Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Fest på jobbet er vejen til gode resultater

Gem den økonomiske gulerod i bunden af køleskabet. Kontant belønning får kun medarbejderne til at tænke på pengene, ikke på deres arbejdsindsats. Husk i stedet at holde en fest, når noget går den rigtige vej for virksomheden.

Alexander Kjerulf er ekspert i arbejdsglæde og forfatter til bestselleren ”Happy Hour fra 8 til 16”.

Det er nok ikke hver dag, du ser direktøren på din arbejdsplads spille luftguitar. Hvis det er, så vil jeg i hvert fald gerne have lov at komme forbi og se med.

Men medarbejderne i et kendt dansk it-firma havde netop den fornøjelse. De havde fået en e-mail, som inviterede dem ned i kantinen samme dag uden nærmere agenda. Her kunne direktøren så afsløre foran hele forsamlingen, at de efter måneders arbejde havde landet en ny stor kunde – og i stedet for bare at fejre det med kage, var der altså rockmusik og luftguitar.

Det kan lyde vildt, men det er ikke dumt at fejre et godt resultat og hårdt arbejde fra medarbejderne på den måde.

En af de mest fasttømrede (og mest forkerte) ideer i ledelse er, at man kan motivere sine medarbejdere ved at love dem belønninger. Jeg har skrevet om det i denne klumme før og påpeget, at forskningen igen og igen har vist, at belønninger reducerer både motivation og performance.

Der er simpelthen ingen tvivl: Bonusordninger fører til dårligere resultater.

Det gør de bl.a., fordi belønninger får os til at fokusere mere på belønningen end på arbejdet, fordi belønninger mindsker kreativitet og nytænkning, og fordi belønning (såkaldt ekstrinsisk motivation) dræber medarbejdernes indre drivkraft i arbejdet (såkaldt intrinsisk motivation).

Men hvad kan ledere så gøre for at motivere medarbejderne til at arbejde mere effektivt og kreativt? Det er enkelt: Vi kan holde op med at belønne dem og begynde at fejre dem.

Når vi belønner medarbejdere, er resultatet sjældent mere glæde og motivation.

Alexander Kjerulf, , ekspert i arbejdsglæde og forfatter til bestselleren ”Happy Hour fra 8 til 16”

Det gør Richard Branson hele tiden, men især én gang om året, hvor han afholder Virgin Star of the Year Award. Her bliver medarbejdere fra hele verden fejret for at gøre Virgin til en succesrig og sjov arbejdsplads. Vinderne får ingen penge. I stedet bliver de fejret af deres kolleger og ledere. Og så får de noget helt særligt: De får opkaldt en stjerne efter sig.

Du kan som leder fejre en enkelt medarbejder, der fortjener det, eller du kan fejre et helt team. Man kan sågar fejre hele arbejdspladsen, som det danske it-firma gjorde.

Og der er mange grunde til fejring. Du kan fejre et godt resultat, f.eks. et nyt salg eller et projekt der bliver færdigt til tiden. Du kan også fejre en god indsats. Måske er projektet ikke færdigt endnu, men du kan se, at teamet arbejder hårdt og effektivt sammen. Den indsats kan man også fejre. Og sidst, men ikke mindst kan man fejre mennesker, der lever op til firmaets værdier.

Det sidste gør Disney en gang om året med deres Disney Legacy Award. Hvis du som Disney World-medarbejder ser en kollega, som i særlig grad lever op til Disneys værdier og brand, kan du nominere vedkommende til den pris. Alle vinderne bliver inviteret til en stor gallafest, hvor de bliver fejret foran deres kolleger. De modtager ingen penge – til gengæld får de et blåt navneskilt (normalt er de hvide), som de kan bære med stolthed bagefter.

Der er mange situationer på arbejdspladsen, som kan bruges til fejring.

Alexander Kjerulf, , ekspert i arbejdsglæde og forfatter til bestselleren ”Happy Hour fra 8 til 16”

Der er mange situationer på arbejdspladsen, som kan bruges til fejring.

Vi kan gøre det helt uventet i løbet af arbejdsdagen eller som en del af de faste afdelingsmøder eller infomøder. Vi kan bruge det årlige kickoff eller strategimøde til at fejre de bedste ting fra året, der er gået. Og når vi nu alligevel samler hele virksomheden til en sommerfest eller julefrokost, hvorfor så ikke bruge lidt tid på at fejre de dygtigste og rareste kolleger og teams der?

En dansk styrelse har f.eks. et månedligt infomøde, hvor alle 200 medarbejdere mødes til morgenmad. Som en fast del af det møde har direktøren for styrelsen altid tre succeshistorier med fra den seneste måned, hvor gode teams eller medarbejdere bliver fremhævet og fejret foran alle kollegerne.

Når vi belønner medarbejdere, er resultatet sjældent mere glæde og motivation. Ofte er resultatet misundelse, skuffelse eller bare ligegyldighed. Hvorfor skulle en medarbejder glæde sig over en bonus, som vedkommende er garanteret ifølge sin kontrakt?

Når vi fejrer medarbejderne, giver det høj energi, det spreder best practices, det giver stolthed over det gode arbejde, de laver og et styrket fællesskab. Derfor er fejring ikke kun noget, vi gør, når medarbejderne har skabt gode resultater – fejring er vejen til gode resultater.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.