Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Djøf-formand: Det kræver efterhånden en dygtig djøfer at finde vej i junglen af erhvervsstøtte

Den offentlige støttejungle til landets erhvervsliv består af 250 forskellige organisationer og offentlige aktører, viser en optælling fra Erhvervsministeriet. Vi har i den grad brug for afbureaukratisering, skriver formanden for de privatansatte djøfere, Henrik Funder

Bureaukrati gør det besværligt for virksomheder at få fat i kloge udlændinge. Foto: Ilan Brender

Der er solstrålehistorier i den danske erhvervsfremmeindsats. Virksomheder, der får luft under vingerne med den rette hjælp, og skaber vækst i Danmark. Men det står også klart, at det er blevet et system, som ingen kan finde hoved og hale i. Et sammensurium af 250 aktører i staten, regionerne, kommunerne og fondene viste en rapport, som den forrige regering fik lavet.  

Lad mig kort fortælle om en mindre virksomhed, hvor et af vores medlemmer blev ansat for fem år siden. Da han kom til virksomheden i det midtjyske havde han nærmest penge med på arbejde den første dag. For som akademiker og tidligere medarbejder i et kommunalt erhvervscenter havde han indgående viden om, hvordan en virksomhed kan få erhvervsstøtte fra det offentlige til at udvikle virksomheden.

Virksomheden har siden fået sig en ny forretningsplan, så den ikke længere kun sælger sit produkt, men også leaser dem og tager materialerne retur. Såkaldt grøn leasing. De har også kompetenceudviklet medarbejderne og er begyndt at eksportere. På knap fem år har de fået støtte for ca. to mio.kr. gennem forskellige erhvervsfremmeindsatser.

Det er gået helt efter bogen og er godt for den lille virksomhed, som helt selv har landet masser af nye kunder. Men en del udviklingen beror på, at virksomheden har haft en enkelt dygtig medarbejder med indblik i systemerne. Direktøren for virksomheden er ikke i tvivl: det ville have været uoverskueligt, hvis hun selv skulle have jongleret med at finde, søge penge og afrapportere til diverse aktører.

Sagen er jo, at ikke alle små- og mellemstore virksomheder kan være lige så heldig og finde hver deres ekspert i erhvervsfremmeindsatsens kringelkroge. En forenkling af indsatsen er vejen frem – det viste også nævnte rapport. Den pegede på at den milliarddyre indsats mellem de 250 aktører er for ukoordineret og har uklare mål.

Noget kunne de mindre virksomheder nok løfte selv. Set med mine øjne kunne de oplagt mande op med nogle sjældne akademikere – blot 20 procent har en. Ikke for bare at søge penge, men fordi det er veldokumenteret at en akademiker øger værditilvæksten og virksomhedens overlevelseschancer. Og fordi det i gennemsnit fører til 4,5 flere ansatte på tre år – især jobs til faglærte og ufaglærte. Det blev sidst slået fast af en rapport fra Epinion som Djøf og Akademikernes A-kasse står bag.

Der er brug for en total nytænkning af hele erhvervsfremmeindsatsen, så den tager udgangspunkt i virksomhedernes behov. En indsats der er gennemskuelig og ubureaukratisk.

Henrik Funder, formand for Djøf Privat

Virksomhederne kunne til det formål bruge en ordning som Landdistriktsvækstpiloter, der er en lillebitte del af erhvervsfremmeindsatsen. Så bliver det en tand lettere at ansætte en akademiker. Desværre er kassen blevet tom på rekordtid, men da den samlede erhvervsfremmeindsats råder over fire milliarder, så kunne der med lidt politisk velvilje nok findes nogle nødvendige millioner kroner til den ordning.

Men der også brug for en total nytænkning af hele erhvervsfremmeindsatsen, så den tager udgangspunkt i virksomhedernes behov. En indsats der er gennemskuelig og ubureaukratisk, og hvor der er en klar arbejdsdeling mellem kommuner, regioner og stat, så vi effektivt anvender borgerne midler til at skabe succesfulde virksomheder.

I Djøf er vi meget optaget af virksomhederne har de rette medarbejderkompetencer og rammevilkår. I debatten er der mange forslag til, hvordan det gøres bedst. Vi tror at en forenkling erhvervsfremmestøtteindsatsen ligger lige for og vil spare nogle udgifter væk. En forenkling, hvor vi tager virksomhederne på ordet ser på deres behov for kapital, netværk og ikke mindst, hvordan de får medarbejdere med de rette kompetencer.

Der er meget på spil: lad os snarest komme i gang med at finde hoved og hale i erhvervsfremmeindsatsen, så flest mulig virksomheder får glæde af de fire milliarder.

Af Henrik Funder, formand for Djøf Privat

BRANCHENYT
Læs også