Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Alternativet til højere bidragssatser er »dramatisk« og endnu mere »aggressivt«

Nykredits udlån skal slankes med store negative konsekvenser for samfundet, eller også skal koncernen børsnoteres.

Artiklens øverste billede
Koncernchef Michael Rasmussen og næstformand for bestyrelsen i Foreningen Nykredit, Nina Smith fotograferet på pressemødet om Nykredits børsnotering. Foto: Lars Krabbe

Nykredits forretningsbetingelser har ændret sig radikalt efter den finansielle krise. For Nykredit kan man på mange måder reelt tale om en tid før og efter krisen. Det er på trods af, at Nykredit gennem hele krisen var en sikker og stabil finansiel koncern, som formåede at øge udlånene med 150 mia. kr. og på den måde holdt hånden under dansk økonomi, på et tidspunkt hvor mange andre finansielle koncerner i Danmark nedskalerede deres lånebøger.

Kapital- og likviditetsreguleringen efter krisen har betydet, at Nykredit i dag står i en situation, som afkræver fundamentale forandringer af Nykredit, fordi Nykredit på mange måder er en ”outlier”. 95 pct. af vores balance er realkredit, hvilket står i modsætning til hovedparten af de europæiske banker, som EU i høj grad lovgiver efter. Nykredit har samtidig ikke direkte adgang til kapitalmarkedet, som de øvrige realkreditinstitutter i Danmark.

Finanstilsynet har på den baggrund bedt os om at øge vores kapitalisering. I sin redegørelse fra maj 2015 skriver Finanstilsynet således om Nykredits tilpasning til de allerede vedtagne kapitalkrav: »Det er [her] en udfordring, at Nykredit som systemisk vigtigt institut ikke har samme adgang til at hente egenkapital på kapitalmarkederne som andre systemisk vigtige institutter.«

For at kunne opnå en tilstrækkelig kapitalmæssig fleksibilitet til at imødegå yderligere regulering søger Nykredit derfor en børsnotering. Alternativet er en dramatisk nedskalering af Nykredit. Som systemisk vigtigt institut vil det få store samfundsøkonomiske konsekvenser. Det vil ramme hårdt i landdistrikterne og landbruget, og små erhvervsdrivende vil blive udfordret. Også boligejere vil komme til at opleve aggressive prisstigninger, der er langt større end dem, der nu er meldt ud, for at tvinge dem til at flytte institut.

En børsnotering kræver, at Nykredit kan tiltrække investorer. Vi skal kunne levere et risikojusteret afkast på niveau med markedet – med andre ord fremvise en solid og rentabel forretning. Nykredit har de seneste to år markant forbedret lønsomheden, især gennem effektiviseringer og omkostningsreduktioner. Hovedsædet er sat til salg, og der bliver færre ansatte i 2016, 2017 og 2018, ligesom der gjorde i 2014 og 2015.

Vores mange samtaler med kunder rundt om i Danmark gør et stort indtryk. Vi ville selvfølgelig ønske, det ikke var nødvendigt, men Nykredit er nødt til at gennemføre en prisstigning på realkreditlån for boligejere for yderligere at forbedre lønsomheden og på den måde at være konkurrencedygtige i forbindelse med en introduktion på børsen. Denne prisstigning er væsentligt mindre, end den Nykredit vil være nødsaget til at gennemføre i et nedskaleringsscenarie.

Den danske realkreditmodel har i mere end 200 år givet boligejere og virksomheder billig og stabil finansiering. Vores model leverer faktisk nogle af de billigste lån i hele Europa. Og den har vist sig robust. Gennem hele finanskrisen var tabene lave og udlånene stabile. Det er altså ikke uden grund, at forskere og ratingbureauer gennem årtier har betegnet det danske realkreditsystem som intet mindre end verdens bedste boligfinansieringssystem.

Vores realkreditmodel spiller en særlig rolle i dansk økonomi. 70 pct. af udlånene i Danmark er realkreditlån. Og 50 pct. af danske virksomheders finansieringsbehov er dækket af realkreditlån. Det er ikke mindst små og mellemstore virksomheder, der nyder godt af dansk realkredits billige og stabile finansiering. Vores model udgør på mange måder et grundlæggende rammevilkår for vækst og beskæftigelse i Danmark. Men med de tiltag, der lige nu er på bordet i Basel og Bruxelles, frygter vi ganske enkelt for modellens overlevelse. Regningen til danske boligejere og virksomheder kan potentielt blive stor.

Danske boligejere og virksomheder mærker allerede i dag prisen for den finansielle regulering på deres lån. Vi er stærkt bekymrede for, hvordan den danske realkreditmodel og særligt Nykredit vil blive ramt af en lang række af de reguleringsinstrumenter, der lige nu diskuteres på europæisk og internationalt plan.

