Kåre Schultz smiler, mens de græder i kor i Bagsværd
I løbet af 2016 har medicogiganten fra Bagsværd Novo Nordisk tabt 20 procent af sin aktieværdi. Alt imens har selskabets tidligere finansboss milliardsucces hos Lundbeck
Det er ikke alle, som græder i kor over Novo Nordisks nedtur. I april 2015 fik daværende finansdirektør Kåre Schultz beskeden om, at vejen fra kronprins til topchef i Danmarks absolutte aktieikon ikke bar KS’s initialer. De investorer, som valgte at gå samme vej som Kåre Schultz og udskifte Novo Nordisk med Lundbeck-aktier, har al mulig grund til at storsmile. Det samme kan man ikke sig om dem, som blev.
Det nærmer sig halvandet år siden, at Kåre Schultz mistede den usynlige titel som kronprins i Novo. Bestyrelsen valgte at forlænge med topchef Lars Rebien Sørensen og udskyde generationsskiftet på direktionsgangen.
Hvad kun de færreste vidste dengang, ved alle i dag. Frit efter 'den enes død, den andens brød', var bestyrelsen i Lundbeck for en gangs skyld snarrådige og hurtigt ude med snøren. Om det var i put-and-take stil vides ikke, men at det lykkedes at få en af de meget store fisk på krogen, bør ingen Lundbeck-investor være i tvivl om i dag.
Investorerne tiljublede Kåres tiltræden i en grad, som er en aktie sjælden. Fem mia. kroner steg markedsværdien af Lundbeck på nyheden om at Schultz havde underskrevet en kontrakt. Nogle troede det var en hurtig flirt med stigende markedsværdier, og at hverdagen hurtigt ville indfinde sig hos medicinalgiganten fra Valby med de store drømme, men med et depressivt og uforløst potentiale.
I dagene efter faldt aktien lidt tilbage, men siden har aktien stort set ikke vendt næsen nedad. Kåre Schultz er den stærke person, som skal få Lundbeck tilbage på indtjeningssporet og frem mod 2018 sikre en 25 pct. EBIT-margin. Operation mere for mindre, eller meget mere for det samme kan være overskrifter på den store forskningsindsats, som i en alt for længe periode ikke har givet tilstrækkelig imponerende resultater hos Lundbeck.
Med Kåre Schultz er meget ændret. I hvert fald hvis man alene måler i investoroptik. Markedsværdien er blevet fordoblet, og i takt med at kvartalsregnskaberne løbende er blevet som forventet plus lidt mere bevæger aktiekursen sig opad.
Ledelse er ikke en enkeltmands værk, men man kan ikke lade være med at tænke på, om bestyrelsen i Novo Nordisk ikke blot en enkelt gang siden har genovervejet om detroniseringen af kronprinsen og den efterfølgende afsked med Kåre var den rigtige beslutning?
I Lundbecks fordoblingsperiode, er aktiekursen hos Novo Nordisk faldet med tæt på 20 pct. Ledelse er ikke en enkeltmands værk, men man kan ikke lade være med at tænke på, om bestyrelsen i Novo Nordisk ikke blot en enkelt gang siden har genovervejet om detroniseringen af kronprinsen og den efterfølgende afsked med Kåre var den rigtige beslutning?
Mens Novo Nordisk investorer fælder en tåre, og bestyrelsen måske fortryder, har Kåre Schultz næppe grædt med. Han er travlt optaget af det nye Lundbeck og jagten på 25 pct. profitabilitet.