Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Topskatten fylder for meget i dansk skattepolitik

Samtidig fylder topskatten meget lidt i statskassen. Det er helt ude af proportioner, mener Otto Brøns-Petersen fra CEPOS.

Otto Brøns-Petersen, analysechef i tænketanken CEPOS

Skatter bør opkræves med så få skadevirkninger på samfundsøkonomien som muligt. Det gælder især i lande med meget højt skattetryk. Og her ligger Danmark som bekendt i front. Derfor bør vi være ekstra påpasselige. Et dårligt skattesystem slår hårdere hos os.

Når man hører den politiske skattedebat i Danmark, skulle man tro, at topskatten fyldte godt op i de offentlige kasser. Men realiteten er, at den står for mindre end 2 pct. Heller ikke hos topskatteyderne fylder den så meget som andre skatter. En lønmodtager med en løn svarende til gennemsnitlig topskatteyderindkomst betaler 4,5 pct. deraf i topskat.

Hvad er så problemet? Det er, at topskatten bidrager betydeligt til marginalskatten. For en lønmodtager udgør topskatten 13,8 pct. af en ekstra tjent krone. Og det er marginalskatten, som bestemmer adfærdseffekten og dermed de negative samfundsøkonomiske effekter.

Derfor er topskatten en dårlig skat. Bidraget til statskassen er negligerbart (og med stor sandsynlighed slet ikke tilstede, når man indregner de negative adfærdseffekters afsmitning på provenuet). Men adfærdsvirkningen er stor.

Der er en håndfuld andre skatter, hvor provenuet slet ikke står mål med de negative adfærdseffekter. Registreringsafgiften er et eksempel. Det samme gælder mange andre afgifter, som er for høje i forhold til skadevirkningerne ved forbruget, og endvidere gælder det også de progressive kapitalskatter. De udmærker sig også primært ved forvridningerne. Realiteten er nemlig, at omkring 80 pct. af de offentlige indtægter stammer fra skatter med relativt brede baser og flade satser. For statens vedkommende er momsen den største indtægtskilde og trækker i relativ ubemærkethed provenu ind, med langt færre forvridningsomkostninger end de progressive skatter og smalle afgifter, der altså bidrager forholdsvist begrænset til statsbudgettet.

Den skattereform, der lanceres i denne uge, bør tage fat på at reducere de mest forvridende skatter. Den heftige polemik mod lettelser af topskatten er helt ude af proportioner. Det er symbolpolitik, vi ikke har råd til. Navnlig så længe politikerne insisterer på at kræve så mange penge ind.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.