Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Meningen med arbejdslivet går tabt for de store virksomheders medarbejdere

10.000 eksperter i ledelse kan næppe tage fejl: Nutidens organisationer er så komplekse og forvirrende for de ansatte, at meningen med arbejdsdagen går tabt for mange.

Rikke Kristine Nielsen, ph.d., adjunkt ved Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet i København

Jeg er netop vendt hjem fra Academy of Management Annual Meeting 2016 – en konference, der i år tiltrak omkring 10.000 ledelsesaficionados, primært forskere, men også ledelsesudøvere og andre med interesse for ledelse.

Man samles til fem dages store ledelsesnørdetræf, denne gang i Anaheim, Californien og med afsæt i konferencetemaet ”Making Organizations Meaningful”. Programmet, der i sin trykte udgave er så tykt som en gammeldags telefonbog, er sprængfyldt med spændende indlæg. Det er derfor altid en stor oplevelse at deltage i denne årligt tilbagevendende konference, og selvom der selvfølgelig vil være nogle mindre interessante input blandt så mange tilbud, er det garanteret, at man får noget spændende med sig hjem.

Der vil som oftest på et hvilket som helst givet tidspunkt i tidsrummet 8-18 være mindst to eller tre sessions, som man ikke rigtigt synes, at man kan vælge i mellem, fordi det hele ser spændende ud.

Min mentale bagage var derfor noget tungere på vejen hjem over Atlanten, end da jeg tog af sted, og på tværs af de mange kilder til inspiration må min såkaldte ”oneliner” for konferencen være, at store, traditionelle organisationer er under pres i forhold til både konkurrencekraft, attraktive arbejdsopgaver og ikke mindst skabelsen af meningsfyldte arbejdsliv.

Jeg deltog i flere seminarer, hvor et gennemgående tema var, at store (gamle) organisationer taber terræn til nye, små spillere og alternative organisationsformer (herunder virtuelle) – ikke bare når man ser på konkret markedsposition, men også i forhold til medarbejdermotivation.

Denne situation forklares typisk med, at transaktionsomkostningerne stiger i kraft af stadig mere komplekse organisationer, hvor der samarbejdes på kryds og tværs af modum corporate kluddermor, omstændelige beslutningsstrukturer, dårlige kår for indflydelse og kreativitet samt lille eller ingen sigtbarhed, når det kom til at se meningen med galskaben: Hvilken katedral er det nu lige, at min lille mursten bidrager til at skabe i en kæmpe koncern?

Som også Yves Morieux fra Boston Consulting Group, hvis undersøgelsesresultater jeg tidligere har omtalt i denne klumme, har påpeget, lider produktiviteten og engagementet under, at det organisatoriske svar på kompleksiteten ofte har været at komplicere organisationen i en grad, så medarbejdere farer vild og desillusioneres.

Nogle oplægsholdere på konferencen holdt sig sågar ikke tilbage fra at male et billede af en ”corporate jurassic park”, hvor store virksomheder blev portrætteret som en slags dinosaurusser, hvis sidste salgsdato langt er overskredet. Og en asiatisk kollega spurgte venligt panelet, om man måske kunne trække nogle tråde fra denne argumentation til det, der sker i EU og Europa i øjeblikket … tjo, det er da nok en tanke værd …

De samme undersøgelsesresultater pegede imidlertid også på, at der jo selvfølgelig er undtagelser, der klarer tidens tand og håndterer kompleksiteten. Det er ikke kun alder eller størrelse, men også gørelse, det kommer an på. Og de data, der bakkede argumentationen op, var typisk amerikanske eller tog udgangspunkt i meget store, multinationale spillere fra hele verden.

Men vi kan også spidse ørerne herhjemme, selvom vores store organisationer typisk er ret små i global sammenligning. Af VL-analysen fra 2015, en temperaturmåling af, hvordan ledere i Danmark selv synes, at det går, fremgik det f.eks., at de adspurgte ledere nok mener, at de er gode til at sætte retning, men har vanskeligere ved at få strategien helt ud i organisationen, så den forstås og efterleves.

Forandringsevnen, opbakning og tilslutning har det ikke for godt: Evnen til at sikre forandringer og følgeskab samt kommunikation er (stadig) nødlidende, konkluderes det i VL-analysen. Rapportens forfattere spekulerer i, om det, at vi fortsat ikke har disse basale ting på plads, selvom der har været opmærksomhed på det i mange år, monstro skyldes en form for metaltræthed. Måske melodien er blevet væk undervejs eller har udviklet sig så avantgarde, at det er svært at finde takten i de dele af organisationen, der er tættest på kunderne og leverer kerneydelserne.

Vi kan med andre ord heller ikke melde hus forbi, når det kommer til at sikre, at man tænker stort i det små og småt i det store for at skabe mening for alle – hvis ikke man vil overhales af konkurrenter eller alternative udbydere. Hvordan står det til hos jer?

Et relateret meningsfyldt take-away i den sammenhæng er, at det er godt for meningsskabelsen, når ledelsesforskere og ledelsesudøvere blander sig aktivt i hinandens gerning og netværk for at blive klogere på, hvordan ledelsesudfordringer håndteres nu og i fremtiden. Lige meget hvordan vi organiserer os, er der jo altid bivirkninger af en eller anden art, som kan håndteres mere eller mindre smart, og nye udfordringer, der skal skabes ny mening om.

På konferencen havde jeg eksempelvis organiseret en session om ”global mindset”, hvor tre forskere og tre praktikere fra hhv. FLSmidth, Velux og Network of Corporate Academies ideudvekslede og -udviklede om, hvordan virksomheder udvikler organisatorisk global kompetence og mening.

Det giver mening med den globale galskab både i teori og praksis (stor eller lille), når forskning og praksis blander sig. Næste år går turen til Atlanta – skal du med?

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.