Vækstkrisen er Danmarks brændende platform
Når andre lande bliver rigere og Danmark står i stampe, så skaber de over årene langt mere attraktive lande at bo og arbejde i. Og vi får svært ved at opretholde det velfærdsniveau, vi kender i dag.
Huspriserne stiger, arbejdsløsheden falder og solen skinnede langt ind i september. Så hvad er egentlig problemet, der giver behov for en omfattende 2025-plan?
Den manglende vækst er én af de vigtige grunde til at se på dansk økonomi fra et helhedsperspektiv. Kloge kommentatorer taler om, at der mangler en »brændende platform« for at kunne gennemgøre helhedsplanen. Vækstkrisen udgør den brændende platform!
Væksten har gennem de seneste 10 år været ganske lille eller helt fraværende. Nogle vil indvende, at det går da meget godt. De vil sige, at vi jo ikke behøver at blive rigere. Der tager de fejl. Når andre lande bliver rigere – vækster mere, om man vil – og Danmark står i stampe, så bliver vi relativt fattigere. Så løber de andre fra os og skaber samfundsstrukturer, hvor det er mere attraktivt at bo og arbejde, og hvor højt kvalificeret arbejdskraft søger hen, fordi virksomheder tiltrækkes her til. Så står Danmark tilbage uden råd til det velfærdsniveau, vi kender i dag.
Om vi vil det eller ej, er Danmark del af en international økonomi, hvor kapløbet om vækst og velstand ikke står stille – heller ikke selvom vi selv mener at have køleskabe og biler nok.
Ser man på væksten over de seneste 10 år i europæisk perspektiv, så ligger Danmark i den meget lave ende sammen med lande som Grækenland, Italien og Spanien. Om vi vil det eller ej, er Danmark del af en international økonomi, hvor kapløbet om vækst og velstand ikke står stille – heller ikke selvom vi selv mener at have køleskabe og biler nok. Fremtidens vækst og velstand sikres blandt andet gennem bedre vilkår for erhvervslivet og større incitamenter til at gøre en indsats. Her spiller skattetrykket en nøglerolle, som vi i Liberal Alliance har øje for.
Vækst er ikke et nyt begreb, der blev opfundet i 00’ernes forbrugsrus op til finanskrisen. Ønsket om og behovet for vækst udgør drivkraften og grundlaget for det velfærdssamfund, vi kender i dag. Det nytter ikke at vende det blinde øje til alt for lave eller ikke-eksisterende vækstrater, fordi det er nemmere at tordne mod tørklæder i folkeskolen eller ønske sig kødløse dag i daginstitutioner. Vækstkrisen er her, den har været her længe, og gør vi ingenting, bliver den her.