Vi mærker ganske vist, at man i EU-Kommissionen har forståelse for vores udfordringer. Det vil vi gerne kvittere for. Det har stor betydning at have en allieret som kommissær Lord Hill. Men tilbage står fortsat, at alt tyder på, at Nykredit skal øge kapitaliseringen markant mere, selv hvis forslagene bliver vedtaget i en minimumsversion. Vi er navnligt bekymret for, at risikovægtene på boligområdet strammes. Det er allerede sket i Sverige. Nykredit har i dag en egentlig egenkapital på 60,5 mia. kr. I 2019 skal vi på grund af allerede vedtaget lovgivning have en på 70 mia. kr. Med det svenske krav skal Nykredit finde yderligere 15 mia. kr. Men også forslag som revision af IRB-modeller, Net Stable Funding Ratio, leverage ratio og TLAC/MREL-kravene skaber dybe panderynker hos os. Vores investorer og ratingbureauerne stiller allerede nu ubehagelige spørgsmål, vi har svært ved at svare overbevisende på uden forandringer af Nykredit. De skal vide, ikke bare tro, at vi når i mål. Sådan fungerer finansielle markeder.

Kapitalkravene stiller Nykredit ved en skillevej. Det er ikke ansvarligt at fortsætte uden fundamentale forandringer af Nykredit. Vi har alle løsninger – bl.a. mulighederne for at udstede stemmeløse aktier eller at få en storinvestor ind. Vi kan konstatere, at vi ikke kan hente tilstrækkelig kapital gennem disse redskaber.

Vi har derfor to optioner. Nykredit kan påbegynde en nedskalering for på den måde at kunne møde de forventede store krav til Nykredits fremtidige egentlige kernekapital. En nedskalering vil have betydelige samfundsmæssige konsekvenser og konsekvenser for den enkelt boligejer, idet en balancereduktion nødvendigvis vil skulle ske gennem aggressive prisstigninger alene med det formål at få kunderne til at søge væk. Der er desuden ingen garantier for, at konkurrenter vil overtage hele udlånsporteføljen. Nykredit vil med en nedskalering desuden fortsat mangle kapitalmæssig fleksibilitet til at imødekomme udfordringer på den lange bane. Ingen ønsker denne option. Danmark har ikke brug for et nødlidende systemisk vigtigt institut.

Alternativt kan Nykredit søge en børsnotering og rejse den kapital, der er nødvendig. Med en børsnotering får Nykredit en fleksibel kapitalstruktur, hvor der er adgang til et permanent og effektivt marked til at hente store beløb fra en bred investorskare. Men en børsnotering kræver, som skrevet, at Nykredit har en solid og rentabel forrentning.

Fælles for begge optioner for Nykredit er, at de er tidskrævende. En nedskalering vil skulle foretages over en længere årrække. Det kræver også tid og forberedelse at gennemføre en børsnotering.

Med en børsnotering vil Nykredit blive en unik foreningskontrolleret børsnoteret virksomhed i Danmark. Foreningen Nykredit vil fortsat være majoritetsejer af Nykredit efter en børsnotering. Hovedparten af udbyttet fra Nykredit vil derfor tilfalde Foreningen Nykredit.

Når Nykredit i fremtiden udbetaler udbytte til aktionærerne, vil de fleste af de penge gå til Foreningen Nykredit. Det er indstillingen fra bestyrelsen i Foreningen Nykredit, at størstedelen af det udbytte, foreningen modtager, kan tilbageføres som tilskud til Nykredit-koncernen til gavn for kunderne. Nykredit kan give de tilskud videre til kunderne i Nykredit-koncernen. Modellen hedder ”KundeKroner”. Vi drøfter lige nu modellen med myndighederne. Vi forventer at kunne sig mere om ”KundeKroner” i løbet af marts.

Realkredit er i sin natur langsigtet. Derfor er det også vigtigt, at man gør sig langsigtede overvejelser, når man vælger realkreditinstitut. Nykredit og Totalkredit har hidtil været de billigste på markedet. Det er vi ikke længere, hvis man alene kigger på bidragssatsen. Men ser man på vores rente, rådgivning, tilgængelighed, obligationskurser og produktudbud, tilbyder vi sammen med vores partnere i Totalkredit et samlet produkt, der er meget attraktivt for vores kunder, og som vil blive endnu mere attraktivt fremover med vores ”KundeKroner”.

Med en børsnotering giver vi som foreningskontrolleret virksomhed samtidig det løfte, at vi vil være til stede med udlån i enhver kommune, postnummer og by i Danmark. Det, mener vi, er det rigtige taget vores historie i betragtning.

Af Nina Smith, næstformand i Foreningen Nykredit og medlem af bestyrelsen og Michael Rasmussen, koncernchef, Nykredit.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.