Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Det er en ommer, Finans

Kapitalfonden Axcel har leveret gode afkast, fastholder managing partner Christian Frigast

Artiklens øverste billede

Henover Påsken har kapitalfonde og Axcel fået sit helt eget tema hos Finans hvor det bl.a. fremgår, at Axcels og andre danske fondes afkast langt fra er prangende. Det er jeg uenig i.

Afkastet i Axcels første fonde i 90’erne og starten af 00’erne var gode, uden at være prangende. Men afkastet i Axcel III er det bedste for en europæisk fond i nyere tid, og Axcel IV, der endnu kun er nået halvvejs i sin levetid, ligger i den bedste fjerdedel blandt sammenlignelige fonde. Samlet set siden1994 har Axcel investeret 7,6 mia. kr., men vi har udbetalt over 24 mia. kr. til vores investorer, og har fortsat værdier i fondene for over 2,5 mia. kr.

Ikke desto mindre bringer Finans historien Danske kapitalfonde flopper Det er misvisende, for de beregninger, der ligger bag historien, er til noget der ligner dumpekarakter.

For at kunne foretage Finans beregninger korrekt skal man nemlig vide, hvornår vi trækker penge fra vores investorer og betaler dem tilbage igen. Og så skal man gennemføre en 'tænkt' investering i et europæisk aktieindeks på præcis samme tidspunkt. Disse oplysninger har Finans aldrig efterspurgt hos Axcel eller andre fonde. Benytter man den korrekte metode, viser det sig, at investorerne på tværs af Axcels fire fonde i perioden 1994-2014 ville være klart bedre stillet end på aktiemarkedet. Og modsat Finans, er vi hos Axcel villige til at fremlægge vores beregningsmetoder, hvis nogen måtte ønske det.

Afkast i Axcels fonde sammenlignet med diverse benchmark 1994-2014

Fond/Multipel

Axcel-afkast

MSCI EUR

MSCI DK

JP’s oplysninger

Axcel I

2,1

1,7

3,4

4,7

Axcel II

1,7

1,4

2,0

2,5

Axcel III

6,9

0,4

-0,2

2,2

Axcel IV

1,4

1,2

1,4

-

Total for Axcel

3,1

1,0

1,0

-

Detaljerede beregninger kan ses på Axcels hjemmeside.


Et andet emne, som Finans med stor iver har kastet sig over, er carried interest, som er et afkast, vi som investeringsmedarbejdere i en kapitalfond under særlige forudsætninger kan gøre os fortjent til. Den aftale, som bl.a. fastlægger principperne for udbetaling af carried interest, har vi lavet med vores investorer, hvoraf ca. halvdelen udgøres af pensionskasser, inden fonden etableres, og svarer til hvad alle andre kapitalfonde også gør. Af samme årsag har vi aldrig hørt nogle af vores investorer klage over de beløb, vi har modtaget.

Derfor forstår jeg ikke, at Finans vælger at viderebringe anonyme forlydender om, at danske investorer skulle forholde sig kritisk overfor de beløb vi har modtaget. Det havde klædt Finans, om man i det mindste kunne oplyse læserne om det er Axcels egne investorer, der har udtalt sig kritisk – eller om det blot er en tilfældig investor, der udtaler sig om et emne, som den pågældende hverken har lod eller del i.

Jeg har stor respekt for, at Finans gennem dybdeborende og kritisk journalistik beriger læserne med mere viden om erhvervsforhold, men jeg synes også man skal basere sin journalistik på troværdige kilder og gennemprøvede metoder. Og det har Finans desværre i disse to tilfælde ikke levet op til.

Af Christian Frigast, managing partner i kapitalfonden Axcel.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.