Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Når magien forsvinder

Ledelse: Danmarks erhvervsikoner er voldsomt udfordrede.

Det begynder at ligne en trend, og der er vel at mærke tale om en alvorlig trend. Danmarks erhvervsikoner står for fald.

Tydeligst er det indtil videre med B&O, der producerer tv- og lydudstyr i luksusklassen til priser, der ligger langt, langt over konkurrenternes. Koncernen med hovedsæde i Struer har været i krise længe. Men hvad med A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk? Jeg har i flere år gjort opmærksom på, at A.P. Møller-Mærsk har store udfordringer i hvert fald på længere sigt.

Nu vil jeg tillade mig at konstatere, at koncernen er i en reel krise med en dyb afhængighed af olieprisen og makroøkonomiske tendenser. Muligheden for selv at påvirke fremtiden har man valgt at sælge fra med Dansk Supermarked som det værste eksempel.

Senest er der kommet fokus på Danmarks absolutte erhvervs- og børsdarling, Novo Nordisk. Selskabet er kommet under pres, fordi man i USA ikke længere vil betale den sædvanligt høje pris for insulinprodukter. Novo Nordisk er kommet under prispres. Der er i hvert fald én fællesnævner set herfra for de tre selskaber, og det er den ukritiske tro på egne evner.

Uanset, hvordan omverdenen har reageret, har det lydt: Vi tror på og selv og vore egne produkter. Retfærdigvis skal det siges, at B&O for længst har erkendt, at selskabet er truet på sin eksistens, men det ændrer ikke ved, at en årelang kamp med forskellige direktører er endt uforløst.

Ingen ved vel egentlig, hvad der kommer til at ske med B&O i fremtiden. Luksusprodukterne, som mange af os holder af, sprøjter stadig ud fra fabrikken i det håb, at der er folk nok til at betale (for meget) for dem. Så B&O fortsætter med at gøre det, der har bragt selskabet i uføre!

Det bliver interessant at se, hvordan Novo Nordisk vil håndtere det, der ikke er en indtjeningskrise endnu, men kan udvikle sig til det. I sidste uge kom meddelelsen om, at selskabets efterhånden legendariske direktør Lars Rebien Sørensen går af.

Lysten til at prøve nye udfordringer kan komme pludseligt og uventet.

Han har været med i så mange år, at han var med i det, man kaldte it- og biotekboblen. Inden den boble bristede, gjorde han et stort indtryk på mig ved at udtale, at Novo Nordisk ikke skulle være en del af biotekeventyret. I stedet ville man satse på at udvikle sine insulinprodukter. Den strategi forvandlede selskabet til en historisk indtjeningsmaskine. Vi taler om, at for hver krone selskabet omsatte, var der en indtjening på 40-45 øre. Helt uhørt i virkeligheden.

Men internt i selskabet var der åbenbart ingen, der tænkte:

  • Sig mig er det ikke for godt til at være sandt, at vi kan tjene op til 45 øre for hver omsætningskrone på, at folk er syge.
  • Er vi ikke sårbare, fordi vores omsætning i høj grad er baseret på statsstøtte og dermed politisk velvilje?
  • Er vi ikke sårbare over for de store konkurrenter, der ikke er så afhængige af kun insulinprodukter?

Man kan ikke udelukke, at spørgsmålene er stillet, men man kan konstatere, at de ikke er besvaret. Mit gæt er, at der i den kommende tid vil komme meget fokus på, hvor langt Novo Nordisk er med at udvikle medicin mod fedme. Hertil er kun at sige, at inden man internt i Novo og blandt analytikerne får alt for høj puls over en eventuel fedmepille skal huske på, at det mest effektive middel mod fedme er at spise mindre!  Og det er helt gratis.

A.P. Møller-Mærsk er i øjeblikket i gang med en såkaldt strategiplan, der skal fremtidssikre selskabet. Det siger lidt om behovet for en langtidsplan, at koncernens markedsværdi er blevet 40 mia. kr. større alene af den grund, at der kommer en plan. Hvad planen går ud på, ved ingen.

Man kan frygte, at planen ikke er vidtgående nok - altså at Mærsk-ledelsen vil holde sig selv fast i, at det er de gamle dyder og værdier, der skal skaffe fornyet fremgang. Altså: Man vil rejse sig ved det træ, man faldt ved.

Et af de mest vedholdende rygter er, at A.P. Møller-Mærsk vil dele selskabet op i ihvertfald to: En del, der er fokuseret på containertrafikken og en anden del, der tager sig af olieforretningen. Der tales om en selvstændig børsnotering af eksempelvis olieselskabet.

Det nævnes ofte, og det bekræftes af, at den nye topchef, Søren Schou, er rundet af containerforretningen, at det er den, der skal videreføres, og olieforretningen, der evt. skal børsnoteres. Sker det, må det være ud fra den tankegang, at minus gange minus altid giver plus, for begge forretninger er stærkt udfordrede.

Der hviler et tungt pres på bestyrelsesformand, Michael Pram Rasmussen. Det er ham, der har bragt selskabet ind i denne strategiske klemme, og det rod skal han nu selv rydde op i. Om det lykkes, er tvivlsomt, men spændende.

Det må blive Michael Pram Rasmussens sidste opgave som formand. Kreditten er for længst brugt op, for koncernen er blevet hægtet af fremgangen efter finanskrisen. Lysten til at prøve nye udfordringer kan komme pludseligt og uventet for selv den største erhvervsleder.

Vi kan kun håbe, at ydmygheden og realismen indfinder sig hos topfolkene blandt de danske erhvervsikoner. Det er der brug for, for vi har brug for dem.  

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.