Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Morten Østergaard: Teleboss har fået EU galt i halsen

Den EU-aftale som teleselskabet 3's topchef revser, er tværtimod et glimrende eksempel på, hvordan EU kan skabe værdi i dagligdagen for unionens 500 millioner borgere, lyder det fra De Radikales leder.

Artiklens øverste billede
Foto: Mogens Flindt.

Morten Christiansen, direktør i teleselskabet 3, revser mandag Radikale Venstre, fordi jeg i forsommeren tillod mig at dele min glæde over EU’s roamingaftale, som fra næste år sikrer, at forbrugerne ikke længere kan malkes gennem ugennemsigtig roamingpriser.

Hvordan Morten Christiansen, hvis firma markedsfører fri roaming aggressivt, vender den nye aftale til noget negativt må stå for hans regning. For mig er der dog ingen tvivl: Jeg glæder mig til at benytte fri roaming i sommeren 2017 sammen med millioner af andre europæere.

For EU-aftalen er skabt med fokus på at undgå karteldannelse i telebranchen, fjerne barrierer og gøre livet lettere for Europas borgere og virksomheder. Så simpelt er det.

For mig som radikal er det netop en mærkesag, at gøre afstandene mindre i Europa. Vi tror på, at jo mere kontakt der er mellem de forskellige virksomheder og borgere i Europa, jo mere vinder den enkelte borger.

Her har forskelle i roamingpriser betydet en unødvendig barriere internt i EU. En udfordring, der har været ganske unødvendig. Fra næste sommer bliver der stort set ingen forskel mellem dit hjemland, og det land du befinder dig i. Det er et helt lavpraktisk element, hvor EU gør en positiv forskel til gavn for de 500 mio. europæere.

Aftalen, som De Radikales Jens Rohde har kæmpet hårdt for, er et eksempel på EU, når det er bedst. Man har vurderet, hvilken betydning forslaget har for teleindustrien, for borgere og andre virksomheder. Hvem vinder, og hvem taber? Og her var vurderingen klar: borgere og virksomheder bliver snydt af tårnhøje roamingudgifter, der i mange år har været en hindring for mere kontakt borgere og virksomheder på tværs af grænser. Det har bygget mure på det indre marked, i erhvervslivet og for EU-borgere, og vi kan kun glæde os over, at den hindring snart er fortid.

Borgere og virksomheder bliver snydt af tårnhøje roamingudgifter, der i mange år har været en hindring for mere kontakt borgere og virksomheder på tværs af grænser.

Morten Østergaard, politisk leder Radikale Venstre.

For fri og fair konkurrence er som regel primært til fordel for forbrugerne og evt. nye aktører og sjældent for de etablerede kræfter på et marked. Det mærkede 3 også, da det var den nationale teleliberalisering og regulering heraf, der banede vejen væk fra monopoltiden. Som tidligere teleordfører ved jeg jo, at dengang var 3 og andre nye aktører på det danske marked berettiget meget optaget af politisk hjælp for at kunne konkurrere på lige fod.

På den måde viser indlægget og telebranchens i øvrigt noget fodslæbende tilgang til visionen om et ægte digitalt indre marked meget fint, hvorfor EU er vigtigt. EU sikrer, at reguleringen bliver med forbrugernes interesser for øje og med det blinde øje rettet mod alle de meget stærke, etablerede kræfter, hvis naturlige drift jo ikke er mod mere konkurrence og gennemsigtighed. De har tjent rigtig godt på det modsatte. Og derfor er fri roaming første blevet en slagvare, nu hvor vi alle sammen får det alligevel.

Af Morten Østergaard, politisk leder Radikale Venstre.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.