Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

»Et sygt politisk spil af skråsikkerhed, skældsord, løgn og fortielse«

Jeg har brugt halvandet år i Christiansborgs miljø af personangreb og aftalebrud, og jeg har besluttet ikke at genopstille. Jeg har brug for ren luft, når valgperioden løber ud, skriver Alternativets erhvervsordfører René Gade

Artiklens øverste billede
Eksemplerne på det beskidte og fordummende politiske spil er der mange af, skriver et medlem af Folketinget, der har valgt ikke at genopstille. Foto: Philip Davali
René Gade, erhvervs- og iværksætterordfører for Alternativet

Der er intet, der har overrasket mig i jobbet som folketingsmedlem: Hverken mediernes fokus, det politiske spil eller hverdagen på Christiansborg. Det er præcis, som jeg havde forventet. På godt og ondt. Men hvorfor genopstiller jeg så ikke ved næste folketingsvalg, når jeg selv mener, at jeg måske har verdens bedste job?

Det er fordi, jeg vil skabe en langsigtet forandring af dansk politik. Ikke en fireårig forbedring eller én, der er bundet i blot min egen indsats, en partifarve eller Alternativet. Nej, en forandring af hele det politiske system, så Danmark om 50 år står stærkere og mere visionært end nogensinde, som det bedste land for verden. For dig og mig – og med bæredygtig vækst på både den sociale, miljømæssige og økonomiske bundlinje. Den mission er lige begyndt, og den kræver iltning, feedback og selvindsigt.

Det primære for mig er nemlig hele tiden at sikre, at jeg placerer mig det sted, hvor jeg skaber størst mulig værdi, samtidig med at jeg beholder overblikket, så jeg kan flytte mig og give plads til det, der er behov for. Helst i god tid og før jeg er stoppet med at levere det, jeg lovede.

Det politiske arbejde er i overvejende grad en konstant valgkamp, hvor det handler om at få opmærksomhed ved at markedsføre sig selv og sit partis holdninger i en lind strøm af koordineret spin, ensidig reklame og personangreb uden antydningen af reel konstruktiv debat. En lavine af partipolitisk skråsikkerhed, skældsord og uempatiske udmeldinger, hvor målet til enhver tid helliger midlet - her iblandt løgnen og fortielsen.

Cocktailen leveres af hårdtarbejdende og i udgangspunktet velmenende politikere, der opdrages og skal overleve i et sygt politisk spil om taburetter og den fireårige magt. Et spil, der vindes i medierne. Og hvis du mener, jeg overdriver sagens alvor, så se på valget af en løgnagtig showman som Donald Trump til verdens formentligt mest magtfulde embede. Det er den vej, det går, hvis vi ikke gør noget alvorligt ved status quo.

For nogle dage siden stillede jeg på min Facebook-side spørgsmålet: »Hvilke kompetencer skal en politiker have - og hvordan skal vi vurdere, om en politiker leverer værdi?« Her et uddrag fra et af svarene, som meget fint beskriver den problematik, jeg mener, vi bliver nødt til at tage fat om:

»I har som politikere systemet imod jer. De fleste nødvendige forandringer på samfundsniveau tager mere end fire år at gennemføre. Og store forandringer forværrer oftest situationen, før den forbedres, hvilket gør det svært at blive genvalgt og gennemføre forandringen – og derfor næsten umuligt at gennemføre andet end småjusteringer. Det er i bund og grund samme problem som direktører og bestyrelser i aktieselskaber har: Det, der er godt på lang sigt, er sjældent godt på kort sigt, og hvis ikke de leverer til næste kvartal, kommer de i problemer. Mit håb er, at din måde at lave politik på giver folk tillid og tryghed nok til at kunne gennemgå den svære periode af forandringerne.«

Cocktailen leveres af hårdtarbejdende og i udgangspunktet velmenende politikere, der opdrages og skal overleve i et sygt politisk spil om taburetter og den fireårige magt

René Gade, erhvervs- og iværksætterordfører for Alternativet

Eksemplerne på det beskidte og fordummende politiske spil er der mange af. I den seneste tid har jeg på nærmeste hold oplevet en minister, der bryder en klokkeklar aftale, der kræver enighed mellem fem aftalepartier, men hvor ministeren ser bort fra, at kun fire partier ud af fem bliver enige, hvilket ministeren argumenterer for er enighed. Det er jo volapyk og usandt. Ligesom når der spinnes en historie om, at en afgift må og skal afskaffes efter dekret fra EU. Og man så finder ud af, at det ikke var rigtigt.

