Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Forældrekøb er omvendt Robin Hood på boligmarkedet

Vi bør hurtigst muligt skrotte de gunstige skatteregler for forældrekøb og kanalisere pengene over i billige ungdomsboliger, lyder det fra SF's skatteordfører.

Artiklens øverste billede
»Vi er nået til et punkt, hvor det er blevet så lukrativt og skævvridende at udleje lejligheder til sin egne børn, at det ikke længere er holdbart,« skriver SF's Lisbeth Bech Poulsen (th.).

Vi skal gribe ind over for forældrekøb. Vi er nået til et punkt, hvor det er blevet så lukrativt og skævvridende at udleje lejligheder til sin egne børn, at det ikke længere er holdbart. Lad mig slå helt fast: Det er fuldstændig forståeligt at forældre, der kan, gerne vil hjælpe deres børn ind på boligmarkedet. Men der er store konsekvenser for uligheden på vores boligmarked. Her tænker jeg særligt på, at det bidrager til prisstigninger og at det fastlåser og styrker den nedarvede ulighed.

Problemet er, at med forældrekøb kommer der en række skattefri muligheder – som senere kan materialisere sig i store fortjenester. Den fordel er der ingen andre på markedet, der har. Med forældrekøb får man mulighed for, at sælge lejligheden til sit barn til langt under markedspris.

Reglen siger, at man kan sælge lejligheden til 15 procent under den offentlige vurdering. En lav pris giver to gange rabat: Dels betyder det, at kapitalgevinsten – som er skattepligtig – bliver lav eller måske nul, dels betyder det, at der ikke skal betales eventuel gaveafgift af det gaveelement, der ligger i salg til under ejendomsvurderingen. Og konkret kan barnet engang igen sælge lejligheden til markedspris og få fortjenesten skattefrit – en gevinst, der har baggrund i en betydelig skatterabat, som vi alle sammen er med til at betale for.

Der er reelt også mulighed for at sætte en urealistisk lav husleje, som også betyder både et gaveelement og en for lav beskatning. Lovgivningen kræver ganske vist, at lejen er markedsleje, men kontrollen med om dette er opfyldt temmelig begrænset. Reelt set giver forældrene deres børn en tyvstart til den meget lange og dyre kø på boligmarkedet, som der særligt er i storbyerne.

SF’s forslag er, at hvis en lejlighed har været udlejet, mens man ejede den - mere end en bagatelgrænse på for eksempel 10 pct. af ejertiden - så skal der ved salg ske kapitalvindingsbeskatning.

Forældrekøb er at udlejning til børn er ikke erhvervsmæssig virksomhed, men ved hjælp af virksomhedsordningen får forældrene fradrag for renteudgifter i personlig indkomst, og forældre/børn betaler ikke ejendomsværdiskat. Vi har altså en ordning, der er for lukrativ, som presser priserne op og understøtter nedarvede privilegier – alt sammen finansieret af fællesskabet.

Det er ikke rimeligt. Derfor fremsætter SF et forslag, der fjerner forældrekøbordningen, så køb og udleje foregår på faktisk lige vilkår med alle andre. Pengene kan passende bruges til at bygge flere billige ungdomsboliger, der kan komme alle unge til gavn.

Af Lisbeth Bech Poulsen, skatteordfører for SF.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.