Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Rager det mig, om du har sovet godt?

Den gode HR-chef skal selvfølgelig ikke løfte dyner eller spørge snagende ind til de ansattes søvnvaner. Men man kan godt hjælpe de ansatte til at finde en sund døgnrytme, skriver HR-chefen i Dong.

Artiklens øverste billede

Engang var det vanskeligere at tage arbejdet med hjem. Det foregik næsten altid på kontoret, i produktionen eller i forretningen, og vi arbejdede i højere grad fra 8 til 16. Cirka. Men for mange medarbejdere og funktioner er det ikke længere sådan. Vi er online, mobile og kan arbejde næsten hvor som helst. Og når som helst.

Grænserne mellem arbejde og fritid udviskes mere og mere, og arbejde og fritid er ikke længere to klart adskilte områder af vores liv. De fleste medarbejdere hos os er glade for fleksibiliteten og muligheden for at gå tidligere nogle dage og tage en tørn om aftenen i stedet. Men der er også en bagside af at kunne tjekke e-mail og i det hele taget ’være på’ hvor som helst og når som helst.

Alene i Danmark melder 35.000 sig dagligt syge på grund af stress. Og selv om vi generelt ligger højt i målinger af arbejdsglæde og trivsel, så har 40 procent af lederne i Dong Energy i en undersøgelse svaret, at de sover for lidt eller dårligt. Det tager vi ganske alvorligt. 

Vi har som mange andre arbejdet ihærdigt med det fysiske arbejdsmiljø og sikkerheden. Men når det gælder den mentale sikkerhed, er det straks sværere at håndtere. Vi har arbejdet en del med og tilbudt forskellige former for redskaber. Herunder en meget omtalt frivillig søvn-app, der er hentet af foreløbigt 1.200 medarbejdere.

App’en giver gode råd om søvn og kan være med til at få medarbejdere til at sove bedre, hvis de har brug for det. Og det har mange af os. Vi sover i dag betydeligt mindre end for år tilbage. Til trods for at du fungerer dårligt – både privat og på arbejde - hvis du ikke sover. Men søvn-app’en er ikke en mental sikkerhedshjelm, der til fulde beskytter vores hjerne mod overbelastning og sikrer mod stress eller udbrændthed. Det er en mulighed for at blive bedre til at koble af, slappe af og få mere energi.

Er svaret på det høje tempo og de mange krav så ikke bare at skrue arbejdstiden ned? Jo, det lyder forjættende. Men vi er i forvejen et af de lande i verden med kortest arbejdstid, længst ferie og de bedste muligheder for flekstid. Vi tilbyder redskaber til bedre mental balance, fordi vores medarbejdere efterspørger dem, og fordi de siger, de virker. Og vi gør det som del af en løbende indsats for at gøre fremtidens arbejdsliv mere bæredygtigt. For ligesom man ikke kan udlede uanede mængder CO2 eller fælde alle træer på kloden, kan man ikke brænde medarbejdere, kolleger og mennesker ud. Human ressources er også human responsibility.

Og tingene går stærkt. Hurtigere og hurtigere faktisk. Mange af os er altid på for at kunne følge med. Ikke alene arbejder vi ofte hårdt, hurtigt, effektivt og hele tiden. Vi er også knap tre millioner danskere på Facebook, går gennemsnitligt på nettet 27 gange om dagen og streamer Netflix i lange baner. Måske kender du det selv? Det med at slukke iPad’en lige før du skal sove.

Jeg hverken kan, skal eller vil løfte dyner og blande mig direkte i, hvor meget eller godt mine kolleger sover. Men jeg vil gerne være med til at give en række kvalificerede, videnskabeligt afprøvede redskaber til at bl.a. at sove bedre.

Hanne Blume, HR-direktør i Dong Energy

Kommer det så mig som HR-direktør ved, hvor længe mine kolleger har sovet, eller om de har sovet godt? Nej. Jeg hverken kan, skal eller vil løfte dyner og blande mig direkte i, hvor meget eller godt mine kolleger sover. Men jeg vil gerne være med til at give en række kvalificerede, videnskabeligt afprøvede redskaber til at bl.a. at sove bedre. Som man kan anvende, hvis man ønsker det. Helt frivilligt.

Svarene på, hvordan vi bedst skruer fremtidens mere bæredygtige kombinerede arbejds- og privatliv sammen er ikke enkle, og en søvn-app gør det slet ikke alene. Men hvad så?

Vi har langt fra alle svarene hos os i Dong Energy. Men vi mener, at der er behov for at sætte fokus på udfordringen, undersøge og drøfte fakta og afprøve redskaber, tiltag og erfaringer.

Af Hanne Blume, HR-direktør i DONG Energy

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.