Debat
0

Et års dedikeret jagt på fremtidens lederskab er sat ind

Den måde, vi har ledet på de sidste hundrede år er fundamentalt forskellig fra den måde, vi skal lede på nu og i fremtiden. Mennesker søger formål, frihed og indflydelse i en grad, som vi ikke har oplevet det før.

Noget skal ske. Og noget kommer til at ske. Der er efterhånden ikke mange, der ikke har set skriften på væggen, når vi taler lederskab nu og i fremtiden. Den måde, vi har ledet på de sidste hundrede år er fundamentalt forskellig fra den måde, vi skal lede på nu og i fremtiden. Mennesker søger formål, frihed og indflydelse i en grad, som vi ikke har oplevet det før. Det skyldes bl.a. de teknologiske muligheder, den samfundsøkonomiske udvikling og et øget fokus på sundhed, lykke og det gode liv.

Ingen har dog rigtigt for alvor fået fat i, hvad det præcis er for et lederskab, der skal bringe os ind i fremtiden. Der er mange gode bud. På engelsk kan man læse om conscious leadership, Motivation 3.0 og purpose driven leadership. Det sidste er allerede ved at være en gammel traver, og der er efterhånden ikke en virksomhed i Danmark, der ikke er drevet af et dybereliggende formål. Også dem, der ikke burde være det, fordi det simpelthen klinger for hult i strategiplanen.

VL-døgnet handler dette år om fremtidens lederskab. CBS er medvært, og programmet indledes med en nøgtern påstand om, at »der vil blive stillet nye og anderledes krav til topledere i fremtiden«, og de fortsætter med at konstatere, at »hvilke krav, der er tale om, er mere usikkert«.

På LinkedIn fik jeg 5.000 likes på et indlæg, der påstod, at de ledere, der ikke forstår mennesker, får et problem i fremtiden. Der var sikkert en del, der likede den for at give chefen et venligt hint, men jeg tror også, at flere og flere medarbejdere mærker et behov for ledere, der har en langt dybere forståelse for, hvad der driver os som mennesker.

Jeg har derfor dedikeret hele 2017 til at gå på jagt efter fremtidens lederskab. Det er et stort anlagt projekt, der indbefatter en brain trust, en række vidensrejser til hubs rundt i verden, en co-creation site og løbende formidling til dag- og fagblade. Finans laver et tema om Jagten på fremtidens lederskab, som handler om det, vi finder frem til undervejs. Når året er omme, har vi et bud på det lederskab, der bringer os bedst ud i fremtiden.

Hovedåren i projektet er en række interviews i København, New York, London, San Francisco og Singapore. Jeg rejser ud med en mikrofon og et kamera for at tale med ledere, forskere og eksperter. Vi vil gerne tale med corporate ledere, men endnu vigtigere vil vi gerne tale med mennesker, som er førende indenfor emner, som er på kant med klassisk ledelsesteori. Det kunne være hjerneforskning, teknologi, klima, start-ups, business og elite (f.eks. militære eliteenheder).

Flere og flere medarbejdere mærker et behov for ledere, der har en langt dybere forståelse for, hvad der driver os som mennesker. Jeg har derfor dedikeret hele 2017 til at gå på jagt efter fremtidens lederskab.

Louise Orbesen, ledelsesekspert og partner i rådgivningsvirksomheden Orbesen. Tidligere konsulent hos McKinsey & Co og BCG.

Projektets styres af en brain trust, som består af seks udvalgte ledere og eksperter indenfor kernedisciplinerne. Det er Jakob Baruël Poulsen, investor og en af de såkaldte guldfugle fra Dong, Kim Baden-Kristensen, hjernetræner med en fortid i BCG og Vestas , Kim Jong Andersen, reklame- og digitalekspert, Sandja Brügmann, selvstændig og ekspert i conscious leadership, Tommy Ahlers, succesfuld investor kendt fra Løvens Hule på DR, og Bjarne Lyngsø, tidligere operativ chef for jægersoldaterne og nu professionelt bestyrelsesmedlem.

Vi vil også rigtig gerne have input fra dig og fra mennesker over hele verden. Du kan læse mere om projektet, se bidrag fra hele verden – og give din holdning til kende på mail, her på Finans eller direkte på projektets hjemmeside. Hvis du har viden, holdninger eller kender nogen, som du synes, vi skal tale med, så må du meget gerne klikke ind.

Louise Orbesen er ledelsesrådgiver og tidligere konsulent hos McKinsey & Co. og Boston Consulting Group. Orbesen skriver fast for Finans. Hun kan kontaktes på lo@orbesen.dk.

BRANCHENYT
Læs også