Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Kunstig intelligens angriber advokatbranchen

Over 100.000 job indenfor juridisk rådgivning kommer til at blive erstattet af kunstig intelligens i Storbritannien alene over de næste par årtier, skriver to eksperter fra Alexandra Instituttet.

Foto: AP.

Kunstig intelligens (AI) har for længst bevæget sig ind på de ufaglærtes område. Næste skridt er vidensarbejdet. Her står lynhurtige, lærende algoritmer klar til at overtage meget af det arbejde, som universitetsuddannede og højtlønnede advokater udfører i dag. Og flere danske startups står klar til at snuppe sig en bid af markedet, der forventes at vokse kraftigt.

En del af automatiseringen omfatter mere almindelig digitalisering. Men det er ikke der, at slaget kommer til at stå. Det spændende handler om brug af kunstig intelligens, og alle de opgaver, som juristen har, når hun ikke står i en retssal. Konsulenthuset Deloitte forudser, at op mod 114.000 job inden for juridisk rådgivning i Storbritannien alene bliver automatiseret inden for de næste 20 år.

Branchen bruger allerede i dag teknologi, som kan læse en kontrakt og afgøre om den er god eller dårlig. Der findes systemer, som med meget høj nøjagtighed kan forudsige resultatet af et søgsmål. Faktisk gør systemerne det bedre end juristen. De AI-systemer har forudsagt, hvad USA’s højesterets beslutninger blev. Den kunstige intelligens ramte med 75 procents nøjagtighed modsat juridiske eksperter, der ramte med 56 procent.

I Danmark er der allerede flere startups på banen. Et af dem er danske Legal Desk, hvor man kan få oprettet et anpartsselskab eller udarbejdet ægtepagter og samværsaftaler. Et anden dansk startup er Archii, der klassificerer juridiske dokumenter og kontrakter, og ved hjælp af maskinlæring gør det, som en arkivar gjorde i gamle dage. Men fordi virksomheder er hoppet på det papirløse samfund og vi hver især opbevarer vores dokumenter, så bruger virksomheder meget tid på at holde styr på kontrakter - og ofte foregår det på direktørniveau, hvilket er dyrebar tid.

Der, hvor der virkelig sker noget, er hvis man lægger et lag af kunstig intelligens ind over. Så kan man finde ud af, om man skal sagsøge Hansens Byggefirma eller om det er en god eller dårlig kontrakt, man er ved at indgå. Der findes allerede løsninger, der kan det i USA. En af grundene til at det ikke er kommet i Danmark, er at vi ikke snakker engelsk. Men det er et spørgsmål om tid, og der arbejdes meget på at gøre danske ressourcer tilgængelige for AI-systemer.

Et kendt eksempel er ROSS, et program, der bygger på teknologien fra IBMs computersystem Watson, som hjælper læger med at diagnosticere patienter og giver råd i forhold til den konkrete behandling. ROSS fungerer som en slags arkivar, der kan søge i tidligere domsafgørelser, finde præcedens og dermed bestå jurister med sagsforberedelse.

Domstolene er også på vej til at blive digitaliseret og har netop offentliggjort deres digitaliseringsstrategi. Den betyder bl.a., at de skal bruge videokonference og at dokumenthåndteringen skal være digital, så man slipper for at sende papirer rundt.

Domstolene bliver jo i sagens natur ikke disruptede, fordi de er en del af vores demokrati og grundlov, men det juridiske system har nogle indbyggede problemer, som kunstig intelligens muligvis kan afhjælpe. Et eksempel fra den israelske ret viser, at hvis en fængselsindsat bliver fremstillet for en dommer inden frokost, så øges sandsynligheden for, at han modtager en hård dom. Sigtede, der kommer for en dommer, der har spist, får generelt en mere lempelig dom. Det rejser det fundamentale spørgsmål om Moder Justitia er så blind og døv, som vi tror.

Det kunne være interessant at kigge på om noget tilsvarende gør sig gældende ved de danske domstole. Det er næppe muligt for et menneske at tygge sig igennem alle retssager og identificere et eventuelt mønster. Men det er muligt for et menneske at skrive det software, der gør det. Så der er gode muligheder i at anvende kunstig intelligens i den dømmende regi.

Af Anders Kofod-Petersen og Sebastian Cappelen, hhv. professor og journalist på Alexandra Instituttet

BRANCHENYT
Læs også