Alle holder vejret og venter på Søren Skou
Mærsk-topchef Søren Skou præsenterer snart det nok største forandringsprojekt i dansk erhvervshistorie. Succesen afhænger i høj grad af, hvordan planen pakkes ind og formidles, lyder det fra kommunikationsrådgiver.
Der er stille på Esplanaden. Den varslede strategiplan fra Mærsk-topchef Søren Skou vil ikke bare betyde drastiske ændringer for de 90.000 Maersk-ansatte. Det vil også få vital betydning for andre store organisationer og virksomheder.
Den nytiltrådte Søren Skou fik små 100 dage til at levere en plan, der kan få det skrantende imperium på ret køl og nu er der under 50 dage tilbage. Mens ansatte, aktionærer, kunder og medier venter, er der helt stille. Påfaldende stille. Senest har man udsat den kapitalmarkedsdag, der ellers kunne have lagt op til præsentationen af strategien.
Problemet med stilhed er, at det giver rum for gætterier og rygter. Allerede nu florerer der masser af rygter om udflytning, opsplitning og nye forretningsområder. Rygter har aldrig været gode for virksomheders kommunikation hverken internt eller eksternt.
Traditionelt bliver store forandringer forberedt bag hermetisk lukkede døre af direktioner og rådgivere. Når planen så er færdig, lader man kommunikationsfolk pakke planen pænt ind, så den kan glide ned hos medarbejdere, kunder, investorer og medier. Sådan har man også gjort hos A.P. Møller -Maersk A/S i gamle dage - måske blot fratrukket den pæne indpakning.
De seneste ti år har tingene dog ændret sig meget i konglomeratet. Søren Skous forgænger formåede at trimme og tilpasse organisationen, og også at åbne virksomheden og gøre store dele af A. P. Møller- Mærsk til en stærkt kommunikerende virksomhed. Forandringer er gjort til en del af hverdagen.
Men tager Søren Skou fat i det omfang, som eksperter og en del aktionærer forventer og håber, bliver der tale om helt fundamentale ændringer i organisationen, fokusområderne og den geografiske placering af dem. Det er forandringer så store, at de simpelthen ikke kan gennemføres uden en klar kommunikation som en bærende del af selve processen.
Problemet med stilhed er, at det giver rum for gætterier og rygter.
Alene det at såvel bestyrelsesformand som Søren Skou har meldt de kommende forandringer ud i god tid, viser, at de er klar over, at store forandringer skal kommunikeres rettidigt og rigtigt. Det handler ikke bare om organiseringen af forretningsenheder, lukke divisioner og flytte andre til udlandet. Det handler i lige så høj grad om at geare A.P. Møller til en virkelighed, hvor disruption venter lige om hjørnet: De førerløse skibe er på vej. De vil være i sejlads om fem år, havnene vil være styret af robotter og nogle skibe vil slet ikke have brug for at komme i havn, fordi de kan lastes og losses med droner. Olie erstattes af vedvarende energi fra sol og vind, og produktionen flyttes til 3D-printere, der bruger færre materialer, der kræver langt mindre transport.
Alt dette er virkeligheden om kort tid. Og Søren Skou har en bestyrelse og nogle aktionærer, der ikke bare forventer en plan, men også massiv ny vækst og markant bedre aktiekurser. Der er nok at se til for Søren Skou.
Dybest set handler det om rettidig omhu. Om at lægge den rette strategi i god tid, og kommunikere og eksekvere den. Kræfterne skal bruges på at skabe innovation og vækst – ikke på rygter og gætterier.
Af Kim Ege Møller, uddannet journalist og chefrådgiver i MSL-group, et kommunikations- og lobbyselskab. Kim er tidligere kommunikationschef i Danmarks Rederiforening, mangeårig kommunikationsrådgiver og reporter på dagbladet B.T.