Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Deleøkonomien moderniserer vort velfærdssamfund

Lad os omfavne de mange nye ideer i både deleøkonomien og platformsøkonomierne for den kreativitet, de bibringer. I stedet for at frygte forandring kan vi bruge ideerne til at udvikle fremtidens velfærdssamfund

Rasmus Nordqvist, politisk ordfører og ordfører for erhverv- og iværksætteri for Alternativet.

Det virker som om, at såvel fagforeninger som erhvervsorganisationer og sågar dagspressen for tiden har svært ved at finde ud af, hvordan de skal håndtere de mange nye eksempler på økonomier og forretningsmodeller. Udfordringen er tilsyneladende, at få ved, hvordan de skal forholde sig alt det nye, der udfordrer de gamle og til tider lidt fastlåste forestillinger om, hvordan samfundet skal se ud.

Dagbladet Børsen har valgt at kalde et hjørne af problemstillingen for offentligt opgavetyveri, og et fremtrædende medlem af samme dagblads redaktion kaldte det for netop det, når Aarhus Kommune anlægger en jordbærmark på nogle hundrede kvadratmeter, hvilket skulle udsulte det private erhvervsliv.

Skulle det samme være tilfældet, når Lejre Kommune giver nogle borgere mulighed for at skabe en frugttræslund på offentligt areal? Er det et angreb på Rynkeby, lige såvel som en jordbærmark skulle være et angreb på private jordbæravlere?

Det har jeg svært ved at se for mig. Jeg synes, vi skal hylde både nye private, kommunale og offentlige idéer og initiativer, der giver mening og gør nytte. Der er altid mulig grund til at tænke nyt og prøve at løse de udfordringer, vi står overfor på nye måder. Hvis ikke vi tør kaste boldene op i luften uden altid at vide, hvor de lander, så finder vi ikke de løsninger, vi har brug for, og så kommer vi ingen vegne.

Ja, der er problemer med fx Uber og nogle af de andre nye initiativer, der slår sig op som deleøkonomi. Det er klart, at initiativerne skal følge lovgivningen eller så skal vi i hvert fald tilpasse lovgivningen, så den kan rumme nye forretningsmodeller eller borgerinitiativer, som vi ikke kendte, da lovgivningen blev nedskrevet.

Det er også afgørende, at vi ser på, hvordan vi skaber lige konkurrence, som ikke nødvendigvis betyder ens regulering, men en regulering, der rummer de forskelle og ligheder, som er helt naturlig, når der kommer nye spillere på markedet.

Det er også vigtigt, at vi er meget opmærksomme, hele tiden følger udviklingen og er parate til at reagere i forhold til vores socialsystem, for nye økonomier og forretningsmodeller skaber også nye måder at arbejde på. Men det er ikke anderledes, end da vi gik fra en landbrugsøkonomi til et industrisamfund. Det ændrede hele vores måde at arbejde og leve på, og straks stod gode folk parat til at skabe det, vi kender som vores velfærdssamfund i dag.

Jeg har stor respekt for de resultater, både fagbevægelsen og erhvervslivet har opnået gennem årene, men i stedet for blot at forsvare sig, vil det klæde dem såvel som resten af samfundet at se muligheder i stedet for problemer, når det kommer til deleøkonomi.

Rasmus Nordqvist, politisk ordfører og ordfører for erhverv- og iværksætteri for Alternativet.

Nu er tiden til at være lige så opfindsomme, lige så kreative, lige så gode til at tænke nyt.

Jeg oplevede ved selvsyn en stribe gode eksempler på netop det, da jeg i weekenden var til deleøkonomi-event på Rådhuspladsen i København. Det var kulminationen på Den Store Deleuge, hvor syv af landets kommuner fra hele landet har sat fokus på at finde gode deleøkonomiske løsninger på kommunale udfordringer. Blandt eksemplerne var Naboskab, der er en helt lokal løsning, hvor beboere i samme lokalområde deler værktøj, sportsudstyr eller andre ting, som ikke bruges så ofte. Et andet eksempel er Ta' Det, som er en app, hvor man kan give ting videre til andre, der har brug for dem. Og så er der GoMore, som har opnået stor popularitet ved at facilitere samkørsel.

Fra Lejre Kommune hørte vi flere andre, gode eksempler. Foruden frugttræslunden, jeg nævnte ovenfor, var der blandt andet et projekt, hvor en æggeproducent modtog grøntsagsrester fra sine kunder, som hun fodrede hønsene med.

Det er inspirerende og gennemtænkte hverdagsløsninger, der giver mening. Det, vi som politikere kan gøre, er at give området opmærksomhed, understøtte de gode nye ideer fx ved at genoprette puljen for grønne ildsjæle, se på eventuelle skattefradrag og selvfølgelig arbejde henimod, at de arbejdsmarkedsmæssige udfordringer, der måtte opstå, bliver løst. Loven skal overholdes, det er klart. Men vi skal være fleksible og give plads til forandring. Sådan ændrer vi vores måde at leve, forbruge og arbejde på, sådan som det er nødvendigt, hvis vi skal gennemføre den seriøse, bæredygtige omstilling, som vi i hvert fald i Alternativet helt klart ønsker.

Her er deleøkonomien et vigtigt redskab, som vi skal omfavne frem for at modarbejde. Jeg har stor respekt for de resultater, både fagbevægelsen og erhvervslivet har opnået gennem årene, men i stedet for blot at forsvare sig, vil det klæde dem såvel som resten af samfundet at se muligheder i stedet for problemer, når det kommer til deleøkonomi.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.