Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Det er (lidt) synd for Nykredit

Nykredit er kommet ud i en mildt sagt meget stor shitstorm. Reelt er det mest deres egen skyld, og de bør se mere indad end udad for at finde syndebukken.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Realkreditverden er blevet vendt på hovedet de seneste fem uger. Meget er forandret i sektoren, siden Nykredit annoncerede en snarlig børsnotering og nye bidragsstigninger. Men hvad er det, som tvang Nykredit i offensiven - og endte med at trænge dem i defensiven?

Hvis det er rettidig omhu, er Nykredits ageren en forløber for, hvad der kommer til at møde de andre realkreditudbydere. Dog med den tilføjelse, at Nykredit er realkredit med bank, mens de andre danske aktører er bank med realkredit. Faktorernes orden er alt andet end ligegyldig.

En anden mulighed er, at Nykredit har forsømt at polstre sig historisk. De har måske ikke kunnet få flere indtægter fra deres kunder. En stigende indtjening og tilstrækkelig polstring behøver dog ikke kun at komme fra kunderne, men kan også komme fra færre omkostninger. Er det for dyrt at drive Nykredit?

Nykredit blander ting sammen. Børsnotering og stigende bidragssatser kommes op i en cementblander og annonceres på samme tid. Håbet var, at de tilsammen kunne skabe fundamentet til det fortsatte Nykredit: Stigende indtjening, polstring og muligheder for at trække på aktiekassekreditten, hvis det skulle blive nødvendigt. Men kunderne forstår det i hvert fald ikke.

Prisstigningerne kommer altid ubelejligt, og realkreditkunderne tror ikke på, at børsnoteringen skal være en vej til at hente mere kapital. Det er et mistillidsvotum, der vil noget.

Foreningen Nykredit arbejder samtidig med at gøre Nykredit mere åben, demokratisk og gennemskuelig. Det forplumrer yderligere billedet og blotlægger, at opgøret ikke kun handler om kapital, polstring og indtjening, men også om at kunderne kæmper for mere demokratiske tilstande.

Mens Nykredit imagemæssigt styrtbløder, gnider konkurrenterne sig i hænderne. Indtil videre har Realkredit Danmark, BRF og Nordea Kredit klogt klappet i forhold til deres egne fremtidige priser. De scorer point på samme måde, som når man i 80’ernes flippermaskine fandt den særlige vinkel, hvor kuglen har en fast bane og bliver ved med at give point.

Det værste, der kunne ske, er nok det hurtigtarbejdende udvalg, som tidsmæssigt sikrer, at Nykredit-historien går sin daglige verdensgang i endnu tre-seks måneder. Det er dyrt.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Hver dag, der går, gør ondt værre. Uanset om dagens orden er politisk teatertorden fra Folketinget, shitstorm på internettet eller mediernes forskellige vinkler, så er fællesnævneren, at så længe historien holdes varm, men ikke ’løst’, tager Nykredit stående tælling. Det værste, der kunne ske, er nok det hurtigtarbejdende udvalg, som tidsmæssigt sikrer, at Nykredit-historien går sin daglige verdensgang i endnu tre-seks måneder. Det er dyrt.

For hver dag, der går, bliver Nykredits problemer, paradoksalt nok lidt mindre. Dog næppe på den måde, de ønsker sig. Et fald i forretningsomfanget på mere end 100 mio. kr. dagligt er næppe et overdrevent estimat på den første måneds udfordringer. Hvis det varer ved eller sågar accelerer, vil Nykredits problemer over tid blive mindre, fordi det kræver mindre kapital at servicere færre kunder, udlån og balance.

Nykredits officielle udtalelser går på, at »naturligvis var vi klar over, at det her ville afstedkomme negative reaktioner«. Mon ikke det mere er en på forhånd forberedt og designet retorik, som har svært ved at overbevise den kritiske offentlighed. Kunderne køber den ikke, og det bør de heller ikke. Det er en bidragsstigning for nonchalant.

Timing er ikke Nykredits speciale. Da finanskrisen var på sit højeste ekspanderede Nykredit ved at gribe fat i Forstædernes Bank på vejen ned. Overtagelsen af den mindre bank svulmede til at koste langt over fem mia. kr. – inklusiv nedskrivninger - og en pris, som end ikke over en 10-års horisont økonomisk kan holde skindet på næsen. Havde Nykredit udvist rettidig omhu med sine vækstambitioner, ville prisen for aktierne tre måneder senere have været 0 og en betydelig medgift fra finansiel stabilitet havde gjort det økonomiske fornuftsægteskab meget billigere.

Man kan hævde, at det er synd for Nykredit. I hvert fald hvis de skal tage samtlige de tæsk, der skal fordeles på alle realkreditselskaberne. Det er mest sandsynligt, at Nykredit er foran reguleringen, men langt bagud med at åbne og polstre sig. Samtidig viser udviklingen tydeligt, at de næppe får en guldbjørn eller Oscar i kategorien forventningsstyring. Det er dog næppe breaking news.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.