Når ledere køber aflad
Alt for mange ledere sender deres medarbejdere på uddannelser, kurser og konferencer uden at opnå det udbytte og effekt de kunne have nået. Men så er der fred så længe.
»Hvor mange af jer har haft en samtale med jeres ledere om mål og forventninger til dette kursus hvor I nu skal bruge hele dagen?« spurgte jeg på et åbent kursus med deltagere fra forskellige virksomheder.
Ud af 20 deltagere rakte én hånden i vejret.
»Hvor mange af jer har aftalt et opfølgningsmøde med jeres leder efterfølgende eller, at I holder et indlæg på næste teammøde om det I har lært og oplevet og den vej får god vidensdeling og bedre effekt af dagen?«
Her rakte ingen hånden i vejret.
Dette betyder naturligvis ikke, at der aldrig motiveres før eller at der aldrig følges op bagefter. Men desværre er situationen slet ikke enestående. Alt for tit bliver medarbejdere sendt på kurser, uden at der er en god forudgående samtale op til kurset, uden at der bliver sendt en hilsen undervejs, og uden at der bliver fulgt ordentligt op efterfølgende. Det virker tit som om, at nu er medarbejderen på kursus (som blev bestilt for måneder siden) og har fået sit ønske opfyldt, og så er der ro på et stykke tid. Ikke at effekten så er lig med nul, men både medarbejderen og arbejdspladsen kan få meget mere ud af både tiden og pengene. Og ikke mindst en mere motiveret medarbejder.
For mig er ledelse at opnå resultater sammen med og igennem sine medarbejdere. Derfor må lederen løbende sikre, at medarbejderne er dygtigere, når de går hjem, end da de kom om morgenen, og her er det oplagt at benytte gode kurser, konferencer og uddannelser.
Men udvikling og motivation kan ikke uddelegeres. Det er ikke noget, der fikses på et par dage om året, hvor man efterfølgende vender tilbage til fyldte indbakker og møder – og hvor ingen nærmest har bemærket, at man var væk.
Her er en top 3 over udtalelser jeg jævnligt hører fra deltagere er:
1. Det er så vigtigt det her, men hvad gør man, når ens chef ikke interesserer sig for det?
2. Jeg er den eneste i afdelingen, der er sendt på kurset, og jeg kan jo ikke ændre verden alene!
3. Min chef har lige sendt en sms om, hvor jeg er?
Disse udtalelser kan være symptomer på, at lederen udøver placeboledelse, som giver en effekt, fordi medarbejderen tror på det. Men i virkeligheden virker det tit som om, at lederen ved at sende medarbejderne på forskellige kurser og konferencer køber aflad, fred og arbejdsro. Ledere skal naturligvis sikre, at kurset, uddannelsen eller konferencen er relevant og god. Men det handler også om fx at tage et møde med medarbejderen efter kurset og eventuelt lade vedkommende holde et kort indlæg for sine kolleger om det.
Placeboeffekten kan være god, men bare ikke nær så effektfuld som ægte, involveret og engageret ledelse.