Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Ikke-vestlig indvandring er Danmarks største økonomiske udfordring

Indvandring fra ikke-vestlige lande koster hvert år statskassen milliarder. Derfor hænger udlændingepolitik, velfærd og økonomi nøje sammen

René Christensen, MF og finansordfører for Dansk Folkeparti.

De fleste politisk interesserede har nok fanget, at udlændingepolitikken er en af de absolut væsentligste mærkesager for Dansk Folkeparti. Det er det også i forhold til de vigtige forhandlinger om finanslov, 2025-plan m.v., som nu går i gang.

Vores udgangspunkt er, at der skal være råd til at opretholde et ordentligt velfærdsniveau. Det kræver en lille moderat stigning i de offentlige udgifter på 0,8 pct. om året bare for at følge med den demografiske udvikling.

Og det kræver markante stramninger af udlændingepolitikken. For udlændingepolitik og velfærd hænger nøje sammen. Fakta er, at ikke-vestlig indvandring er en gigantisk underskudsforretning for Danmark. År efter år. Hvis vi vil bevare og udvikle velfærdssamfundet – og det vil DF – så skal den ikke-vestlige indvandring nedbringes markant.

Det vil jeg uddybe i det følgende. Der findes ikke ét tal for, hvad den ikke-vestlige indvandring koster Danmark. Rockwoolfondens Forskningsenhed beregnede det for nogle år siden til. 16,6 mia. kr. om året. Det tror jeg, er et yderst konservativt skøn. Særligt, når man sammenligner med en norsk undersøgelse, der viser, at ét års ikke-vestlig indvandring koster landet 63 mia. kr.

Og hvis man ser på den voldsomme tilstrømning af migranter og flygtninge i 2015 og 2016, så er det heller ikke just nogen overskudsforretning. Det kan man bl.a. forvisse sig om ved at læse Konvergensprogram 2016. Man kan også se det på den omstændighed, at den nedjustering af asyltallet for 2016 fra 25.000 til 10.000, som regeringen netop har præsenteret, giver et udgiftsfald på ca. 3 mia. kr. Det er jo godt, og det viser, at de stramninger, som vi allerede har gennemført, virker.

Men tallet er stadig for højt. For det handler jo ikke kun om asyludgifter nu og her. Det handler om, at 700 ud af 1.000 af de asylsøgere og familiesammenførte, der kommer til landet nu, er uden beskæftigelse tre år efter, at de er kommet hertil. Og mange af dem kommer aldrig nogensinde i arbejde. For den samlede beskæftigelsesfrekvens for ikke-vestlige indvandrere er kun på ca. 50 pct.

700 ud af 1.000 af de asylsøgere og familiesammenførte, der kommer til landet nu, er uden beskæftigelse tre år efter, at de er kommet hertil. Og mange af dem kommer aldrig nogensinde i arbejde. For den samlede beskæftigelsesfrekvens for ikke-vestlige indvandrere er kun på ca. 50 pct.

René Christensen, MF og finansordfører for Dansk Folkeparti.

Og fremtidsudsigterne er dystre, hvis vi ikke får bremset tilstrømningen markant. Ifølge den sidste befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik vil der være 849.000 ikke-vestlige indvandrere og efterkommere i Danmark i 2060, hvilket vil udgøre 13 pct. af befolkningen. En stigning på fem procentpoint i forhold til i dag. Det bliver voldsomt dyrt.

Derfor udgør udlændingepolitikken et helt centralt element i forhandlingerne om dansk økonomi i de kommende år. Det er afgørende, at vi tager kontrollen tilbage og får tilstrømningen af ikke-vestlige indvandrere begrænset markant. Det er ganske enkelt nødvendigt, hvis vi skal kunne finansiere velfærden på det niveau, vi ønsker.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.