Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
  • Opdateret 05/10/2016 kl. 15:19
Debat

Husk det nu - Danmark har ikke ét boligmarked

Boligmarkedet går fremad, og provinsen er kommet med i opsvinget, siges det. Men den påstande skal tages med et gran salt, mener Curt Liliegren og forklarer.

Curt Liliegreen er cand.polit og projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter.

Denne historie kan ikke fortælles for ofte: Danmark har ikke ét boligmarked, men flere forskellige regionale markeder, der kører i forskellige hastigheder. Ydermere er forskellen mellem disse markeder blevet større i de senere år. Ser man på priser eller salgstider, så er det, statistikere med et fagudtryk kalder ”spredningen” vokset. Dropper vi fagudtrykkene, så er forskellen mellem salgstiden i hovedstaden og salgstiden i provinsen blevet større og større.

Der er mange i boligmarkedet, der gerne vil fortælle en rosenrød historie om, at nu går alting fremad, og provinsen også er kommet med i opsvinget. Ser man på fakta, så fremgår det imidlertid, at det er en historie med modifikationer.

Tilbage i 2004 og 2005, før verden gik af lave sådan rent boligmarkedsmæssigt, lå salgstiden for enfamiliehuse i landsdel Nordjylland 30% over landsgennemsnittet. Salgstiden i Nordjylland var højere end områder som Fyn og Vest- og Sydsjælland.

Landsdel København By lå 20–30% under landsgennemsnittet.

Kilde: Realkreditrådet, Boligmarkedsstatistikken, tabel BM030

I 3. kvartal 2006 vendte udviklingen med ét slag. Salgstiden i København nærmest sprang op, og i 1. kvartal 2007 lå salgstiden i København endda højere end i Nordjylland.

Siden er det som bekendt gået fremad for København. Fra og med 1. kvartal 2008 er salgstiden i hovedstaden gået støt ned. Den ligger i dag på det halve af landsgennemsnittet. Sådan er det imidlertid ikke just gået i provinsen. Sideløbende med at salgstiden er faldet i hovedstaden, er den vokset i provinsen. På Fyn og i Vest- og Sydsjælland, der i 2009 lå på landsgennemsnittet, er salgstiden i dag 20% over. Målt i dage er forskellen i salgstid mellem København by og disse landsdele cirka 150 eller 5 måneder. Tilbage i starten af 2004 var forskellen blot 15–30 dage.

Forskellen mellem land og by vokser på boligmarkedet. Det er blot ét af mange udtryk for det såkaldt ”skæve Danmark”. Faktum er, at vi står med et boligmarked, hvor salgstiden ligger på cirka 8 måneder i flere landsdele og i enkelte kommuner et år. Det er ikke nogen katastrofe, men det er bestemt heller ikke udtryk for nogen overophedning. Der har også før været forskelle mellem landsdelenes boligmarkeder, men disse forskelle er nu vokset.

I 2004 var der ni kommuner, der i et af kvartalerne registrerede en salgstid på over 200 dage. I 2015 har det været 59 kommuner, og enkelte af dem registrerede salgstider over 400 dage.

Skifter man begrebet salgstid ud med udbudstiden, den tid en ejendom har ligget til salg, får man et mere dystert billede. Selvom antal solgte enfamiliehuse er steget i det seneste års tid, så har Danmark stadig en stor bestand af boliger udbudt til salg. Det afspejler, at der er kommuner med svært sælgelige boliger. I 23 kommuner lå udbudstiden i juli 2016 over et år, og i 5 kommuner over 500 dage. I ovenstående figur har jeg bevidst valgt ”salgstid” i stedet for ”udbudstid” for ikke at blive beskyldt for at male fanden på væggen.

Når man diskuterer beskatning af fast ejendom og regulering af boligfinansiering er det værd at erindre, at kraften i opsvinget hastigt aftager udenfor de største byer. Der er pres på i København by og Københavns omegn, men disse landsdele har ikke mange enfamiliehuse sammenlignet med landsdele som Nordjylland og Vest- og Sydsjælland.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.