Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

Tillykke med de 60 år, S&P 500

Historien om de selskaber, der har præget USA's toneangivende aktieindeks, S&P 500, gennem tiderne, illustrerer tydeligt en af erhvervslivets vigtigste læresætninger. Lærdom, som mange topchefer desværre glemmer

Standard & Poor's 500 – S&P 500 – er et aktieindeks over 500 store, amerikanske virksomheder. Indekset fylder 60 i år, og fortæller over de seks årtier den samme historie: Forskellen mellem rygende forretningssucces og fallit ligger i evnen til at udfordre sin egen kerneforretning.

S&P 500 blev oprettet i 1957. Aktierne udvælges af en komité, som repræsenterer et bredt udsnit af amerikanske industrier, og udgør altså ikke blot de 500 største virksomheder. Virksomhedernes størrelse er målt på omsætning i aktien, så det er de mest handlede, der indgår i indekset.

S&P 500 er blevet et benchmark for markedets generelle tilstand, og mange betragter det som en generel indikator på USA’s økonomi – og dermed også på verdensøkonomien. Siden 1957 har indekset afspejlet de løbende tendenser i erhvervslivets udvikling. Det fortæller en tydelig historie om, at forandring er uundgåelig. Disruption er måske et buzzword lige nu, men drastiske omvæltninger er ikke noget nyt.

Da S&P 500 fyldte 50 år, havde kun 86 af de oprindelige 500 virksomheder overlevet på listen. Blandt overleverne var Boeing, Colgate-Palmolive, Pfizer og United Technologies, mens tidligere tiders store navne som US Steel og Union Carbide var forsvundet.

Eastman Kodak, som blev grundlagt i 1880, var en klippefast bestanddel af det oprindelige S&P 500. Kodak skabte et af ​​verdens første digitale kameraer i 1975, og virksomhedens overskud toppede med 2,5 milliarder dollar i 1999. Men Kodak endte som det ultimative eksempel på en virksomhed, der ikke fulgte med tiden, og det blev i sidste ende virksomhedens undergang.

I dag tilføjes eller fjernes der i gennemsnit 22 virksomheder i S&P 500-indekset hvert år. Blandt dem, der formår at holde sig på listen, kan placeringerne svinge meget. I 1987 var IBM eksempelvis det mest værdifulde selskab – og ti år senere var det faldet til en tiendeplads.

Da S&P 500 fyldte 50 år, havde kun 86 af de oprindelige 500 virksomheder overlevet på listen. Blandt overleverne var Boeing, Colgate-Palmolive, Pfizer og United Technologies, mens tidligere tiders store navne som US Steel og Union Carbide var forsvundet.

Henrik Kruse, landechef hos Aberdeen Asset Management

I dag indtager Apple tronen, og IBM er for længst faldet ud af top ti. Tre ud af top 10-virksomhederne i indekset er nu it-virksomheder, der slet ikke eksisterede, da indekset blev oprettet – herunder Amazon og Google.

S&P-historien fortæller os, at det at have et stærkt produkt eller service ikke er nogen garanti for fortsat succes, hvis forretningen ikke prioriterer kontinuerlig innovation: Modet til at prøve nye ting og udfordre virksomhedens portefølje af produkter og services.

Forskellen mellem en plads på S&P 500 og et Kodak-scenarie kan være forbavsende lille.

Det betyder også, at investorer, der investerer passivt i indekset, uforvarende kan komme til at følge tidligere succesvirksomheder hele vejen til graven. Selv i verdens førende indeks skal du tage aktivt stilling.

BRANCHENYT
Læs også