Ligeledes er det mere reglen end undtagelsen, at de politiske partier kæmper om at komme først med en dagsorden, der rammer lige præcis deres potentielle vælgergrupper eller er oppe i medierne i stedet for at samarbejde. Det kan være en rundsendt idé, som et andet parti eller politiker så stjæler uden at blinke. Det kan også være, når der efter en større forhandling eller forlig kæmpes om, hvem der har størst ære af aftalen, og hvis mærkesager den repræsenterer bedst, imens der laves forligspartis-klassebillede eller doorstep, om man vil. Endnu mere ødelæggende er det, når en humanitær katastrofe, som vi ser det lige nu i Aleppo, udnyttes til politisk reklame og slagsmål om at vinde en dagsorden og udstille politiske modstandere.

I den seneste tid har jeg på nærmeste hold oplevet en minister, der bryder en klokkeklar aftale, der krævede enighed mellem fem aftalepartier, men hvor ministeren ser bort fra, at kun fire partier ud af fem bliver enige, hvilket ministeren argumenterer for er enighed. Det er jo volapyk og usandt.

René Gade, erhvervs- og iværksætterordfører for Alternativet

Og jo, jeg forstår det politiske spil og kampen om magten. Jeg har arbejdet med kommunikationsrådgivning, public relations, salg og marketing i hele mit arbejdsliv, og det er præcis det, politik handler om. Det er derfor, jeg er gået ind i det politiske spil - ikke for at spille med, men for at udfordre rutinerne og genopfinde spillet.

Af flere årsager har jeg aldrig tidligere været politisk aktiv, før jeg i begyndelsen af 2015 meldte mig ind i Alternativet. Jeg havde mistet tiltroen til, at jeg kunne stole på de budskaber og løfter, politikerne leverede. Og jeg syntes, at de politiske debatter i medierne mindede mere om slagsmål end om demokratisk oplysning.

I Alternativets tilgang kunne jeg genkende mig selv i partiets værdisæt: Mod, empati, humor, generøsitet, ydmyghed og gennemsigtighed. Og ja, det er store ord at spejle sig i, men samtidig ramte de mig naturligt og lige i hjertet som væsentlige pejlemærker for den måde, jeg altid havde forsøgt at være som person – som ven, iværksætter, far, erhvervsmand og kæreste. Jeg kunne se mig selv fuldt og helt i visionerne, politikken og viljen til at forandre det politiske system.

Derfor var min ambition med at gå ind i politik sammen med Alternativet også at bringe en mere gennemsigtig og konstruktiv ny politisk kultur ind på Christiansborg og ind i samspillet mellem medier, ministerier, vælgere og politikere. Det er noget af en opgave, men når målsætningen er at højne tilliden til os politikere og genetablere troen på, at det nytter at engagere sig empatisk i samfundet for den enkelte borger, ja, så er indsatsen det hele værd.

I Alternativets tilgang kunne jeg genkende mig selv i partiets værdisæt: Mod, empati, humor, generøsitet, ydmyghed og gennemsigtighed. Og ja, det er store ord at spejle sig i, men samtidig ramte de mig naturligt og lige i hjertet som væsentlige pejlemærker for den måde, jeg altid havde forsøgt at være som person – som ven, iværksætter, far, erhvervsmand og kæreste.

René Gade, erhvervs- og iværksætterordfører for Alternativet

Inden jeg blev valgt, forklarede jeg derfor også, at det ville være meningsfuldt for mig at sætte en udløbsdato på maksimalt en eller to valgperioder for mit virke som folketingspolitiker, inden jeg igen skulle ud og iltes i den virkelige verden.

Det har jeg så gjort alvor af nu. Jeg genopstiller ikke efter næste valg. Indtil da knokler jeg videre med mine ordførerskaber, og min kritik af det politiske og mediemæssige landskab vil jeg fortsætte med at bringe til torvs. Det er ikke i overensstemmelse med mine og Alternativets værdier at levere kritikken, når jeg en gang er ude. Det er imens, jeg er inde, og imens jeg kan blive holdt op på mine ord hver eneste dag, at det skaber værdi og forhåbentlig bidrager til en positiv forandring.

Manglen på ærlighed og vilje til at oplyse oprigtigt kan dræbe demokratiet og sammenhængskraften i vores tillidsbaserede velfærdssamfund. Det kan ingen af os leve med. I dag spinnes mange politikere til integriteten bliver rundtosset og forsvinder. Ligesom vælgernes tillid og de bæredygtige resultater for Danmark vil gøre det, hvis vi bare lader stå til og bliver siddende. Bare fordi vi kan.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.