Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Liberal Alliance har i sine 9 år på Borgen kun deltaget i 1 finanslov

Det store spørgsmål ved forhandlingerne om 2025-plan og næste års finanslov er ikke, om topskatten sænkes eller ej. Det er, om Liberal Alliance endelig bliver en voksen forhandlingspartner, skriver tidl. folketingskandidat for Venstre.

Artiklens øverste billede
Anders Samuelsen (i midten) og Liberal Alliance råber meget. Men de får gennemført meget lidt liberal politik, lyder det fra debattør. Foto: Kaare Smith.

Venstre-regeringen kom endelig med sin længe ventede 2025-plan. Løkke er tydeligvis opsat på at levere. Så meget at hverken det ene, det andet eller det tredje støtteparti får anledning til at skyde planen ned. Og så meget og så ambitiøst, at der er sprængstof nok til både en valgkamp og flere års politiske slagsmål for Venstre.

Således vil statsministeren levere på såvel skattelettelser til de laveste arbejdsindkomster som topskatten. Det lod Løkke allerede stå klart på Venstres sommergruppemøde midt i august.

Det store spørgsmål er derfor mere, om Liberal Alliance kan levere.

I sine snart 10 år på Christiansborg har LA stadig kun har været i stand til at skabe resultater for sine vælgere i én finanslov. En finanslov! LA skylder stadig at bevise, at man overhovedet kan mere end at råbe højt.

Løkke måtte i sin første statsministerperiode i 2010 opgive at få LA med på en finanslov, der ville betyde en total fjernelse af den iværksætterskat, som LA ellers havde ført en hård retorisk kamp imod. LA foretrak simpelthen at lade den skat overleve – og stå med rene hænder og høje tilråb, mens Løkke og finansminister Claus Hjort Frederiksen dermed var overladt til alene at lave finanslov med Dansk Folkeparti, som havde helt andre interesser.

LA var ganske enkelt ikke i stand til at indgå i et kompromis, der gjorde det muligt for Venstre at fjerne iværksætterskatten. Dermed var LA også ude af det reformflertal, Løkke og Hjort samlede i slagsmålet om efterlønsreform og dagpengereform i 2011.

Tilbage på regeringsbænkene lykkedes det sidste år Løkke & Hjort at skrue en finanslov sammen, som leverede på Venstres centrale valgløfter om skattestop, håndværkerfradrag, færre afgifter, kontanthjælpsloft, fastholdelse af hovedindholdet i VK-regeringens dagpengereform – og flere penge til sundhed, ældre og politi. Det demonstrerede, at de fire blå partier faktisk kan fungere sammen.

I sine snart 10 år på Christiansborg har LA stadig kun har været i stand til at skabe resultater for sine vælgere i én finanslov. En finanslov! LA skylder stadig at bevise, at man overhovedet kan mere end at råbe højt.

Kristian Andersen, kommunikationsrådgiver og tidl. folketingskandidat for Venstre

Men det bliver småting i forhold til det reformpuslespil, Løkke har linet op til de kommende måneder.

Dansk Folkeparti ligger tilsyneladende langt fra Venstre-regeringens 2025-position. Det gjorde DF også, da Fogh skabte velfærds- og globaliseringsaftalerne i 2006 og igen, da Løkke reformerede dagpenge og efterløn i 2010 og 2011. Men hver gang lykkedes det Venstre og DF at finde hinanden.

Liberal Alliance har stadig til gode at bevise, man overhovedet kan levere, når det kommer til liberale reformer, der lader danskerne beholde flere af deres egne penge. For utålmodige liberale har LA’s høje profil og tilråb fra sidelinjen måske været en forfriskende lækkerbisken, mens Venstre har travlt med at skabe flertal for vækstplaner og liberale reformer med partier, der gerne var fri. Og måske var historien om LA’s 2025-papir, for nogle var en bekræftelse på, at LA havde noget særligt at byde på.

Men de samme utålmodige liberale kan hurtigt live skuffede. Der er mildt sagt meget langt fra de markedsførte ambitioner om frihed og lavere skatter og Liberal Alliances evner til at levere kreative løsninger, der mindsker de offentlige udgifter.

LA’s afbureaukratiseringsoplæg, som partiledelsen præsenterede på sommergruppemødet, er snarere bekræftelsen på, at LA er præcis lige så 'socialdemokratisk' som alle andre. Det er 18 sider uden et eneste konkret forslag eller en eneste konkret anvisning. Og alligevel præsenteret som LA’s bud på, hvordan landet i løbet af ti år skulle reducere det offentlige forbrug med ti procent, mens antallet af ældre vokser voldsomt. Lutter taknemmeligt papir – og langt fra nogen liberal plan, der kan redde Danmark ud af lavvæksten.

LA’s afbureaukratiseringsoplæg, som partiledelsen præsenterede på sommergruppemødet, er snarere bekræftelsen på, at LA er præcis lige så 'socialdemokratisk' som alle andre. Det er 18 sider uden et eneste konkret forslag eller en eneste konkret anvisning.

Kristian Andersen, kommunikationsrådgiver og tidl. folketingskandidat for Venstre

Det er snarere bekræftelsen på, at LA er nøjagtig lige så ideforladte, søvngængeragtige og socialdemokratiske som Mette Frederiksens socialdemokrater, når det kommer til stykket. Meget langt fra den høje profil, Anders Samuelsen markedsfører sig med.

Ja, måske i virkeligheden mere slattent og socialdemokratisk end storebror Venstre? Det vil vise sig i de kommende uger og måneder. At være agitator er noget helt andet end at være reformator. Og man bliver ikke mere original, dynamisk eller liberal, fordi man siger, man er det.

Af Kristian Andersen, kommunikationsrådgiver og tidl. folketingskandidat for Venstre.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.