Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

»Integritet handler om at gøre det rigtige, selv når ingen kigger«

Lejere hiver udlejere i retten, selvom de frivilligt har indgået en aftale om huslejen, og ministre opkræver pensioner, de knap har ret til. Selvom det er lovligt, kan det sagtens være forkert.

Tine Thygesen, iværksætter og professionelt bestyrelsesmedlem.

Det var engang, hvor princippet om, at noblesse oblige - at privilegier forpligter - var mere end tomme ord. Men hvor forsvandt princippet hen, da den formelle adel blev erstattet af en mere demokratisk udvalgt elite af direktører, departementschefer, erhvervsledere, advokater osv.?

Demokratiseringen lå i, at man nu sikrede en mere mangfoldig repræsentation, fordi talent frem for arv ville sørge for, at den rigtige mand eller kvinde fik jobbet. Desværre gik noget væsentligt fløjten i processen; ansvarsfølelsen og integriteten.

For med indflydelse kommer naturligvis ansvar. Og det ansvar må altid veje tungere end de tekniske rettigheder. Integriteten betyder noget for tilliden mellem borgere på den ene side og politikere/embedsværket på den anden. Tilliden mellem ansatte og ledere er også helt afhængig af sidstnævntes selvjustits. Det er derfor, folk pligtskyldigt betaler deres skat og møder op deres arbejde: De føler tingene går fair til. De bliver ikke snydt.

Men når ledere meler deres egen kage i stedet for at tage deres ansvar alvorligt, så forsvinder samfundssindet sammen med tilliden til systemet.

Et eksempel, der skriger til himlen, er ministerpensionen. Naturligvis skal man have pension, hvis man har gjort et godt stykke arbejde. Men da ikke, hvis man ikke har. Carl Holst (V) fik 1.030.235 kr. for at være minister i 93 dage. Jonas Dahl (SF) blev sikret 18 måneders ministerløn efter halvanden måned. Tina Nedergaard (V) nåede lige at sidde så længe - et år og to uger - at hun sikrede sig livslang pension.

Hvis man vil være leder, skal man kunne skelne mellem, hvad man kan gøre, og hvad man bør gøre. I disse tilfælde er det soleklart, at det er med integriteten i baglommen, når man vælger at tage imod checken. Præcis som det er for enhver bankdirektør, som modtog bonus under finanskrisen. Vores samfund er ved at falde sammen, fordi folk tager det, de kan få, i stedet for det de har fortjent.

Hvis man vil være leder, skal man kunne skelne mellem, hvad man kan gøre og hvad man bør gøre.

Tine Thygesen, iværksætter og professionelt bestyrelsesmedlem.

Det er ikke kun på øverste hylde, at folk er holdt op med at tage ansvar. Det er i helt almindelige arbejdspladser og små virksomheder også. Jeg ser folk hoppe fra aftaler og løfter ved hjælp af juridiske smuthuller, og chefer, der ser gennem fingre med utrygge arbejdsvilkår, så længe det ikke bryder overenskomsterne. Det er en glidebane. Vores samfund ender med at være en tillidsløs paragrafstat, hvis jura vægtes højere end integritet.

Tidens største tillidskløft er den, Skat har skabt for sig selv. Mens de med skruetvinge presser små erhvervsdrivende ved den mindste mistanke (ofte uretmæssigt) og tiltaler borgere som småkriminelle, formår de selv at tabe 9,1 mia. kr. i et hul til udenlandske svindlere og 14 mia. kr. på et fejlslagent it-system. Her har direktør Jesper Rønnow Simonsen heldigvis netop haft den fornødne integritet og frasagt sig sin bonus - et godt eksempel på den rette ansvarlighed og selvjustits en leder bør udvise. Man skal dog nok have in mente, at han næppe havde beholdt sit job, hvis han havde været privatansat.

Almindelige mennesker er også nødt til at hanke op i sig selv. Vi må holde op med at tage det, vi kan få, men kun tage det, vi virkelig har behov for.

Tine Thygesen, iværksætter og professionelt bestyrelsesmedlem.

Almindelige mennesker er også nødt til at hanke op i sig selv. Vi må holde op med at tage det, vi kan få, men kun tage det, vi virkelig har behov for. Det er ikke ok at melde sig arbejdsløs et par måneder for at have en indtægt henover sommeren, hvis man har et job, der venter senere eller for at finansiere ferien. Det er ikke ok at tage udlejer i Huslejenævnet og begære en del af huslejen tilbagebetalt, hvis du villigt har indgået en aftale om prisen. Det er ikke ok at beholde særskilte adresser, så man får ekstra offentlig støtte. Selvom det er lovligt, kan det godt være forkert.

Integritet handler om at gøre det rigtige, selv når ingen kigger, skrev den britiske forfatter C.S. Lewis. Hvornår blev integritet og anstændighed et fyord?

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.