Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Jyder, bare helt kort: Hvordan går det egentlig med statsarbejdspladserne?

Udflytningen af statslige arbejdspladser fra København er projektet, der ikke kan gå galt. Sådan da.

I alle ordentlige familier er der ting, man ikke taler om. Ind under gulvtæppet med skidtet, og der ligger det egentlig godt. På et tidspunkt er der så alligevel en tumpe i slægten, der ikke kan lade være med at bringe det forbudte emne på bane. Så sidder han der og kvidrer om uægteskabelig graviditet, afsoning af spritdomme eller værnemagervirksomhed, mens resten af familien tavst kigger ned i rødvinsglassene.

Hvorfor er det, at jeg kommer til at tænke på udflytningen af statslige arbejdspladser i den forbindelse?

Da Venstre-regeringen den 1.oktober 2015 bekendtgjorde, at man ville flytte 3.900 statslige job ud af København, brød jublen ud i Jylland, mens der lød advarsler og jammer øst for Valby Bakke. Siden fulgte de gebrækkeligheder, som var blevet forudsagt: Masseopsigelser, så hele styrelser med et hug var tømt for den erfaring og ekspertise, der var bygget op. Hele ledergrupper, der kvittede, så alt omkring samarbejde, drift og styring af organisationen skulle opfindes forfra. Rumlerier om stigende sygefravær og faldende produktivitet i nogle af de institutioner, som var listet i gang i deres nye rammer.

Nu er det halvandet år siden, at udflytningen blev bekendtgjort. Mange steder er de flyttekasser, der blev pakket ned i København, for længst blevet pakket ud, og for længst er der blev kaldt på ansøgere til oceanet af tomme kontorstole.

Så er det i orden, at jeg spørger, jyder: Hvordan går det egentlig med jeres nye, statslige arbejdspladser? Kører det? Eller skal man helst ikke spørge? Breder tavsheden sig nu? Bliver der kigget tavst ned i rødvinsglassene?

Hvis man analyserer sagen med den del af hjernen, der tænker politisk, er jeres svar givet på forhånd. Det hænger sådan sammen:

1. En jysk borgmester, der antyder, at det faktisk har vist sig at volde problemer at få specialiseret, højtuddannet arbejdskraft til at flytte til Xby, er ikke rigtig klog. Hele udflytningsprojektet er baseret på en præmis om, at det ikke er noget problem at få nogen typer af medarbejdere til at flytte til Xby. Eller nogen anden by i Danmark.

2. En jysk borgmester, der antyder ovenstående i år, er komplet idiot. Til november er der kommunalvalg. Det er i den grad ikke i år, at man som borgmester siger, at ens kommune vist bare ikke appellerer til børnefamilier/bymennesker/akademikere/whatever.

3. Regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti er ubrydeligt enige om, at udflytning af arbejdspladser fra København til Jylland er godt. De har bundet sig selv til samme mast som alle vest for Storebælt. Udflytningsprojektet er defineret som godt, uanset hvad der måtte vise sig af udfordringer i virkelighedens verden, fordi det er et opgør med københavneri og smalskuldrede Djøf-typer, der er åh så kloge, at de skulle have hovedet pakket ind i vat.

4. Borgmestre og andre talsmænd for de jyske byer, der har taget imod statsarbejdspladser fra København, kan mindst to-tre år endnu skyde spørgsmål til hjørne med et svar fra standardkataloget: »Vi mærker en masse pionerånd, og den, tror vi, kan bære os hen over mange ting«. »Det tager altid tid at få en ny organisation til at fungere«. »Ingen har prøvet en udflytning i den skala tidligere, så naturligvis viser der sig at være sten på vejen«. Find gerne på flere svar selv.

Forstår I, jyder?

Ud fra en spilteoretisk analyse er jeres svar givet på forhånd. Udflytningen af statslige arbejdspladser er en succes, fordi det modsatte ikke er en option.

Men er det også det sande svar – nu her halvandet år efter beslutningen?

Jeg spørger, fordi øvelsen ikke er helt billig. Regeringen forventede i begyndelsen, at det ville koste 400 mio. kr. at sende statsinstitutioner ud af København. Nu forventer regeringen, at regningen løber op i 1 mia. kr.

Jeg spørger også, fordi trekløverregeringen i sit regeringsgrundlag varsler udflytning af flere statslige institutioner. Ingen tvivl om, at jobeksport til Jylland er med til at skabe en bedre balance mellem land og by, og at jobeksporten dæmper en latent frustration over, at væksten i Danmark ikke sker demokratisk.

Men før næste læs med ubesatte kontorstole sendes med statsbanerne, kan man vel godt stille spørgsmålet: Virker det? Ser de institutioner, der er blevet rykket vestpå, ud til at kunne levere varen?

Eller ligger den sag bedst under gulvtæppet sammen med uægteskabelige graviditeter, afsoninger af spritdomme og værnemagervirksomhed?

BRANCHENYT
Læs også