Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Det er altid ledelsens ansvar

Skat stævner KMD og kræver 692 mio. kr. af it-virksomheden. Beløbet svarer til Skats samlede investeringer til udviklingen af det fejlslagne inddrivelsessystem, EFI.

Per Palmkvist Knudsen, it-direktør i JP/Politikens Hus.

Konsekvenserne af Skats skandaleombruste inddrivelsessystem, EFI, er nu taget i form af fyring af de ansvarlige topchefer, en ny organisering af it-arbejdet i Skat, og en stævning af leverandøren KMD.

Spørgsmålet er, om der nu er skabt et sikkert fundament for nogle af Danmarks største it-projekter de kommende år. For nye milliarder kan blive spildt. Igen.

I sidste uge modtog it-virksomheden KMD en stævning på 692 mio. kr., som svarer til Skats samlede investeringer til udviklingen af det fejlslagne system.

»Skats inddrivelse har ikke fungeret i en årrække. Noget af ansvaret ligger hos Skat, og det tager Skat på sig. Men efter Skatteministeriets og Kammeradvokatens vurdering ligger der også et ansvar hos it-leverandøren KMD. Der er simpelthen ikke leveret som aftalt, og det har haft store konsekvenser,« udtalte skatteminister Karsten Lauritzen til Børsen i den anledning.

KMD kalder stævningen urimelig og besynderlig og påpeger, at der var mange leverandører til inddrivelsesprojektet, som blev styret for dårligt af Skat. Eller som KMD’s juridiske direktør Mark Skriver Nielsen formulerer det:

»Skat besluttede at bygge et inddrivelsesprogram af historisk komplekse dimensioner. Programmet bestod af flere forskellige systemer, hvor IBM, CSC, KMD og en række andre aktører har været leverandører for de særskilte leverancer. Skat selv har haft ansvaret for at få disse elementer til at spille sammen.«

Men har Skat så lært nok af fadæsen? Ser man på organisationens aktuelle projekter, er svaret nej.

Per Palmkvist Knudsen, , it-direktør i JP/Politikens Hus

Samtidig understreger Skriver Nielsen, at KMD sammen med de andre leverandører advarede Skats topledelse mod at tage systemet i brug i september 2013. Og at størsteparten af KMD’s leverancer fortsat er i brug.

Stævningen er usædvanlig, for normalt bliver den slags sager enten forligt eller løst ved voldgift, vurderer advokat og managing partner i Bird & Bird, Jesper Langemark. Han peger på striden mellem Saab AB og Forsvarets Materieltjeneste som et af de få nyere eksempler. I 2013 fik forsvaret i Højesteret medhold i, at det var berettiget til at hæve kontrakten med Saab og få kontraktsummen på 143 mio. kr. tilbage. Sø- og Handelsretten var i øvrigt nået til det modsatte resultat.

At Skat, som skrevet, kræver ikke bare KMD’s kontraktsum, men også omkostningerne til konsulenter og andre leverandører samt interne ressource tilbagebetalt, gør stævningen endnu mere bemærkelsesværdig. Men den vil sikkert kunne holde mange advokater godt beskæftiget i mange år. Ikke mindst hos Kammeradvokaten.

Men har Skat så lært nok af fadæsen? Ser man på organisationens aktuelle projekter, er svaret nej.

Det såkaldte It-projektråd er nedsat af regeringen for at styrke professionaliseringen af statens it-projekter. Siden 2013 har rådet hvert halve år udgivet en rapport om tilstanden på de projekter i staten, der har et samlet budget på over 10 mio. kr. Rapporterne forelægges regeringens økonomiudvalg inden de udkommer.

I den seneste version af It-projektrådets vurderinger, er der gennemgået 24 statslige projekter og programmer. Et projekt har fået et rødt trafiklys, og tre projekter har fået gule trafiklys. Skat har fået tre af disse – inklusiv det røde. Det sidstnævnte røde lys gik til Skats Kapitalprojekt, de to gule til hhv. Digitalisering af selskabsskatten (DIAS) og NemVirksomhed.

Rekruttering efter kompetencer til de mange nye opgaver er i fuld gang. I en tid hvor der generelt er knaphed på it-ressourcer.

Per Palmkvist Knudsen, , it-direktør i JP/Politikens Hus

Skal man lære af andres succes peger It-projektrådet på, at dem, der er gode til at gennemføre store projekter, er gode til at have fokus på medarbejdernes og ledernes projektkompetencer.

Den slags kompetencer bliver der brug for hos Skat de næste år, for der venter en lang række it-projekter, som efter Computerworlds vurdering samlet set bliver Danmarks største it-projekt.

Der er hårdt brug for it-projekterne, kan man læse i folderen ”Et nyt skattevæsen” fra august i år:

»SKAT er imidlertid kraftigt udfordret af, at en stor del af de forretningskritiske systemer er forældede.«

Samtidig med at nye regler inden for blandt andet toldområdet stiller nye krav til nye it-systemer. Og uafsluttede it-projekter som EFI skal udvikles igen.

Der er nok at tage fat på.

Derfor er der etableret en særlig Udviklingsstyrelse i den nye organisering af Skat, som er blevet splittet op i en række mindre styrelser. Udviklingsstyrelsen får dels til opgave at stå for udviklingen af de mange nye systemer inden for ejendomsvurderinger, inddrivelse og told. Dels bliver organisationen ansvarlig for vedligeholdelse og drift af alt it i Skat. Endelig skal organisationen også sørge for, at data kan flyde mere frit mellem de forskellige enheder. Rekruttering efter kompetencer til de mange nye opgaver er i fuld gang. I en tid hvor der generelt er knaphed på it-ressourcer.

Om den nye organisering er nok til at undgå nye it-skandaler, vil vise sig. Men en omorganisering alene er sjældent tilstrækkeligt. Ledelsen i Skat bør derfor løbende sikre sig, at de selv har de nødvendige digitale kompetencer og påtager sig ansvaret for de mange delbeslutninger, som er en del af alle it-projekter. For der er rigtigt mange milliarder på spil. Igen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.