Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Når fedme leder til fyring

Arbejdsgivere har ret til at fyre en medarbejder, hvis personen er for overvægtig til at varetage jobbet, viser ny EU-dom.

Jeppe Høyer Jørgensen, associeret partner, LETT Advokatpartnerselskab. Ekspert i erhvervs- og arbejdsret.

Sygdom er som udgangspunkt gyldigt fravær.

Det betyder, at medarbejderen har ret til fravær med fuld løn og normalt ikke kan opsiges på grund af fraværet. Lovgivningen giver på den anden side arbejdsgiveren ret til at følge op på sygdom og kræve dokumentation for, at medarbejderen rent faktisk er uarbejdsdygtig på grund af sygdom.

Som regel betyder dokumentationskravet, at arbejdsgiveren kan indhente en lægeerklæring og indkalde medarbejderen til en sygefraværssamtale. I de tilfælde, hvor medarbejderens sygdom trækker ud, kan arbejdsgiveren bl.a. bede om en såkaldt »mulighedserklæring« og efter 14 dages sygdom en »speciallægeerklæring«, hvis der er tale om en funktionæransættelse. I dagpengelovgivningen er der endnu helt andre muligheder for at følge op på sygefravær. Hvis ikke den syge medarbejder efterlever arbejdsgiverens anmodning om dokumentation, kan det få konsekvenser for medarbejderen, herunder i form af en opsigelse fra arbejdsgiveren.

Lovgivningen indeholder også andre muligheder for en opsigelse, når sygdommen bliver et problem. Eksempelvis kan arbejdsgiveren i funktionæransættelser opsige en medarbejder efter 120 dages sygdom, hvis der er aftalt et vilkår herom. Arbejdsgiveren kan i visse tilfælde også opsige medarbejderen, hvis sygdommen udgør en betydelig gene for virksomhedens drift.

Men arbejdsgiveren skal passe på.

EU-Domstolen har i en række nyere afgørelser sat en retning, som udvider beskyttelsen af medarbejdere og som tegner en udvikling, hvor danske arbejdsgivere i stigende grad må orientere sig i EU-Domstolens praksis for finde ud af, hvad der gælder – hvilket gør området svært overskueligt og risikofyldt at navigere i.

Et klart eksempel på dette er skillelinjen mellem sygdom og handicap.

EU-Domstolen har den 18. december 2014 afsagt en dom om en dagplejer fra Kolding, der understreger, hvordan EU-retten opererer med et bredt handicapbegreb, der også omfatter tilfælde, som mange arbejdsgivere måske ofte ville opfatte som sygdom.

I den konkrete sag blev dagplejeren som den eneste afskediget fra sin stilling i en nedskæringsrunde. Der var enighed om, at dagplejeren opfyldte definitionen af ”fed” i WHO’s forstand (BMI over 30). Der var også enighed om, at dagplejerens fedme blev drøftet på et møde med dagplejeren forud for opsigelsen, men parterne var uenige om, hvorvidt fedme indgik i beslutningen om opsigelsen.

EU-Domstolen fandt, at det ikke i sig selv er i strid med EU-retten at opsige en medarbejder på grund af fedme.

Det [er] ikke i sig selv er i strid med EU-retten at opsige en medarbejder på grund af fedme.

Jeppe Høyer Jørgensen, specialist i arbejdsret hos LETT Advokatpartnerselskab.

Domstolen fandt også, at fedme ikke i sig selv er et handicap, men kan udgøre et handicap. I den forbindelse henviste EU-Domstolen til en definition af ”handicap”, som EU-Domstolen tidligere havde fastsat i en anden dansk sag fra 2013. Det følger heraf, at handicap-begrebet omfatter enhver begrænsning, der hindrer medarbejdere i at deltage i arbejdslivet på lige fod med andre medarbejdere og som er langvarig. I den nye afgørelse fastslår EU-Domstolen også, at begrebet ikke kun omfatter hindringer, men også ”gener” for udøvelsen af en erhvervsmæssig aktivitet, og, at årsagen til handicappet ikke spiller nogen rolle. Det var altså ikke afgørende om dagplejeren selv kunne have afhjulpet sin fedme ved lavere kalorieindtag og motion.

Efter danske regler har det stor betydning om, en opsigelse er begrundet i handicap eller fx sygdom. Hvis arbejdsgiveren opsiger en medarbejder, der viser sig at være handicappet, kan det koste en særlig stor godtgørelse på i praksis op til 12 måneders løn.

Hvis opsigelsen ”bare” er begrundet i sygdom er godtgørelsen typisk langt mindre.

Så hvornår er noget sygdom, og hvornår er det et ”handicap”? Hvad med højt blodtryk, depression, stress, alkoholisme? Disse eksempler har været prøvet på det seneste, og i nogle tilfælde er der statueret et handicap og i andre ikke. Det beror på en konkret vurdering i hvert enkelt sag.

Det er værd at bemærke, at det ikke er nødvendigt, at arbejdsgiveren er bekendt med handicappet for at blive dømt for uretmæssig fyring. Hvis arbejdsgiveren eksempelvis opsiger en medarbejder på grund et sygefravær, der viser sig at skyldes et handicap – som arbejdsgiveren ikke kendte til – kan det stadig ramme arbejdsgiveren.

Området udvikler sig konstant, og det kan selv for professionelle rådgivere være en udfordring at følge med. Det er derfor en diskussion værd, om den usikkerhed for danske virksomheder, som de nye EU-retlige afgørelser skaber, er rimelig – og hvad der kan gøres for at klargøre retstilstanden. Ikke desto mindre er EU-rettens stigende indflydelse en realitet også på det danske arbejdsmarked, og spæder på den måde til debatten om EU-rettens hastige udvikling og stigende »overruling« af gældende danske lov.

Af Jeppe Høyer Jørgensen, associeret partner, LETT Advokatpartnerselskab. Jeppe skriver fast om erhvervs- og arbejdsret for Finans.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.