Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

Skal Nykredit ledes af gætværk og hypotetiske skræmmescenarier?

Vi savner stadig konkrete tal, der dokumenterer behovet for en børsnotering, og hvorfor det kommer ejerne af Nykredit – kunderne – til gode, skriver et medlem af selskabets interne oprørsgruppe, Consum, der er kritisk overfor Nykredit-bestyrelsen.

Foto: Ernst Van Norde.

Consums medlemmer af Foreningen Nykredits repræsentantskab har gentagne gange sagt, og jeg gentager det gerne, at såfremt den siddende bestyrelse kan fremlægge tal og dokumentation for, at en børsnotering er den eneste mulige vej, da vil vi, såfremt vi kommer til samme konklusion som bestyrelsen, naturligvis tiltræde en børsnotering.

Men vi vil ikke lade os lede af gætværk og hypotetiske skræmmescenarier.

Tonen bliver efterhånden noget skinger fra bestyrelsesformand Nina Smith. I erhvervsmediet Inside Business skabes der nu et nyt skræmmescenarium, hvor Nykredit-koncernen skal sælges til udlandet, hvis ikke vi fra Consum bakker op om børsnoteringen. Det minder lidt om den irakiske informationsminister, komiske Ali, og det diktatur, han prøvede at forsvare til det sidste. At Nykredit skal afvikles enten via salg til udlandet eller til velgørenhed, må stå for formandens helt egen regning.

Lidt ros skal der dog lyde. Formand Smith medgav fra talerstolen på sidste repræsentantskabsmøde, at ordentligheden byder, at den endelige beslutning om børsnotering skal godkendes af repræsentantskabet - selvom repræsentantskabet tidligere formelt har givet bestyrelsen bemyndigelse til selvstændigt at træffe afgørelsen.

Jeg mindes i øvrigt, at Smith fra talerstolen på sidste repræsentantskabsmødet bad om at holde diskussionerne om Nykredits fremtid internt, således at Nykredits navn ikke led skade af dårlig presseomtale. Det er uklart, hvordan Smiths indlæg i Inside Business den 17. marts om netop Nykredits fremtid er i tråd med hendes eget ønske.

Tonen bliver efterhånden noget skinger fra bestyrelsesformand Nina Smith.

Bo Grønvall Christensen, repræsentantskabsmedlem i Foreningen Nykredit.

Hvis vi skal kunne komme med reelle bud på løsninger, er Smith nødt til at give os noget konkret at regne på. Formanden og bestyrelsen har indtil videre nægtet at give den nødvendige talmæssige indsigt – og vi nægter at forholde os til Smiths gætværk og skræmmescenarier.

Vi arbejder med kendte fakta, som i øjeblikket er:

  • Der er dags dato ingen myndighedskrav om yderligere egenkapital.
  • Nykredit-koncernen opfylder alle gældende krav om egenkapital og betegnes som velpolstret.
  • Ingen ved, hvad det er for et marked, der eksisterer før reglerne omkring Basel-IV og Dodd Frank er afklaret.

Nykredit skal bevares, og skal bevares som en foreningsejet kreditforening, fordi Nykredit er toneangivende i realkreditmarkedet i Danmark, når det handler om bidragssatserne. Den seneste stigning i bidragssatsen i Nykredits realkreditselskab, Totalkredit, medførte milliardindtjening hos konkurrenterne.

Argumentet om det såkaldte Kundekroner er her intet værd. Kombinationen af de aftaler, man har lavet med Totalkredits partnerbanker, og skattereglerne gør, at ud af 100 kroner bidragssatsstigning tager partnerbankerne ca. det halve. Skat tager 22 pct. af resten, inden det kan sendes videre til kunden. Der er således ca. 40 kr. tilbage. Af dem skal der betales afkast til aktionærer, administration mm. Så måske 25-35 kr. tilbage i Kundekroner ved en 100 kr. bidragsstigning. Mine hjerneceller er formentligt ikke skarpe nok til at se fordelen ved at aflevere 100 kr. for at få ca. 30 kr. tilbage.

Den markedsanalyse vedrørende Foreningen Nykredit, som vi fik fremlagt under repræsentantskabsmødet, er jo et vink med en vognstang. Analysen viste, at et stort flertal af de, som kender Foreningen Nykredit, og som forholder sig aktivt til den, mener, at der er store problemer med demokrati og ordentlighed, og de har meget lidt tillid til den siddende bestyrelse. Tror formanden, at hendes retorik omkring Consum og salg til udlandet eller konvertering til velgørenhed, forbedrer dette image? Næppe.

Af Bo Grønvall Christensen, repræsentantskabsmedlem i Foreningen Nykredit. Medlem af valgudvalget og tidligere medlem af moderniseringsudvalget Foreningen Nykredit.

BRANCHENYT
Læs også