Jorden kalder Ida Auken
Den ofte ilde hørte sandhed er, at økologisk landbrug belaster miljøet langt mere end konventionelt landbrug, skriver landmand.
Ida Auken, tidl. miljøminister, udtrykker den 7. januar i Finans nogle synspunkter, der for mig som praktisk landmand er meget foruroligende.
Ida Auken skriver, at landbruget er i dyb krise, hvilket er rigtigt. Landbruget har, som Auken rigtigt skriver, en gæld på ca. 350 mia. kr. Men hvordan vil Auken så løse denne krise? Sandheden er nemlig, at de embedsfolk, der var omkring Auken, dengang hun var miljøminister, må have misinformeret hende - eller også har hun bare ikke lyttet.
Statens prøver for vandløbene viser, at indholdet af nitrat fra det dyrkede areal har ligget langt under grænsen for rent drikkevand siden midten af 1990’erne, viser tal fra Novana, et forskningsprojekt under Miljø- og Fødevareministeriet. Og mht. plantebeskyttelsesmidler, så har staten overdrevet, når det gælder fund af reststoffer i grundvandet med faktor mindst 10.000, tyder nyere tal fra Københavns Universitet på. Der er altså overhovedet ikke et problem med brug af gødning og plantebeskyttelsesmidler fra konventionelt landbrug.
Auken skriver videre, at vi skal følge to spor - skabe et højteknologisk konventionelt landbrug og en klimavenlig økologisk produktion. Men fakta er, at produktion af økologisk kød og korn er mere miljø- og klimabelastende end konventionelle produkter. Jeg er klar over, at denne kendsgerning er ilde hørt. Men den er ikke desto mindre sand: Fire svenske professorer siger, at stort set alle forestillinger om økologisk landbrug forkerte.
Auken tror tilsyneladende også, at økologiske landmænd tjener mere end konventionelle. Men økologiske landmænd har over en årrække tjent mindre og har i øvrigt også en større gæld end konventionelle. Og blev hele landbruget omlagt til økologi, ville en stor bid af fødevaresektorens eksport på 158 mia. kr. forsvinde.
Det fremgår af markudbytterne i økologisk landbrug fra Danmark Statistiks regnskabsstatistik, at disse især for korn, kartofler og majs er væsentlig mindre en de tilsvarende konventionelle afgrøder. Derfor kræver en dansk økologisk produktion af kød, mel og mælk et væsentlig større areal end en tilsvarende konventionel produktion.
Auken har et ønske om højteknologisk landbrug. Men den højteknologiske udvikling er jo allerede sket – og er stadig i løbende udvikling. Den danske agro-industri eksporterer således 90 pct. af sin produktion.
Overordnet vil Auken »hæve den grønne overligger« og »drømmer om at skabe et sundt landbrug«. Men drømmen er allerede virkelighed. Danske landbrugsprodukter er anerkendt verden over som kvalitetsprodukter.
Det virkelige problemer er, at landbruget tyngdes ned af særbyrder. Disse har været en absolut medvirkende årsag til landbrugets gældsbyrde – krise. Disse særbyrder er ved at knække hårdtarbejdende landmandsfamilier, der i generationer har været med til at opbygge det velfærdssamfund, vi kender i dag.
Af Poul Erik Bjerg, landmand og medlem af Bæredygtig Landbrug.
Alle kommentarer og indlæg modtages gerne på opinion@finans.dk.