Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

En kollapset middelklasse sender Trump og Le Pen mod magten

Når borgere i de vestlige demokratier ser, at virksomhedernes fortjenester vokser, uden at de selv mærker fremgang for deres familie, så har du recepten på et oprør.

Steen Jakobsen, cheføkonom Saxo Bank.

Hvordan forklarer vi den republikanske præsidentkandidat Donald Trumps enorme popularitet, risikoen for Storbritanniens udtræden af EU – det såkaldte Brexit – og muligheden for, at lederen af det højrenationale parti Front Nationale, Marine Le Pen, bliver Frankrigs næste præsident?

Forklaringen findes i den nuværende samfundskontrakt. Den er nemlig ikke bare defekt, den er revet over og kasseret. Ifølge politisk teori er samfundskontrakten en underforstået aftale mellem ’regering’ og ’undersåtter’, som konstituerer regler og pligter i et samfund. Teorien går tilbage til antikken og havde sin storhedstid blandt oplysningstidens filosoffer som Rousseau, Locke og Hobbes. Ideen er mere aktuel end nogensinde og forklarer de politiske bevægelser, der finder sted netop nu.

Det er let at være meget bekymret, men der findes lys i mørket. USA rykker sig – heldigvis - ikke i retning af Trump på grund af hans politik. Det vil også være svært, for vi ved dybest set heller ikke, hvad han står for. Trumps fremgang er alene funderet på, at han er mod etablissementet. Han er i opposition til det eksisterende. Han er et symbol på vælgernes utilfredshed med den hidtidige samfundskontrakt. Trump er kaos i en verden af orden - vel og mærke en orden, som vælgerne ikke bryder sig om.

Set fra en økonoms synspunkt giver det mening, at befolkninger verden over nu gør oprør mod samfundseliten. Lønniveauet målt i forhold til BNP er det laveste nogensinde. Samtidig med at virksomhedernes profit i procent af BNP er på det højeste niveau nogensinde. Det er intet under, at middelklassen vil have forandring, og her otte år efter finanskrisen fortsat ikke føler, at deres hverdag er blevet forbedret i nævneværdig grad.

I USA er lønningernes andel af økonomien kollapset siden 50erne og 60erne..
..alt imens profitten i virksomhederne er eksploderet.

Centralbankerne er indirekte med til at øge spændet mellem befolkningen og magthaverne. Nulrenter og opkøbsprogrammer har ikke virket efter hensigten. Langt fra. For mens de børsnoterede virksomheder har fået lettere adgang til kreditter, og bankernes balancer svulmer, så kigger middelklassen og den mindre virksomhed langt efter samme lånemuligheder. Hvor mange danske, europæiske eller amerikanske familier synes de har fået mere luft i økonomien eller lettere ved at finansiere deres drømme? Ikke ret mange.

Når de kan se virksomhedernes fortjenester vokser, men ikke mærker denne fremgang i deres private husholdning, så har du recepten på oprør.

Det interessante – både økonomisk og politisk – er hvordan den nye samfundskontrakt bliver. Det politiske spektrum bliver utvivlsomt mere polariseret, når debatten rykker fra den overfyldte midte ud på fløjene.

Når de kan se virksomhedernes fortjenester vokser, men ikke mærker denne fremgang i deres private husholdning, så har du recepten på oprør

Steen Jakobsen, cheføkonom Saxo Bank.

Det er næppe så negativt, som mange gør det til. Nu kan vi endelig få et bredere spektrum, hvor der debatteres ud fra forskellige holdninger, og ikke alene kæmpes om at være den mest konsensus- og midtsøgende. Der kommer farve på leverpostejen. Flere reelle holdninger fremfor vage positioneringer, hvilket på sigt er positivt for både samfund og økonomi.

Vejen mod den nye samfundskontrakt er snoet og hullet. Konsekvenserne vil i særdeleshed mærkes ved Brexit-afstemningen, hvor meningsmålingerne allerede nu begynder at vise snævre flertal for Nej-siden.

På de finansielle markeder vil vi opleve større volatilitet, indtil vi får skabt en ny samfundskontrakt, som ingen endnu ikke helt kender udformningen af. Oprøret er i gang – og vi kommer forhåbentlig styrket ud på den anden side. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.