Vokser en kage, når man skærer den i stykker?
Det er svært at vokse, mens man taber sig. Men på Esplanaden forsøger man at trodse naturens grundlove.
Mærsk barsler med at bryde de naturvidenskabelige naturlove. Hvis strategisonderingerne ender ud med, at ledelsen groft sagt deler forretningen op i enkelte dele med olie og container som de største, bliver det en mere fokuseret Maersk-gruppe.
En kage vokser dog næppe alene ved, at den skæres i flere stykker. Og antallet af kagestykker er ingen genvej til aktierigdom.
Historisk har det syvtakkede A.P. Møller -Maersk A/S ikke kun sejlet på ligesom mange verdenshave. Deres aktiviteter har også været fordelt på en række områder, som er konjunkturudlignende. På den måde kan man tjene ind på gyngerne, hvad man taber på karrusellerne.
Hvis de forlydender, som har været fremme om fremtidens Mærsk, står til troende, kan overvejelserne nemt munde ud i, at man skrotter tanken om at holde fast i et konglomerat. Præmissen er, at et fokuseret Mærsk skal være et mere værdifuldt Maersk.
Der er primært to årsager til at overveje et opgør med gynger og karrusel tankegangen. Begge skal være opfyldt før, at det giver tilstrækkelig mening for investorerne.
For det første giver en opsplitning i flere stykker investorer mulighed for at købe ind i en bestemt og specifik investeringscase. Hvis man eksempelvis tror på stigende oliepriser, har Mærsk i sin nuværende form ikke tilstrækkelig med olie til at komme på investeringsradaren som olieaktie. Et køb af Mærsk betyder også, at man får meget andet og mere med i investeringskurven, og det giver alt andet lige en mindre interesse og lavere nøgletal.
Den anden betingelse er, at de omkostninger, man bruger på at holde konglomeratet kørende (koncernoverhead) kan skæres væk. På den måde får man ikke kun en nøgletalseffekt, men også lavere omkostninger.
Kun de færreste tør våge at udfordre matematikkens grundregler, hvor 5 gange 2 normalt ikke er større end 10. Man kan tilmed argumentere for, at en opdeling i flere kagestykker rent faktisk betyder, at den samlede kage ender med at blive mindre. For hver gang, der skæres et stykke, vil der være smuler, som er mange og store nok til at være en omkostning, men som isoleret set er for få og små til at smage af rigtig kage. I virksomhedsregi svarer det til de omkostninger, der medgår til at spalte selskaber.
Det kræver således både Behändigkeit og lidt Hexerei for, at en kages størrelse vokser i takt med antallet af stykker.