstra vigtigt, når det handler om rengøring. Her er der stor risiko for nedslidning, fordi det er et fysisk hårdt arbejde. Instruktionen skal omfatte korrekte arbejdsstillinger, så den nye medarbejder ikke kommer til at ødelægge sin krop. Derfor anbefaler vi i 3F altid, at nye stuepiger og rengøringsassistenter deltager i nogle korte AMU-kurser inden for rengøringsfaget, så de får den nødvendige faglige viden om hensigtsmæssige rengøringsmetoder.

Arbejdsgiveren skal sideløbende sikre sig, at nye medarbejdere altid får den nødvendige viden om de rengøringsmidler, de skal bruge. Og f.eks. er det vigtigt, at medarbejderne i deres daglige arbejde beskytter deres hænder mod både vand og kemikalierne i rengøringsmidlerne. Ellers kan de få eksem, der er et udbredt problem i branchen.

I DR-programmet brugte stuepigerne f.eks. ikke handsker, når de gjorde rent, og samtidig var det tydeligt, at de ikke arbejdede systematisk og fagligt korrekt. Et typisk resultat af mangelfuld viden om metoder, der gør, at det i forvejen meget høje arbejdstempo bliver skruet yderligere op.

Opslidende arbejdstempo

Da vi er ved det, vil enhver arbejdsmiljømæssig vurdering af arbejdstempoet hos både rengøringsfirmaet og icebergproducenten få advarselslamperne til at lyse rødt. I programmet bliver det slet ikke nævnt, at tempoet på de to virksomheder, er så opslidende, at ingen vil kunne holde til det arbejde på fuld tid gennem flere år.

Det kan meget vel være, at man som sæsonarbejder kan klare det gennem nogle år, men som fuldtidsarbejde, fra man er 25, til man er 70 år, er det helt urealistisk. Og det er ligegyldigt, hvilken nationalitet man har.

Sanktioner ved nej til job

Pointen er, at DR’s program reducerer diskussionen om det danske arbejdsmarked til et spørgsmål om, hvorvidt de ledige lever op til deres pligter. Man undlader endog behændigt at nævne, at der rent faktisk er sanktioner, når de ledige frasiger sig et formidlet job. I programmet fremstår det jo, som om man blot kan sige nej til et job uden konsekvenser.

Samtidig glemmer DR hele rettighedsdelen – altså de pligter, som virksomhederne skal opfylde. Måske fordi det vil gøre historien lige så kompliceret som virkeligheden og derfor svær at spinde historier på efterfølgende. DR og Marienlunds mission var egentlig ædel, men udførelsen blev ensidig og forsimplet. Desværre.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.