Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Erhvervsordførernes ambitioner er af en tynd kop te

Hvor konkrete var finansordførerne, da de forleden debatterede finansloven i 10 timer?. Mads Christian Esbensen har undersøgt det.

Mads Christian Esbensen, klummeskribent, forfatter og direktør i Policy Group, en lobbyvirksomhed.

Mens jungletrommerne taler om et efterårsvalg udløst af LA’s krav om topskattelettelser, som der er skrevet tidligere om på Finans, er det interessant at se, i hvor stor grad lettelser og forbedrede rammevilkår for erhvervslivet fyldte tirsdag den 6. september, da der var 1. behandling af Finansloven.

Jeg har gennemgået ordførertalerne med erhvervslivet for øje, og set på hvor meget og hvor konkret erhvervslivet fyldte i den næste 10 timer lange debat.

Finansordføreren for Socialdemokratiet Benny Engelbrecht talte længe om de reformer, som hans regering var med til at indføre, og dernæst kom han ind på behovet for at investere i danske virksomheder, iværksætteriet, sikre adgang til ansvarlig kapital og ved at skabe bedre muligheder for modernisering og teknologisk udvikling skaber vi vækst og arbejdspladser, dog uden at blive helt konkret.

Dansk Folkepartis Réne Christensen fokuserede i sit ordførerindlæg meget på PSO’en og behovet for at løse den væksthæmmer, som PSO’en i dag er for dansk erhvervsliv.

Jakob Jensen fra Venstre tog ikke overraskende udgangspunkt i regeringens helhedsplan og fokuserede især på den høje skat på arbejdsindkomster som det væsentligste problem for at få flere folk ud på arbejdsmarkedet.

LA’s Ole Birk Olesen fokuserede stort set udelukkende på de høje erhvervsskatter, der flytter jobs ud af Danmark, og talte om de efterhånden allestedsværende dynamiske effekter ved topskattelettelser som vejen frem.

Martin Lidegaard nævnte PSO-problematikken som også DF kom ind på, og talte ellers overraskende lidt om erhvervslivet.

De øvrige partier i oppositionen, SF og Alternativet, fokuserede især på, at en erhvervspolitik skal have fokus på det grønne som Lisbeth Poulsen fra SF nævnte, og Josephine Fock fra Alternativet talte om behovet for en ny økonomisk tænkning, med fokus på et fleksibelt arbejdsmarked og bedre vilkår for iværksætterne ved bl.a. at gøre det mere fordelagtigt for private at investere i iværksættervirksomheder bl.a. ved at kunne bruge sine pensionsmidler på dette.

Brian Mikkelsen var dog den, der brugte mest tid på både at tale generelt om behovet for bedre vilkår og kom med en række konkret forslag. Finansordføreren for det lille borgerlige parti efterspurgte en pakke af skatte- og erhvervspolitiske tiltag, og ønskede bl.a. et såkaldt fireårigt regelstop for iværksættere. Han kom også ind på en yderligere udfasning af selskabsskatten, og kom også ind på generelle skattelettelser som et middel til vækst og bedre forhold for erhvervslivet.

Selv om der var nogle enkelte konkrete forslag fra f.eks. Brian Mikkelsen, var det dog samlet set en tynd kop te, hvis man kigger på, hvad erhvervslivet kan forvente at få ud af de kommende finanslovsforhandlinger. Hvis ikke efteråret ender med et valg, men en pakke der kan støttes af LA, DF, V og K, er der alligevel ikke lagt i kakkelovnen til mange konkret erhvervsreformer – i hvert fald ikke hvis man baserer det på finansordførernes debat forleden.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.