Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Tre grunde til, at arbejdsmarkedet ikke er ved at koge over

Der er i snit 6-9 arbejdsløse for hver nyopslået stilling og andelen af deltidsjob er vokset eksplosivt. Der er derfor masser af ekstra kapacitet på jobmarkedet og ingen grund til at frygte overophedning.

Dansk økonomi har siden foråret 2013 oplevet en markant jobfremfremgang. Alene sidste år voksede beskæftigelsen med næsten 50.000 personer. Det er den største jobfremgang vi har set siden 2007. Den kraftige jobfremgang har givet anledning til spekulationer om, hvorvidt arbejdsmarkedet er ved at koge over, og om vi risikerer overophedning pga. mangel på arbejdskraft.

Lad mig slå fast: Der er intet, der tyder på, at arbejdsmarkedet er ved at koge over.

For det første er halvdelen af de job, der er skabt siden vendingen på arbejdsmarkedet i 2013, deltidsjob. Det betyder, at hvis behovet opstår, så kan arbejdsgiverne skrue op for arbejdstiden og oprette flere fuldtidsstillinger i stedet for deltidsstillinger.

For det andet er der i dag markant flere arbejdsløse til at besætte de ledige stillinger end før krisen. Hver gang der slås en ny jobannonce op i Jobindex, står der ca. 5,5 registrerede ledige klar i ledighedskøen og knap ni arbejdsløse, hvis man i stedet benytter AKU-ledigheden. Der er i dag to-tre gange så mange arbejdsløse pr. jobannonce i forhold til i 2008, hvor der for alvor var mangel på arbejdskraft.

Forholdet mellem antallet af nye jobannoncer og antallet af arbejdsløse svarer nogenlunde til situationen i 2005 og 2006. Der er den store forskel, at man dengang så en meget kraftig acceleration i antallet af nye jobannoncer i forhold til længden af ledighedskøen. Det er ikke tilfældet i dag.

For det tredje er der udsigt til en meget kraftig stigning i arbejdsstyrken de kommende år. Vismændene vurderer, at arbejdsstyrken vil vokse med godt 160.000 personer frem mod 2025. Faktisk skal vi tilbage til 70’erne og 80’erne for at finde så kraftig en vækst i arbejdsstyrken.

Stigningen i arbejdsstyrken skyldes især de mange reformer, vi har gennemført siden 2006. Det betyder også, at det er muligt at indhente de job vi tabte under krisen, uden at der opstår overophedning.

Vi skal ikke være så nervøse for antallet af hænder på arbejdsmarkedet. Derimod kan der opstå et problem med hensyn til om den ledige arbejdskraft fremadrettet har de rigtige kvalifikationer

Erik Bjørsted, cheføkonom Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skulle der hen ad vejen komme lidt pres på arbejdsmarkedet, behøver det ikke være en dårlig nyhed. Tværtimod kan et vist moderat pres på arbejdsmarkedet skaffe plads til de personer, som i dag befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Samtidig er det også på tide, at virksomhederne begynder at spejde henimod de mange nyuddannede unge, der lige nu træder ind på arbejdsmarkedet.

Vi skal ikke være så nervøse for antallet af hænder på arbejdsmarkedet. Derimod kan der opstå et problem med hensyn til om den ledige arbejdskraft fremadrettet har de rigtige kvalifikationer. Bl.a. kan der opstå mangel på faglærte samt personer med korte og mellemlange videregående uddannelser.

Derfor skal vi gennemføre reformer, som gør det mere attraktivt for de unge at vælge en erhvervsfaglig uddannelse og forbedre mulighederne for voksen- og efteruddannelse – både for dem der i dag er i arbejde, men også for de arbejdsløse.

BRANCHENYT
Læs også