Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Pas på de defensive aktier

Den langsigtede investor bør overveje at reducere sin eksponering til defensive aktier og øge eksponeringen til mere cykliske og billigere prisfastsatte aktier.

David Bakkegaard Karsbøl, chefstrateg i Sparinvest og tidligere cheføkonom i Saxo Bank.

Over de seneste tre år har vi oplevet et makroøkonomisk miljø, som i stor grad har været karakteriseret ved historiske fald i renter, kontinuerligt faldende ledende indikatorer, inflation og inflationsforventninger samt relativt lav vækst i gældsætningen.

Empirien viser, at tidligere perioder med tilsvarende karakteristika i særlig grad har favoriseret specielt defensive aktier – dvs. aktier, som har lavere risiko end aktiemarkedet som helhed. Sådanne aktier kan have prisudsving, som er lavere end markedets, og/eller deres forretningsmodeller og dermed indtjening kan være mindre relateret til den generelle konjunkturcyklus.

Ser vi på, hvor udpræget den ovenstående makroøkonomiske udvikling har været, må man faktisk konkludere, at man yderst sjældent har haft perioder, som i samme grad har understøttet en aktiestrategi, som gik ud på at eksponere sig mod defensive aktier.

Blandt defensive aktier finder vi oftest sektorerne pharma, forbrug og informationsteknologi. Disse tre sektorer har tjent deres investorer godt i de seneste år – ikke blot som sikker havn for investorer, som var skeptiske over for det brede aktiemarkedets potentiale, men også fordi sektorerne over en bred kam har leveret solide merafkast i forhold til verdensmarkedet.

Denne udvikling ser dog ud til at være nær sin slutdestination af fire årsager:

For det første vil inflationen og forventningerne til samme begynde at stige igen. Dette vil ske alene som følge af de store årlige ændringer, vi efter alt at dømme kommer til at se i energipriserne, når den årlige udvikling regnes fra bunden i energimarkedet i starten af 2016. Alt andet lige vil disse ændringer medføre store ændringer i opadgående retning for inflationen og sandsynligvis også inflationsforventningerne.

For det andet bør man forvente ret kraftige stigninger i antallet af ordrer på varige forbrugsgoder i USA og Europa over de kommende seks til tolv måneder, hvortil kommer at væksten i fremstillingsindustrien efter alt at dømme også vil være kraftigt tiltagende i specielt USA, som udgør over halvdelen af verdensmarkedet for aktier. En sådan udvikling vil langt om længe favorisere cykliske aktier, som har haft det svært igennem flere år.

For det tredje er det efterhånden meget vanskeligt at forestille sig – givet de højere energipriser – at de lange renter skal kunne falde nævneværdigt fra de nuværende, historisk lave niveauer. Det modsatte forekommer i tiltagende grad sandsynligt over de kommende tre til fire måneder, hvilket jeg også tidligere har skrevet om i disse spalter.

For det fjerde er de defensive sektorer efterhånden meget dyrt prisfastsat, og det bliver vanskeligere og vanskeligere for analytikerkorpset at forsvare deres høje multipler. I skærende kontrast hertil står sektorer som energi, finans, materialer og forsyning, som afhængigt af hvordan man analyserer dem er prisfastsat til multipler på en tredjedel til halvdelen af de defensive sektorer.

Den langsigtede investor bør derfor nu overveje at reducere sin eksponering til defensive aktier og øge eksponeringen til mere cykliske og billigere prisfastsatte aktier.

David Bakkegaard Karsbøl er chefstrateg i Sparinvest

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.