Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Jorden kalder Ida Auken

Den ofte ilde hørte sandhed er, at økologisk landbrug belaster miljøet langt mere end konventionelt landbrug, skriver landmand.

Artiklens øverste billede
Hvis hele landbruget blev omlagt til økologi, som Auken tilsyneladende vil, så vil en stor bid af fødevaresektorens eksport på 158 mia. kr. forsvinde, skriver landmand.

Ida Auken, tidl. miljøminister, udtrykker den 7. januar i Finans nogle synspunkter, der for mig som praktisk landmand er meget foruroligende.

Ida Auken skriver, at landbruget er i dyb krise, hvilket er rigtigt. Landbruget har, som Auken rigtigt skriver, en gæld på ca. 350 mia. kr. Men hvordan vil Auken så løse denne krise? Sandheden er nemlig, at de embedsfolk, der var omkring Auken, dengang hun var miljøminister, må have misinformeret hende - eller også har hun bare ikke lyttet.

Statens prøver for vandløbene viser, at indholdet af nitrat fra det dyrkede areal har ligget langt under grænsen for rent drikkevand siden midten af 1990’erne, viser tal fra Novana, et forskningsprojekt under Miljø- og Fødevareministeriet. Og mht. plantebeskyttelsesmidler, så har staten overdrevet, når det gælder fund af reststoffer i grundvandet med faktor mindst 10.000, tyder nyere tal fra Københavns Universitet på. Der er altså overhovedet ikke et problem med brug af gødning og plantebeskyttelsesmidler fra konventionelt landbrug.

Auken skriver videre, at vi skal følge to spor - skabe et højteknologisk konventionelt landbrug og en klimavenlig økologisk produktion. Men fakta er, at produktion af økologisk kød og korn er mere miljø- og klimabelastende end konventionelle produkter. Jeg er klar over, at denne kendsgerning er ilde hørt. Men den er ikke desto mindre sand: Fire svenske professorer siger, at stort set alle forestillinger om økologisk landbrug forkerte.

Auken tror tilsyneladende også, at økologiske landmænd tjener mere end konventionelle. Men økologiske landmænd har over en årrække tjent mindre og har i øvrigt også en større gæld end konventionelle. Og blev hele landbruget omlagt til økologi, ville en stor bid af fødevaresektorens eksport på 158 mia. kr. forsvinde.

Det fremgår af markudbytterne i økologisk landbrug fra Danmark Statistiks regnskabsstatistik, at disse især for korn, kartofler og majs er væsentlig mindre en de tilsvarende konventionelle afgrøder. Derfor kræver en dansk økologisk produktion af kød, mel og mælk et væsentlig større areal end en tilsvarende konventionel produktion. 

Auken har et ønske om højteknologisk landbrug. Men den højteknologiske udvikling er jo allerede sket – og er stadig i løbende udvikling. Den danske agro-industri eksporterer således 90 pct. af sin produktion.

Overordnet vil Auken »hæve den grønne overligger« og »drømmer om at skabe et sundt landbrug«. Men drømmen er allerede virkelighed. Danske landbrugsprodukter er anerkendt verden over som kvalitetsprodukter.

Det virkelige problemer er, at landbruget tyngdes ned af særbyrder. Disse har været en absolut medvirkende årsag til landbrugets gældsbyrde – krise. Disse særbyrder er ved at knække hårdtarbejdende landmandsfamilier, der i generationer har været med til at opbygge det velfærdssamfund, vi kender i dag.

Af Poul Erik Bjerg, landmand og medlem af Bæredygtig Landbrug.

Alle kommentarer og indlæg modtages gerne på opinion@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.