Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

I regeringens 2025-plan er 2+2=5

Regeringens stort anlagte økonomiske plan er et studie i hullede mellemregninger, og hvordan man bedst øger uligheden i samfundet.

Erik Bjørsted, cheføkonom Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Regeringen har fremlagt sin 2025-plan – Et stærkere Danmark. Men er det et stærkere Danmark, vi kan se frem til?

For det første er det et Danmark, hvor vi skal blive endnu længere tid på arbejdsmarkedet. I forvejen har danskerne udsigt til den højeste pensionsalder i EU, men med regeringens plan skal tilbagetrækningsalderen øges endnu mere. Samtidig lever danskerne ikke så lang tid, så vi har udsigt til et meget kort otium. Det er specielt de ufaglærte og faglærte, der kommer til at mærke konsekvenserne af en endnu senere tilbagetrækningsalder. Hos fagforbundet 3F stopper hvert fjerde medlem med at arbejde, inden de er fyldt 60 år. Det skyldes nedslidning, eller at de pågældende personer er døde, inden de når at fylde 60 år.

For det andet er det et Danmark, hvor det sociale sikkerhedsnet er svækket. Regeringen foreslår, at overførselsindkomsterne ikke skal følge lønningerne, men blot prisinflationen. Desværre besluttede man også i forbindelse med 2012-skattereformen, at overførselsindkomsterne frem mod 2023 kun skulle følge prisinflationen, og det princip foreslår regeringen nu forlænget til 2025. Det vil øge uligheden i vores samfund.

Regeringen har allerede indført integrationsydelsen, og d. 1. oktober træder det nye kontanthjælpsloft i kraft. Den lave integrationsydelse og kontanthjælpsloftet vil blot føre til flere fattige – herunder ikke mindst flere fattige børn. Ikke mindre end 30.000 kontanthjælpsmodtagere ventes at blive ramt af kontanthjælpsloftet, men arbejdsudbuddet ventes kun at blive løftet med ca. 500 personer. Det er ikke nogen effektiv medicin i forhold til at få flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde. Til gengæld kommer de børn, hvis forældre bliver ramt af loftet, til at opleve en opvækst uden de samme reelle muligheder som deres jævnaldrende – det er ikke befordrende for at bryde den sociale arv.

De 21,5 mia. kr., regeringen har afsat, er ikke nok til at dække det demografiske behov for offentlig service, der kommer fra flere ældre, børn og flygtninge. Serviceniveauet per borger risikerer simpelthen at falde.

Erik Bjørsted, cheføkonom Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

For det tredje er der afsat for få penge til offentlig service. De 21,5 mia. kr., regeringen har afsat, er ikke nok til at dække det demografiske behov for offentlig service, der kommer fra flere ældre, børn og flygtninge. Serviceniveauet per borger risikerer simpelthen at falde. Faktisk har regeringen i sin 2025-plan forudsat, at antallet af offentligt ansatte forbliver omtrent uændret frem mod 2025 på trods af, at der bliver markant flere brugere af den offentlige sektor. Igen går det ud over de svageste i samfundet, som alt andet lige er mere afhængige af den offentlige service.

Regeringens 2025-plan fører ikke til et stærkere Danmark, men et svækket Danmark. Øget ulighed gavner ikke produktiviteten. Det gavner heller ikke produktiviteten at jage syge og nedslidte mennesker ud på arbejdsmarkedet. Regeringen bør sadle om og prioritere uddannelse, forskning og udvikling samt infrastruktur højere end skattelettelser.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.